Cinta Hati Mama Papa

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Monday, December 31, 2012

2012 Tahun Kebahagiaan

banyak blogger yang tulis pasal entry penutup tahun..
so aku pun nak tulis..
nak tiru jugakkkkk..
ngehehehe ;p

2012

alhamdullillah..
tahun kebahagiaan...
tahun keindahan...
tahun kejayaan...


JANUARI

mendapat pekerjaan tetap..

"poi pokan naik basikal
tongah haghi tongah paneh
apo dayo motong gotah
apo nak dikato
kalau boleh nak jadi cikgu sekolah
kek kolo pilah"

alhamdulliah jadi cikgu aku rupenyer...
dulu kecik-kecik suka berangan nak kerja kat tempat yang ada kaunter...
boleh tengok orang ramai..
boleh mengorat!!!
hahaha...
tak sangka akan bekerja di negeri sembilan..
merantau sungguh aku..
jadi bokojo lah kito sekuekkknyaa...












MAC

Dah kerja dalam 2 bulan lebih dapat surat panggilan konvokesyen..
yeaaa...
setelah belajar hampir 18tahun maka aku pun dapat segulung ijazah..
alhamdullillah...
dari kecik berangan bila konvo nanti ada putera raja  someone special akan bagi bunga ros..
tiga kuntum pun jadiklah..
sekaliiiiiii en suami bagi bunga daisy kot...
dush2...
sentap ati mak nokksss...
apa2 pun maseh syg...
kuninggggggggggggggggggggg sangat patung tuh yang!!
tak berhati seni betol..
kah2...








APRIL

en suami membeli sebuah kereta mpv buatan malaysia buat kami sekeluarga..
mudahlah untuk mama dengan anak-anak bermain bola mahupun berenang di dalam itu...

nanti kita beli ferari pulak yer bang..
boleh kita seberanak drift ;p







JUN

Dalam banyak2 bulan, bulan ni paling best, meletopppps, menarik ko memang the boommmm lah bg aku...
ngehehe...

tanggal 31 bulan 8 12 Jun 2012 lahirlah seorang puteri raja yang cantik, comel lote, gebusss giteww yer puan2..

kalau lahir 11 Jun sejibik sama tarikh hari jadi dengan apaknya..
tapi si apaknya kata tak nak sama sebab nanti kena sambut sekali dan keknya adalah sebijik....
oh apaknyaaaa mama totap buat sekali walaupun beza besday kome 2,3minggu..
jimatttt..
kahkah...
tapi mama punya kena buat hari lain lah...
baru adil dan saksama ;p












OKTOBER

Alhamdullillah en suami dapat naik pangkat bulan ni..
seronok tengok bila en suami seronok..
tersenggih2 beliau gosok baju untuk pakai pangkat tu..
sampai ke dahi renyihnya...
tapi kamooo tetap comel di mataku..
kih3...
alhamdullillah bersyukur sangat dengan rezeki Allah ini...











NOVEMBER DAN DISEMBER

wahh bulan iniii bulan cintaaaaa..
bulan untuk aku bergumbira...
bulan untuk memanjakan suami anak..
cuti sekolah hujung tahun..
yeaaaaa pertama kali merasa..
seronok rupanya..
haha..
dapat berguling-guling bersenang lenang dengan Nur Sakina...
berjaya misi aku untuk manjakan Nur Sakina sampai terpaksa import opahnya untuk train balik peel tu sebelum hantar ke bs...










alhamdullillah..
bersyukur sangat dengan semua yang berlaku pada tahun 2012 ni..
terima kasih Ya Allah...
semoga tahun 2013 membawa sinar kebahagiaan lagi buat kita semua...
insyaAllah....


sebagai penutup, sila cari 5 perbezaan bagi gambar dibawah...
hehehe..



raya 2011




raya 2012


p/s : tahun depan pasti lebih meriah lagi dengan ahli2 baru...insyaAllah :)


Thursday, December 13, 2012

Zoo Melaka

Minggu lepas en suami dah start cuti..
tak tahu nak pergi mana, so ajak en suami jalan2 kat Zoo Melaka..
Tak jauh pun dari rumah kami..
dalam sejam lebih jer.. 
tiket untuk dewasa rm10...
Nur Sakina masuk free ajer..

