Cinta Hati Mama Papa

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Saturday, July 14, 2012

baby sakina demam kuning



ini cte lama yer..
dah sebulan baby kina baru aku nak tulis...
yer lahh bukan senang nak biasakan diri menjaga anak kecil ni..
cabaran2...
siang malam xtdo dok mendodoi baby kina ni..
manja btol dia..
stail berdodoi kne berdiri..
boo layan lah lau aku dodoi2 sambil2 duduk dengan niat aku nak tutup2 mata ckit..
pandai jer dia trusss eekkkk...ekkkk...
bila aku berdiri trus diam..
aishh anak mama ni..

ok berbalik pada tajuk..
baby kina pun xterlepas kena kuning..
sepatutnya 13.6.12 doc dah bagi blk umah...
ak ni dah excited lah lah nak blk..
lebih selesa duduk di rumah kan..
tapi tetb doc nak cek kuning baby..
amik darah dan hasilnya baby kina kena tahan wad..
tak tinggi kuningnya 11.3 tapi disebabkan kebetulan dah mmg ada kat hospital doc nak pantau terus...
tapi ada satu benda jer aku kecik ati..
sob3..
trus2 aku nak bawa anak aku kuar dr hospital ipoh ni gi ke hospital ar-ridhuan lak..
bukan apa ada satu nurse ni dia duk cakap kasar2..
dia bagi lampu tu suh baby kina duk dalam tu..
tapi baby kina duk merampus bagai nak rak time tu..
kita sebagai seorang ibu mesti nak amik dulu anak tu..
cool kan dia baru buh blk bawah lampu tu kan..
tp dia duk bising2 marah aku kata mcm aku ni xreti nak jaga anak..
aku ckplah budak ni xmau diam..
dia kata awk bglah susu knyg2 pas2 dia tdolah..
alahaiiii senang nyer ko ckp..
sekenyang mne pun aku bg klu kina xnak tdo idokk nyer dia tido..
yg aku marah sgt tu sbb dia duk cakap kasar ngan mak aku..
mne xbenggang nyer..
trus2 suh laki aku jumpa doc mintak doc bt surat nak transfer ke hospital swasta..
aku ada macam kacang lupakan kulit gak r time tuu...
ooo ko beranakkkk nak free jer yer..
dah branak ko nak blah lak..
hahaha...


lps2 jumpa doc tu elok lak nurse tu dtg blk jumpa aku..
blh pulak ckp lembut2..
aishhh saje bikin panas jer..
tapi aku tetappppppppp nak kluar dr situ..
xkisah lah brabis duit pun..
asal anak aku kembali sihat..


dalam urusan doc nak bt surat tu deorg bwk jugak anak aku msk wad kanak2..
bila dah dapat surat cepat2 lah kitaorg nak amik baby kina..
tp tu lahh...
doc nyer baik2..
doc yg jumpa mak aku tu doc pakar kanak2..
sopan ajer bercakap..
doc tu duk pujuk laki ngan mak ak suh masukkan kina dlm wad tu jer..
sebab klu gi private pun sama jer rawatan dia..
lagipun bdk2 dalam ni dipantau dgn rapi..
so sejuk lah ati kami anak beranak...
doc pun nasihat aku blk dl sbb aku nmpk agak stress time tu..
hampir2 nak meroyan agaknya...
hu3..


kecik2 dah pakai spek mata ko nakkk...


ko hengat aku leh senang2 hati duk kat umah..
aku kerah en suami gi tgk jugak baby kina..
nak msk wad kanak2 bukan blh senang2 klu dh hbs waktu melawat..
jadi alasannya nak anta susu kat baby kina..
masa pam tu ak terpasang kuat..
darah yg terpacut..
wuaaaaaaaaaaaaaaaaaa..
bila teringat ngeri pulak ak rse..
so xdelah susunya..
xkan nak bagi anak minum susu tambah darah kan..
jadinya mak aku gi bancuh susu tin cap teko..
konon2 tu susu badan lah...
hahahaaa...
kompem2 lah laki aku dapat masuk kan..
tp korang jgn igt laki aku gi bagi baby kina minum lak..
trus2 laki aku piungggg kan dalam tong sampah..
he3..

baby kina time tu tdo..
cool jer laki aku cakap..
doc kata mayb esok dah blh kuar..
alhamdullillah mmg esoknya bby kina kuar sbb kuning dh trun..
tp still kena gi kk utk cek kuning..



menonggeng jer tdo...rse cam duk dlm air cond ker...

dari 11.3 > 9.7 > 7.9
doc pun tanya apa aku bg sbb kuning kina cepat turun..
ak hanya menyusu kina..
bila dia nak jer aku bg susu...
mmg pulun lah bangun susukan dia sbb dalam otak aku xnak dah ank aku kena tahan wad...
alhamdullillah...
kina kuning sekejap aje...


4 comments:

  1. mcm2x karenah nurse kat hospital kan..tu yg kdg2x org sgp pilih swasta wp byr mhl..geram lak dgr..moga baby kina cpt sihat dr kuning

    ReplyDelete
  2. memang kesian tengok babu dok dalam bende tu..anak saye dulu pon macam tu..saye siap bayar nak duduk sekali kat situ...huhu..

    ReplyDelete
  3. siannya baby.
    awk breastfeed banyak2..
    insyaAllah kuning cepat turun

    ReplyDelete
  4. ala yeke,misi mmg,ada yg mulut mmg cm tu.huh! hmm darah terpancut masa pam.ahhh ngeri nya.hati2.puting x sakit ke?

    ReplyDelete