Cinta Hati Mama Papa

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Sunday, July 10, 2011

lu langsi lu mati..

ganster x?
takut x?
lau tkt bca entri ni elok2..
keh2..
lawak jer..
juz nk kongsi pengalaman...
kan ak de promo keta tunang ak..
ak buh skli kat mudah.my
ptg td..
ngan excited nyer en tunang kol..
dia kata ada org anta msg tnya sal keta...
bioo betoll..
xbpe minit msk ada dh org bkenan..
sonok sakan lah en tunang..
xnyabo2 suh ak bls email org 2...

msg org tu berbunyi begini..keh2

Apakah harga dan keadaan kenderaan anda.kembali kepada saya dengan email ini:norbtmad@gmail.com supaya kita dapat berbincang lanjut.

pelik x korang baca???
ak mula2 en tunang foward ak dh suspended jer ngan cara penulisan msg ni..
skema gler!!!
keh3...
tp sbb en tunang suh gak ak reply kt email..
so ak pun reply lah..
xbpe minit ak dpt cmni






amboiii hang...jauhnyerrr...
pas2 ak reply ler kata keta ok n harga smu bpe...
bengggong jer ak g bls..ha3
dia blas cmni lak...


tp disebabkan ak pelik bin ajaib...
makanyer ak pun taip email dia kt google...
email yg dia bg kt phone xde mklumat..
so ak gne email satu lg yg dia bg kt email



tgk2 kooooooooo..
rupenyer mamat ni adalah....
scammer...



scammer 2 apa??
ak pun xtaw...
ape lg kta gne kepakaran en google...

Apa itu scam ?
Scam adalah hal/perbuatan manipulasi/tipuan, yang dilakukan oleh suatu badan usaha/perseorangan , dengan cara memanipulasi suatu hal untuk mendapatkan kepercayaan dari orang lain yang dilakukan hanya untuk mendapatkan keuntungan.
Jadi setelah mendapatkan yang diinginkan (keuntungan), sipelaku (scammer) kabur meninggalkan korbannya .



so kesimpulannyer di sini..
berhati2 di jalan raya...
pandu cermat..
jiwa selamat...
keh2..

p/s : jgn mudah tertipu dengan email atau msg yg anda dapat...
siasat dl btol2 naaa
peace no war =)

8 comments:

  1. biasa kalau kita advertise kat mudah.com..kita akan dapat email2 spam ni lebih kurang 10 untuk 1 item.
    so kalau nampak email add pelik2 tu tak yah layan lah....

    ReplyDelete
  2. 2 lahhh....xtaw...br 1st time bt...he3....
    thanks 4 the advice dear =)

    ReplyDelete
  3. info yang bagus dear !! tp email mmg nampak pelik jgn layan =)

    ReplyDelete
  4. skema sgt kan ayat dia tu...ki3...

    ReplyDelete
  5. hai..
    hati2 dear....bila kite publish email kt mane2 web..jadi cam gitu lah..Dee pernah try2 nak jual brg + iklankan umah sewa kat mudah..memanglah selain dpt customer...email dee dihujani email yg ntah ape2..menang hadiah itu inilah...masalah nya bukan skit..tp bnyak...setiap hari..

    ReplyDelete
  6. tq dee..2 lah ni jd pengajarn dan pengalaman lah wat wani...
    seb baek xterpengaruh...
    lau x slmat dh duit...he3...

    ReplyDelete
  7. wah..sekarang ni mmg byk scam pun..sile berhati2..mcm2 cara org nak kaye senang...btw.seb bek u check dl..tp obvious gler email tu scam..:P

    ReplyDelete
  8. 2 lahh...sanggup wat mcm 2 kan...
    pasni apa2 kne hati2..
    kne cek btol2 dl..

    ReplyDelete