Nur Sakina memang buh siap-siap dalam stroller..
ishhh kompem tak larat nak dukung gebussss ni..
nasib baik behave jer dalam tu..
muka Nur Sakina selamber dekk jer..
mama dengan papa ajer yang excited terlebih..
bila nampak rimau,
"Sakina tu harimau..aummm..aummm"
tetap muka beliau buat dekk..
ahh sentap mama taw..
enjoy lah sikit nak ;p





























































nama ajer pergi zoo..
tapi gambar haiwan tak ada..
sebabnya kami lagi comel dari haiwan2 disana..
hahahaha...

p/s : entri dah basi..lama benor terperap dalam draf...ngehehe...

Wednesday, December 12, 2012

12.12.12 Nur Sakina 6 bulan

alhamdullillah..
6 bulan sudah anak mama..
makin comel..
makin bijak..
heee...
makin kuat merengetnya..
tapi mama suka..






Nur Sakina tak boleh kedepan lagi..
yang boleh riverse dengan pusing 360'







dah tegak2 tangan tu nak merangkak..
tak sabar mama nak main kejar2 Nur Sakina..





tidur makin payah..
mama kena dodoikan lama-lama baru lena..
nak bergayut ajer..
makin membongkok mama..
sob3..









pandai dah main sendiri..
sambil main sambil mulut pot pet pot pet..
kalau mama batuk tergelak-gelak Nur Sakina...
ingat mama acah dia lah tewwww...
he3...







membesar dengan jayanya yer anak mama..
mama dan papa sangat menyayangi dirimu...








p/s : papa dah nak masuk operasi esok..2 bulan lah kita tak dapat berjumpa dan berhubung dengan papa..sob3..sedih ;(

Monday, December 3, 2012

First solid food for Nur Sakina

Puree pear + susu mama

Alhamdullillah semalam dah start Nur Sakina makan...
Puas fikir nak bagi makan apa untuk pertama kali..
Last2 decide bagi buah pear sebab mamanya sukan buah pear..boleh tak gitewww..haha..
Nur Sakina macam tak berapa suka lah puree ni *kecewa mak*
Aku rasa puree tu ok jer..
Lemak2 lagi sebab dah campur susu cap gantung..ngeeehee..
Tp en suami kata masam sikit..*sob3*
Patutlah Nur Sakina tak berapa teruja..
Untuk next recipe ingat nak guna carot lah..
So xdelah mama ikut 4 day rules...wahaha...

Friday, November 30, 2012

Nur Sakina batuk, comel bunyinya...

Wahhh drama sungguh tajuk..heee...
Kelmarin Nur Sakina tidur tak lena..
Rupanya beliau nak kena selsema dengan batuk..
Berjangkit dengan mama agaknya..

Maka mama yang gelabah ajak ler papa gi klinik pakar kanak2 kat taipan senawang..
Doc  cek2 tak demam..cuma selsema dan batuk..pernafasan pun ok..
Dah alang2 jumpa doc, mama pun mengambil kesempatan tnya doc yg Nur Sakina dah boleh makan ke belum..
Doc kata dah boleh dengan syarat dia dah boleh angkat kepala,toleh kiri kanan.
Itu maknanya dia dah boleh menelan makanan..
Doc suruh bagi sikit2 jer dulu..bagi rasa2 jer dulu..
Doc ni peramah sangat..mahu setengah jam dok sembang dgn dia..
Cas pun murah..heeee...
Doc pesan jugak baby2 tak boleh bagi ubat yang ada kaler mcm ubat batuk warna coklat ker, merah ker dll..
So aku dapat ubat batuk dan selsema dua2 kaler putih...

