Cinta Hati Mama Papa

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Monday, April 9, 2012

tak ada rezeki nak scan 4d


dah lama berkira-kira nak buat scan 4d..
dah lama berbincang dgn en suami..
tapi disebabkan kesibukan en suami maka selalu aje kena tangguhkan niat..

kebetulan sabtu lepas en suami ada free..
jadi kitaorg pagi-pagi dah semangat nak scan di klinik tawakal...
lama jugak kena tunggu..
lebih kurang sejam..
sambil tunggu sambil pujuk-pujuk baby nanti tunjuk muka kat mama dengan papa taw..
jangan malu-malu taw baby...


lepas sejam..
nama pun dipanggil..
tengok kat pintu doc nyer adalah lelaki..
alahaii..
aku dah pandang-pandang en suami..
hu3...

mula-mula tengok muka doc tu..
alahaiii garangnya..
takut mak taww...

tapi lama-lama ok lah..
doc ni bagi penerangan yang sangat jelas..
aku suka..
rugi tak pergi klinik ni dari dulu lagi..

mula-mula kena buat scan 2d dulu..
nak ukur baby semua...
satu-satu dia terang kat kami..
syok lah nak dengar...
dalam hati dok terfikir doc ni xtaw ke aku nak wat scan 4d sebenarnya..
he3...
dekat 40min ko wat scan 2d ni...

pastu baru doc mula buka untuk scan 4d..
dia godek2 perut aku..
try 3-4minit..
last2 doc kata dah sempit lah...
lagi pun muka baby sembam ke bawah..
macam tengah sujud..
ak suruh doc try lagi tapi dia kata baby dah besar..
xboleh nak nampak...
sob3...
redha jer lah..
tak ada rezeki nak tengok baby secara 4d...
dapat tengok pun sekejap jer...
tang gender tu memang jelas sangat-sangat...
he3...
jadilah kan..
lepaslah mengidam..
he3..



pertumbuhan baby normal


berat baby dah 1.4kg
doc kata mungkin lahir nanti dalam 3.4kg..
adohaiiii...
xpelaaa asakan baby mama sihat...



ukuran baby pun normal..
dalam range yang betul..
saiz baby dengan umur baby dalam perut hanya beza sehari jer dari yang sepatutnya..
doc kata kaki baby panjang...
ikut papa ler tewwww....





pergerakan jantung baby...
lama jugak kitaorg dengar..
sampai cuak aku apesal lah doc ni dok dengar lama-lama..
doc kata ok..
dia sebut 146...



alhamdullillah air ketuban pun doc kata normal..
14 katanya..
kalau kurang dari 8 kekurangan air ketuban..
ada jugak dia gitaw kalau terlebih air ketuban berapa pulak..
tapi aku lupa..
doc kata laluan untuk baby keluar ok..
tiada apa yang menghalang...
uri pun ok..



gander baby..
nampak jelas kan...
'apalah mama ni!!malu baby taw"
he3...




baby masih melintang lagi..
doc kata baby masih boleh pusing-pusing sebab masih ada ruang...
tapi mak aku suh pujuk-pujuk dah baby suruh turun bawah..
he3...
baik opah!!baby anak yang baik..
nanti baby turun yer..


puas hati dengan scan 2d ni..
doc nya sangat-sangat memberikan penerangan walaupun muka sangattt serius okey..
tapi ada mak kesahh!!
he3...

walaupun tak ada rezeki nak buat 4d tapi dah cukup puas hati bila tahu perkembangan anak kita dalam keadaan yang baik kan..
keluar dari bilik tu aku dengan en suami tersengih-sengih..
sepanjang perjalanan balik pahang dok sembang pasal scan tu jer..
he3...

total scan : Rm 60


p/s : tenkiu papa bawak mama gi scan
love u

8 comments:

  1. masa week berapa p scan tu? doc ckp dah besar sgt ek?

    ReplyDelete
    Replies
    1. masa tu baby dh 29minggu..
      doc xsuggest sgt wat 4d sbb xberapa nak nampak dh..
      paling ok masa 24 minggu...

      Delete
  2. boy ker? nmpk mcm boy kat gmbr scan tu...

    xper xdpt tgk 4d... InsyaAllah tgk real nnt lg puas, bley gomol2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. nmpk mcm boy ker??gegurllah..he3...doc kata tu bibir kiri ngan bibir kanan kemaluan baby...

      Delete
    2. selalu nk tgl komen di sini tp x boleh....bestnya dh buat scan 4d

      Delete
    3. xdapat lah nk bt 4d mia..just blh bt 2d jer sbb baby dh beso...

      Delete
  3. Replies
    1. iyuppp..insyaAllah gegurl ekin...he3..

      Delete