Cinta Hati Mama Papa

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Thursday, June 7, 2012

scan, CTG dan selukan pertama

semalam..
06.06.2012..
selalu berangan bersalin tarikh ni..
cantik kan *ker bagi aku jer yang cantik..kih3*

6.00 am bangun..
calling2 en suami kejutkan beliau bangun...
selalunya kalau aku bangun, baby kompem menguik2 dalam perut..
konon nak gtaw dia pun dah bangun jugek lerr tuuuu...

tapi semalam..
pas aku bangun, solat aku golek2 balik tapi baby still tak tunjukkan apa2 pergerakan...
aduhaii..
dah start susah hati ni..
so ngadu kat emak...
kat en suami..
en suami suh minum air kelapa..
maka gi lah cari air kelapa..
minum dan baby masih diam..

kul 11 am..
mak ajak gi hospital ar ridhuan..
mula2 doc scan dulu..
doc ni punya penerangan memangggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggg sangat menyusahkan hati aku..
hu3...

1. scan

doc dok mengomel knp lah baby duduk kat belah kanan jer..
siap tanya aku baby duduk macam mana ni...
*sambil buat muka pelik2*
"eh2..biar betul..kecik nyer baby awak ni..baru 2.4kg"
*gulp*
tertelan air liur aku..
hati memang sebak dah..
pelik lah jugak kan sbb last scan masa 7bulan baby dah 2kg..
tak kan naik 400g jer..
kompius+tahan nak nangis jer...

2. CTG

lepas scan doc suruh wat CTG..
nak tgk pergerakan jantung baby...
duk lah aku dalam bilik tu selama 20min disamping perut bertali...
duk dengar jantung baby berdegup..
aku tgk kat screen tu denyutan jantung baby antara 130-133..
*rendah atau tinggi masa tu aku xpasti lagi*
yang aku taw sakit sangat pinggang dok terikat macam tu..
nurse lak xmasuk2..
terkial2 lah aku sorang2 dalam bilik tu..
dah lebih 20min mak aku lah gi panggil nurse kata dah siap...
so tunggu lah pulak nak jumpa doc td..

doc tanya nak beranak kat GH atau kat hospital ar-ridhuan ni..
aku cakap nak kat GH jer..
so dia kata nak kena buat surat ni..
sebab jantung baby lemah..
sob3..
terus menitik2 air mata aku..
depan2 doc tu aku nangis...
siap nurse bagi tisu lagi..
hua3..
mak aku dah marah2 asal nak nangis lak..
kita dengar dulu apa doc kata..
doc kata kalau kes mcm ni diaorg akan bg paksa bersalin..
sbb xnak amik apa2 risiko..
so dia bagi dua pilihan..

1. refer ker GH
2. refer ke klinik Roofah (klinik pakar puan)

so mak aku pilih yang no 2...
kitaorg pun terus ke klinik tu..
gagah2 aku drive lagi taw time2 sebak tu..
laki aku kol mmg aku xangkat dah..
semua panggilan mak aku angkat..
kang kalau aku yg angakt..
mula lah manje lelebih...
siap meraung lagi kang...

sampai klinik tu tutup lahh pulak..
so terus balik umah dulu..
makan2..
solat..
then dalam kul 3 kak ipar aku amik nak bawakan ke GH sebenarnya..
sebab dia lebih prefer GH..
GH akan pantau kita 24jam kan..
tapi mak aku nak bw gi jumpa pakar dulu..
nak dengar pendapat dia dulu..

sampai2 makkkkkkk oiiii..
ramainya org..
tunggu dalam 15min aku dipanggil masuk..
org lain yg dtg dulu pun xmasuk lagi..
mungkin sbb kes aku emergency..
so didahulukan...

masuk2..
nurse suh baring..
tunggu dalam 5min baru doc dtg..
doc tekan2 perut..
pastu suh buka seluar..
hah!!
terkejut mak nak...
sebab mmg xde dalam fikiran nak kena seluk2 ni..
hu3...

masa kena seluk tu doc suh pandang muka dia..
buka mulut..
tarik napasss..
jgn angkat punggung...

sakit gak..
mayb sbb aku tak bersedia kot..
bising jugak lah mulut aku dok menahan sakit..
he3...
sampai abis seluk aku macam mamai2 jer..
sebab mcm xpercaya aku kena seluk dan ianya sakit!!
haha..