Balik2 bagi Nur Sakina ubat..
Macam hari tu jugak..
Beliau muntah dengan jayanya..hu3..
Sebijik macam mama kecik2 dl...kui3..
Semalam jugak papa bawa pergi beli termometer baru..
Tak tahan agaknya dengar bebelan mama yang berkira2 nak beli ke idok..
Dah duk depan termometer tu pun dok fikir2 nak ambil ke x..
Last2 papa yng ambil buh dalam bakul terus bawa gi kaunter...heee..
Tak nyabor nyer laki aku..haha..
Tak perrr...pakailah sampai anak ke 10*sedapkan ati*

Wednesday, November 28, 2012

Kenapa Nur Sakina perlu diberi makan sebelum usianya tepat 6 bulan

Sebelum ni memang aku dah niat nak bagi Nur Sakina makan pada usia 6 bulan..
Tapi selepas balik kampung mertua minggu lepas, niat aku dah berubah *tak tetap pendirian betul*
Ada beberapa perkara yang mengubah niat aku ni...

1. En suami ajak aku pergi pasar malam...nama pun pasar malam, malam lah kan...makanya aku tak bawalah anak..sebab en suami ajak merempit jer..sian pulak malam2 bawa budak kecil naik motor..jadi tinggallah si kecil itu bersama mertua...sebelum tu dah kasi susu kenyang2...balik2 jer pasar malam, tengok mak mertua dukung Nur Sakina.. katanya anak lapar...nak bagi susu, xde pulak tinggalkan *memang salah aku lah sbb tak pam*hu3..terus aku bawa Nur Sakina masuk bilik untuk disusukan...sambil tu dok dengar en suami bersembang dengan mak beliau..

Mak : anak tu lapar..susu tak ada tadi..dah bagi anak air masak belum?
En suami : belum..
Mak : kenapa tak bagi..kesian..haus tu...dulu2 mak dah bagi taw kamu minum..kesian budak tu..
En suami : *diam*

2. Balik dri kg singgah rumah kawan en suami sebab nak hantar buah..biasalah bila mak pak jumpa sama mak pak mesti sembang bab anak kan..

Kawan en suami : dah bagi makan belum?
En suami : belum..cuma minum susu badan...
Kawan en suami : bagilah makan...
Isteri kawan en suami : eh dah boleh ajar2 bagi makan..bagilah nestum *seorang jururawat*
Aku : tak perlah...tunggu 6 bulan baru bagi makan...bagi usus matang sikit..
Kawan en suami : alaaa kesian..mama xnak bagi makan yer *sambil dukung Nur Sakina*

{Dulu masa anak deorang dalam usia 2bulan, kitaorg pergi melawat...tengok deorang bagi isap air beras dalam botol pada baby..katanya untuk kuatkan tulang...2 bulan kot...gulp!!}

3. Lepas melawat kawan en suami, kitaorang pun pergi makan..laporr ya amat...sambil tunggu order siap, aku mintak izin en suami untuk susukan Nur Sakina dalam kereta...nak NIP, tak bawa kain punco pulak...lagipun situ penuh orang lelaki duk tengok bola..kang jadi isu lak...keh3..lepas bagi Nur Sakina kenyang, pergi balik kat en suami..masa tu en suami tengah makan..Nur Sakina memang tak boleh tengok orang makan..dia yang lebih2 mengunyah...dia dok perhati jer en suami makan sambil mulut mengunyah...muka kesian habis lah..
Tiba2...

En suami : sayang...tak rasa kejam ke?
Aku : hah??
En suami : tak rasa kejam ke tak nak bagi Sakina makan ?
Aku : abg tak faham... *dah mula emo*
Sentap aku dengan persoalan ini...sob3..

Aku pun amik turn makan sambil nak menangis...tengok muka Nur Sakina lagi buat aku rasa bersalah...sob3..
Kejam sangat ke aku sebab tahan tak nak bagi budak ni makan, walhal kalau dia tengok kami makan, dia yang lebih excited..macam dia yang nak makan..
So balik tu telifon mak aku, mak aku kata tak perlah...bagilah makan..mak dulu2..*korang sambung lah sendiri,ayat biasa dah tu *

Sejak dari tu aku mula berfikir-fikir nak bagi Nur Sakina makan..umurnya pun dah 5 bulan setengah...jadi carilah info untuk menyokong keputusan aku ni..alhamdulillah info yang aku dapat positif..xdelah salah besorrrr benorrrr kalau bagi anak makan awai...keh3... Nur Sakina pun dah ada keteria2 yang membolehkan beliau diberi makan *ewah nak, macam mama nak carikan kamu koje jer*

