Cinta Hati Mama Papa

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Monday, September 10, 2012

susu berbau tengik..memang atau rosak?




sepatutnya hari ni aku dah start masuk kje..
dah siap2 pakai baju raya..haha..
mekap cun2 @_@
sekali keta xleh start lahh..
bateri habis..
dan habislah melayang duit aku untuk tukar itu bateri T_T

disebabkan aku dah mula keja..
jadi sakina diajar ler minum susu dalam botol..
dari bulan 7 aku dah buat stok susu..
masalahnya sekarang sakina tak nak minum susu yang stok awal2 dl..
kalau yg aku baru2 pam fresh lagi baru dia nak..
puas dah try dia tolak jugak..
klu nak minum pun kena paksa...

jadinya aku pun try lah rasa susu tersebut...
rupanya mmglah ia tidak sedap..
siyes xsedap..
bau tengik macam kelapa lama..
persoalannya di sini adakah susu yg dibekukan lama mmg akan berbau dan berasa demikian?
atau
susu tersebut telah rosak?
kompius aku..

mak aku pulak kata xyah lah bagi susu yg lama2 tu..
kesian kat anak..
bila tengok sakina minum susu tengik tu aku pun jadi sedih..
kalau aku lah..
kompem aku xminum...
hu3...




mak suruh buang jer yg stok lama2 tu...
tp masalahnya susu aku xlah sebanyak mana klu nak bg sakina fresh milk setiap hari..
mak kata bagi jer lah setakat mana kita mampu..
u3...

kompius2...
npelah tengik bau nyer

T_T

8 comments:

  1. alamak..camtu pulak ke?nanti awk update tau macam mana perkembangan ebm ni sbb sy pun nak tahu.xde pengalaman..

    ReplyDelete
  2. Dear,search pasal lipase...susu ok,tp bila dibekukan n cair n panaskan ada enzim yg buat dia bau sikit...jgn risau tak perlu buang

    ReplyDelete
  3. memang susu tu ade bau tengik sikit tau..bau tak besh..huhu..tapi tak rosak pon..kalau rosak ley nampak sangat perbezaannyer tau..dab bau die betul2 masam basi tu...sayang ar nak buang..kalau ikut budak memang die nak fresh jer..cer awak bagi die yang fresh nyer lebih dari yang stock..contoh kalau awak selalu bekalkan 4 botol..awak bagi 2 atau 3 botol yang fresh dan 1 yang stock nyer...:)

    ReplyDelete
  4. yg lama mmg ade bau sikit tp kekdag masih elok lagi, tpi yg dh x elok pown basi berbau juga.. cuba check betul2

    ReplyDelete
  5. Boleh ajukan soalan ni kat kump. Ibu menyusukan kat fb.. Ramai yg hebat2 leh jawab..

    ReplyDelete
  6. KESIAN KAT BABY...
    TP BTOLUGA CKP UR MOM TUH...BG YG TERMAMPU..DPD BABY MINUM SUSU TENGIK..NANTI SKT PERUT BABY

    makneng follow sini
    jemput follow makneng..=)

    ReplyDelete
  7. td check susu ade bau tengik gak mcm ade bau masam2...sedih!rase kne buang kot susu tu....tp mungkin silap sy la sbb tak letak kat freezer...wuwuwu...sebaek sebotol je...

    ReplyDelete
  8. Susu ibu akan bau tengek kalu diletakkan berhampiran Ikan, dating, ayam...tp susu tu take Rosa ye:-)

    ReplyDelete