pas tu doc bt CTG pulak...
amik masa dalam 20 min jugak...
tapi kali ni aku tgk dengupan antara 127-165..
so better dari td kan...


pas tu doc scan pulak..
masa scan ni aku pun mengadu domba..
haha..
buat muka jahat sikitt..
kata doc kat ar -ridhuan tu gtaw baby aku kecik..
duk xtaw cmne lam perut lah..

pas2 doc roffah ni dok kata tgk perut taw dah bby awk besar..
tersenyum aku taw..
lega skit rasa..
so dia cek satu2..
mula2 amik ukuran kepala, peha, perut.
berat baby dalam 3.1kg..
pas2 amik bacaan air ketuban pulak..
alhamdullillah ok..
pas2 tgk jantung dan paru2..
alhamdullillah ok...

yang ni yang paling syiokkkkkkkk ni..
doc duk tunjuk muka baby..
tapi baby tgh tido..
tangan dia tido sejibikkkkkkkkkkkk macam aku tido..
keh2..
anak mama betol..
doc roffah selamber dekk jer dok goncang2 perut aku..
konon2 nak kejutkan anak aku..
tapi ada anak aku kisah!!!
dia booo layan..
dia nguik2 kaki sikit pas2 sambung tido..
haha...
pas2 doc goncang lagi...
kuat ko...
tak pernah aku buat mcm tu taw...
baby boo layan gak..
dia nguik2 sikit pastu tido balik...
he3...


alhamdullillah doc roofah cakap semuanya dalam keadaan baik setakat ni..
mayb sebab pagi tadi aku xmakan sebab tu jantung baby lemah..
sebenarnya semalamnya aku rasa lapar...
tapi malas nak makan..
mayb baby majuk pasal tu kot...
he3...


lega sangat lepas dapat tawbaby dalam keadaan ok..
keluar klinik terus kak ipar aku anta kitaorg gi billion..
haha..
nak jalan2 cuci mata..
doc kata aku kena banyakkan berjalan..
sbb kepala baby xbtol2 engaged lagi..
so pasni aku akan giat berjalan..
dan terus berjalan..
sehingga bersalin..
ngehehe...



p/s : 1st time dapat tgk btol2 muka baby..
dulu nak buat 4d xleh sbb doc kata ruang dah sempit...
comel anak mama ni..
macam mama ;p






14 comments:

  1. Alhamdulilah semua ok, but your story memang mendebarkan..sy dengan awak beza 1 minggu je :)

    ReplyDelete
  2. Hai sis..bila baca cite sis ni sy pun jadik risau jugak mula2..nasib semuanya baik2 aje..Alhamdullilah.. sy rase kelakar bila sis cakap kena seluk..hehe. anyway sy future nurse..very soon to be..biase dah assist doktor tolong seluk2 org. tapi diri sendiri tak pernah rasa lah..
    Semoga mama n baby selamat :)

    ReplyDelete
  3. Alhamdulillah semuanya ok. Semoga mommy and baby selamat ye.

    ReplyDelete
  4. alhamdulillah semua ok kan... doc pun kte bby sy kecik hr tu.. nsb baik die yg slh kira.. mengong btl.. nsb baik xkena bersalin awal.. hoho

    ReplyDelete
  5. alhamdulillah semua ok...jaga diri bebaek k..

    ReplyDelete
  6. alhmdlh....insyallh selamat & dipermudahkn semuanyew...

    ReplyDelete
  7. actually hb bb 130 ke atas tu da normal... doc kinik no 1 tu xabes blajar jer apa? sengalll

    ReplyDelete
  8. alolololo comels.pas ni jgn lupa mkn taw.sian baby.rara nasib xde lak rasa lapa tgh malam.

    ReplyDelete
  9. hehehe..baby memg cmtu..nie yg 6bln pn da pndai..tc taw..lg2 nk dekat nie

    ReplyDelete
  10. fuhhhh....

    berdebar2 rasenyer...dapat rasekan sakitnyer bile kene seluk walaupun belom sampai turn

    ReplyDelete
  11. lalalal comeynye ... jangan x makan ea .. xkire malam ke siang mesti makan

    ReplyDelete
  12. aduih, baca entry ni begitu mendebarkan mia..moga dipermudakan alllah utk kte ye

    ReplyDelete
  13. eeii suspen je kan... mmg bagus awak gi dptkan 2nd opinion.kita selalu kalau ada prob bila 1 klinik, akan dapatkan 1 opinion dari gynae trus... so blh tau mana yg btl..

    ReplyDelete