Ohh lupa ada lagi satu sebab penting yang membuatkan aku nak bagi Nur Sakina makan dah..sebabnya en suami kena masuk operasi 2 BULAN*lama kami ditinggalkan*sob3...operasi kali ni dekat hutan di kedah...dah lah tak dapat berhubung...sob3 lagi ;(
En suami akan masuk 15hb12 ni..kalau nak tunggu Nur Sakina 6 bulan, memang tak merasalah en suami nak tengok moment pertama kali anaknya makan..mesti nak tengok anaknya tu makan gelojoh macam mamanya ke tak...haha...moment ni wajib bagi aku en suami ada...teruja kami nak bagi anak makan..kalau terlepas kali ni lambat lagi lah nak tgk anak makan buat kali pertama *kalau Nur Sakina lambat dapat adiklah*...he3...sabo yer nak, mama tengah penuhkan ilmu di dada nak bagi kamu yang terbaik...*ni kalau lagi 20tahun Nur Sakina baca ni, mesti beliau terharu..keh3..*

P/s : insayaAllah dalam minggu ni aku akan suap Nur Sakina makan...

Belajar pegang botol sendiri

Dah lama sebenarnya tak bagi Nur Sakina isap susu guna botol..
Sejak aku cuti dah hampir 3minggu ni, Nur Sakina DF jer...
Tapi semalam masa call mak aku, mak aku pesan bagi jugak anak tu isap botol..
Kang dia tak nak pulak bila aku dah masuk kerja..

Jadi hari ni try lah bagi botol..
Alhamdullillah Nur Sakina menerima dengan hati terbuka..keh3...
Aku siap nak ajor dia cara pegang botol..
Mula2 oklah..lepas tu dibuatnya main botol tu..
Ish2 anak mama ni..
Makin banyak akalnya...

Nur Sakina ni sejak aku cuti memang manja terlebih-lebih...
Pantang aku tak de depan mata...
Mulalah merengek..
Kadang menangis2 sampai berjurai air mata..
Alahai anak tak kan tak bagi mamamu yg ucuk ni mandi..
Huhuhu...
Nak masak pun payah..
Sambil pegang seduk sambil mengacah anak..
Ni kalau org nampak ni mau kata aku nak dera anak..
Acanerrrrr tu...hahaha...

P/s : mungkin terpaksa bagi Nur Sakina makan awal...sebelum 6 bulan...sob ;(

Tuesday, November 27, 2012

Check up Nur Sakina 5 bulan

Khamis lepas gi kk senawang untuk c/u Nur Sakina..
Berat : 7.4kg
Tinggi : 66cm

Semua naik tapi graf turun sebab masa c/u untuk 4bulan nurse silap ukur tinggi..
Dah tahu silap masa tu tapi tak nak betulkan..
Frust taw..
Gelabah tengok graf anak turun menjunam...
Tapi selamber dek jer nurse kata salah ukur tinggi kot td...
Huhuhu...

Balik-balik jer dr kk nurse dah pesan makan ubat siap2..
Takut demam..
So mama gigih lah bergusti dengan Nur Sakina nak bagi makan ...
Last2 muntah balik semua..
Alhamdullillah Nur Sakina tak deman..

Tapi yang menyampahkan kalau nak cek demam adalah TERMOMETER...
Aduhai puas lah aku mengagah nak bagi Nur Sakina fokus...
Tak kacau termometer ni..
Kan tak selesa terselit bawah ketiak beliau..
Rimas mama katanya..haha...
Yang lagi menyampahkan mama adalah masa yang diambil SANGAT LAMA..
Sempat mama makan nasi siap bertambah lagi *over ko*
Tapi memang sangat amat lama..
So susah lah nak ambil suhu badan Nur Sakina..
Mau seminit...
Mana lah budak tu nak duduk diam..
Dah lah dengan muka mamanya macam muka doktor*tegas*
Mau tak kecut perut budak tu...
Bila nk cek suhu jer kompem perasaan menyampah aku dtg..
Bukan menyampah dengan anak tapi dengan termometer tu..

P/s : mama2 pakai termometer apa ya?

Monday, November 26, 2012

Insurans untuk Nur Sakina

Korang ada ambil insurans tak untuk anak?
Aku masa mengandung dulu siap2 dah berangan nak ambil insurans bila dah lahirkan anak..
Kenapa aku nak ambil sangat insurans ni?
1. Bila tengok anak buah aku demam, mak paknya msk kan dlm private hospital dan ianya fully di cover oleh insurans..siap dapat duit claim untuk bilik lagi..
    Sekali masuk private ni bukan murah..mau ribu riban..anak2 buah aku kalau masuk mesti atas pada 3k..
    Bulan lepas anak abang aku cirit birit, masuk pantai setengah hari dia cas rm1200, dan2 esoknya amik insurans ni..puas lah dengar mak aku membebel   
    dulu sebab dah lama mak aku pesan suh amik awal2...
2.Insurans ni jugak sebagai simpanan..nanti dlm umur 18thn dah ada dekat rm20k...xyah amik ptptn...bila2 dah sampai 3k jer kita dah start boleh        
    keluaran duit tu...nak harapkan kita simpan mungkin xsampai 20k kan...ni lah salah satu caranya...
Aku masa umur Nur Sakina 7 hari aku dah ambilkan insurans untuk dia..
Bagi aku penting kita sbg mak pak ambil sebab budak2 kan selalu demam..
Lagipun ianya untuk simpanan jugak...
Aku ambil dengan kawan abg aku..
Sangat bagus dia ni..
Senang nak runding..
Free gift pun banyak..he3...
Baru-baru Nur Sakina dapat free gift katak...
Yang terkini lagi best sebab siap ada panel klinik..
Kira kalau korang gi klinik cek anak sakit, insurans ni yang akan cover..
Berbaloi kan..
Bulan2 aku kena bayar untuk Nur Sakina rm100..
Oklah kan...
Oh lupa insurans yang aku ambil untuk Nur Sakina adalah PRUDENTIAL BSN TAKAFUL...
kalau nak suh aku kenalkan dengan org yg jual insurans tu pun boleh...dia duk area kolumpur..
Tp kalau korang dok perlis pun dia boleh pergi jumpa...
"Sediakan payung sebelum hujan"
P/s : aku pun ambil insurans ni untuk diri sendiri...
         

Thursday, November 22, 2012

Fenomena durian crepe

Dapat juga merasa menda alah ni...
Boleh tahan sedap..
Ada intai2 juga cara pembuatannya..
Nampak mcm mudah..
Rajin sangat lah aku nak membuatnya...huk3..
Order, bayar, ngappppp...
Habis cite...
En suami pun kata sedap...
Ngapp dulu sebelum aku ngappp..
Siap suh simpan nak bw balik pahang esok..
Bagi mak beliau rsa..hik3...

P/s : tak sabar nak balik pahang esok...nak makan duyan oriiiiIiiiii punyaaaa....

Wednesday, November 21, 2012

Siapa pernah minum esp ni?

Esp ni aku baru 2minggu try..

Kenapa?

1. Muka aku berjerawat sangat lepas bersalin..
     *esp katanya boleh melicinkan, mengebussssskan muka,mengurangan jerawat dll...

2. Susu sikit
     *esp sebagai milk booster..

3. Terlebih berat badan
      *esp boleh mengurangkan berat badan...

Aku kurang suka esp ni sebab

1. Susah gila nak bancuh

      Bila aku buh air, dia jadi berketul2...
      Ambil masa nak kacau dia..
      Setiap pagi aku dah la nak cepat...
      Pastu aku nak kena kacau esp ni lama2..
      Memang menyusahkanlah bagi aku yang kejar masa ni...
      Bila dah habis minum MESTI ada lebihan tepung esp ni melekat2 kat tepi cawan..
      Macam aku cakap tadi lah..ianya kan berketul2...
      Membazir betul..tp aku tak ada masa nak korek serdak2 tu lgi...
      Nama pun kejar masa kan...

2. Tak sedap

      Aku adalah peminat soya..
      Masa mengandungkan Nur Sakina aku minum susu sampai takat kandungan 3bulan jer..
      Lepas tu memang aku stop sebab tak lalu...
      Rasa susu tu hanyir sangat *bluwekkkkk*
      Maka aku minum air soya jer masa mengandung..
      Soya kotak beli kat kedai jer..
      Esp ni pun soya..
      Tapi aku tak lalu...
      Minum pun paksa2..
      Siap tahan nafas lagi...
      Huhuhu....
      Aku try campur dengan milo...
      Bolehlah nak minum tapi tetap kena tahan nafas...

Ada sapa2 minum esp jugak?
Berkesan tak buat korang?
Ada apa2 perubahan tak?

Nur Sakina tak pernah kembung

Alhamdullillah setakat umur Nur Sakina 5 bulan ni beliau tak pernah lagi kembung..
Tak pernah lagi menangis meraung2 sebab masuk angin perut...
Makan memang aku tak berapa nak jaga...
Makanan berangin pun aku bedal...
Alhamdullillah Nur Sakina okey2 ajer..

Sejak dari lahir Nur Sakina guna minyak bayini mestika ni...
Lepas mandi aku akan sapukan kat perut, belakang, pelipat kaki dan tapak kaki..
Kalau aku keluar malam, balik tu mesti aku sapu jugak minyak ni dekat Nur Sakina...

Setakat ni aku berpuas hati dengan minyak ni..
Dulu masa mengandung mak mentua belikan minyak yu yi..
Tapi bila aku pakai aku rasa panas, jadi aku buat kesimpulan anak aku yang masih kecil mesti akan rasa lebih panas..
So gitaw kat en suami dan beliau pun akui minyak ni panas..
Mak aku yang mula2 perkenalkan minyak ni pada aku...
Kat farmasi harga satu tak silap aku rm8 lebih..
Tapi hari tu aku beli kat mydin, dia pack 3 botol sekali cuma rm16.80..
Wah berbaloi2..harus lah beli kan...
Satu lagi aku suka pasal minyak ni sebab ianya berbau wangi...
Kira anak aku sentiasa lah wangi...
He3..

P/s : first time terbaca mengenai grip water...

Tuesday, November 20, 2012

Aktiviti terkini Nur Sakina : 5bulan

Alhamdullillah 12.11.2012 haritu Nur Sakina dah genap 5bulan...
Alhamdullillah kesihatan Nur Sakina dalam keadaan yang baik..
Makin bijak...
Mulut makin riuh...
Badan dah berpusing 360'
Tidur atas katil macam nak bergaduh ngan aku pun ada...
Kejap didebiknya muka aku dengan tangan..
Jap lagi tengok2 kaki dah nguis2 pipi aku..
Ayoooo ganas anqk mama tidur...
Ada satu hari en suami mimpi katak masuk hidung beliau..
Sesak nafas katanya..
Bila terjaga rupa2nya jari Nur Sakina dalam lobang idung beliau...
Hahaha...budak tu hentam tidur lena lagi....

Nur Sakina memang dari kecil suka tengok tv..
Oklah tu senang emaknya nak buat keja..
Jadi en suami pun ambil lah rancangan baby tv kat astro..
Bulan2 kena tambh rm5..
Berbaloi lah..
Nur Sakina pun bukan main enjoy tgk..
Mengekek sorang2 layan karton..
Bagi aku bagus rancangan ni..
Sebab kesemua rancangannya mengenai pembelajaran baby..
Contoh kartonnya untuk memperkenalkan warna, nombor, dan huruf...
Sapa yang anakya suka tengok tv, aku sarankan ambil channel ni..
Best dan bagus untuk perkembangan kanak-kanak...

Hari tu en suami ada belikan samsung tab untuk Nur Sakina...
Sebab hari tu ada anak sepupu 2,3 orang duk pegang ipad or tab masing2..
Bijak2 budaknya..
Baru umur 4thn dah blh speaking...
So terpengaruhlah nak belikan untuk anak sendiri..
Seronok jugak bila kita pasang lagu...
Tersengih2 muka..
Lagipun mama pun boleh tumpang sekli update blog...
Ngeheheee...