Cinta Hati Mama Papa

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Wednesday, November 28, 2012

Kenapa Nur Sakina perlu diberi makan sebelum usianya tepat 6 bulan

Sebelum ni memang aku dah niat nak bagi Nur Sakina makan pada usia 6 bulan..
Tapi selepas balik kampung mertua minggu lepas, niat aku dah berubah *tak tetap pendirian betul*
Ada beberapa perkara yang mengubah niat aku ni...

1. En suami ajak aku pergi pasar malam...nama pun pasar malam, malam lah kan...makanya aku tak bawalah anak..sebab en suami ajak merempit jer..sian pulak malam2 bawa budak kecil naik motor..jadi tinggallah si kecil itu bersama mertua...sebelum tu dah kasi susu kenyang2...balik2 jer pasar malam, tengok mak mertua dukung Nur Sakina.. katanya anak lapar...nak bagi susu, xde pulak tinggalkan *memang salah aku lah sbb tak pam*hu3..terus aku bawa Nur Sakina masuk bilik untuk disusukan...sambil tu dok dengar en suami bersembang dengan mak beliau..

Mak : anak tu lapar..susu tak ada tadi..dah bagi anak air masak belum?
En suami : belum..
Mak : kenapa tak bagi..kesian..haus tu...dulu2 mak dah bagi taw kamu minum..kesian budak tu..
En suami : *diam*

2. Balik dri kg singgah rumah kawan en suami sebab nak hantar buah..biasalah bila mak pak jumpa sama mak pak mesti sembang bab anak kan..

Kawan en suami : dah bagi makan belum?
En suami : belum..cuma minum susu badan...
Kawan en suami : bagilah makan...
Isteri kawan en suami : eh dah boleh ajar2 bagi makan..bagilah nestum *seorang jururawat*
Aku : tak perlah...tunggu 6 bulan baru bagi makan...bagi usus matang sikit..
Kawan en suami : alaaa kesian..mama xnak bagi makan yer *sambil dukung Nur Sakina*

{Dulu masa anak deorang dalam usia 2bulan, kitaorg pergi melawat...tengok deorang bagi isap air beras dalam botol pada baby..katanya untuk kuatkan tulang...2 bulan kot...gulp!!}

3. Lepas melawat kawan en suami, kitaorang pun pergi makan..laporr ya amat...sambil tunggu order siap, aku mintak izin en suami untuk susukan Nur Sakina dalam kereta...nak NIP, tak bawa kain punco pulak...lagipun situ penuh orang lelaki duk tengok bola..kang jadi isu lak...keh3..lepas bagi Nur Sakina kenyang, pergi balik kat en suami..masa tu en suami tengah makan..Nur Sakina memang tak boleh tengok orang makan..dia yang lebih2 mengunyah...dia dok perhati jer en suami makan sambil mulut mengunyah...muka kesian habis lah..
Tiba2...

En suami : sayang...tak rasa kejam ke?
Aku : hah??
En suami : tak rasa kejam ke tak nak bagi Sakina makan ?
Aku : abg tak faham... *dah mula emo*
Sentap aku dengan persoalan ini...sob3..

Aku pun amik turn makan sambil nak menangis...tengok muka Nur Sakina lagi buat aku rasa bersalah...sob3..
Kejam sangat ke aku sebab tahan tak nak bagi budak ni makan, walhal kalau dia tengok kami makan, dia yang lebih excited..macam dia yang nak makan..
So balik tu telifon mak aku, mak aku kata tak perlah...bagilah makan..mak dulu2..*korang sambung lah sendiri,ayat biasa dah tu *

Sejak dari tu aku mula berfikir-fikir nak bagi Nur Sakina makan..umurnya pun dah 5 bulan setengah...jadi carilah info untuk menyokong keputusan aku ni..alhamdulillah info yang aku dapat positif..xdelah salah besorrrr benorrrr kalau bagi anak makan awai...keh3... Nur Sakina pun dah ada keteria2 yang membolehkan beliau diberi makan *ewah nak, macam mama nak carikan kamu koje jer*

Ohh lupa ada lagi satu sebab penting yang membuatkan aku nak bagi Nur Sakina makan dah..sebabnya en suami kena masuk operasi 2 BULAN*lama kami ditinggalkan*sob3...operasi kali ni dekat hutan di kedah...dah lah tak dapat berhubung...sob3 lagi ;(
En suami akan masuk 15hb12 ni..kalau nak tunggu Nur Sakina 6 bulan, memang tak merasalah en suami nak tengok moment pertama kali anaknya makan..mesti nak tengok anaknya tu makan gelojoh macam mamanya ke tak...haha...moment ni wajib bagi aku en suami ada...teruja kami nak bagi anak makan..kalau terlepas kali ni lambat lagi lah nak tgk anak makan buat kali pertama *kalau Nur Sakina lambat dapat adiklah*...he3...sabo yer nak, mama tengah penuhkan ilmu di dada nak bagi kamu yang terbaik...*ni kalau lagi 20tahun Nur Sakina baca ni, mesti beliau terharu..keh3..*

P/s : insayaAllah dalam minggu ni aku akan suap Nur Sakina makan...

14 comments:

  1. mama sakina leh join group ni solid food for baby..enjoy your food sakina hehe

    http://www.facebook.com/groups/solidforbaby/

    ReplyDelete
  2. mama sakina :).

    bila bb sakina nak 6 bulan?? zura pon sibuk tunggu izz 6 bulan baru nak bg makan. tp bila baca ni terus rasa nak p buat solid food sbb bb izz pon dah tunjuk tanda2 nk mkn. kalau tgk mama dgn papa mkn, dia pon sama excited nk mkn.

    ReplyDelete
    Replies
    1. 12hb12 br 6bulan..skrg 5bln setengah la..kalau dah ada tanda tu blh lah cuba2 bg mkn :-)

      Delete
  3. Dah 5 bln lbh,shud be ok la tu kan?dah dekat nak 6 bln pun.. :)

    ReplyDelete
  4. dah bolah makan dah.
    once baby dah boleh tegakkan kepala,
    boleh duduk (dengan bantuan),
    air liur tak meleleh (tanda dah boleh menelan)

    dah boleh start bagi makan.

    tapi start dengan buah/sayur dulu lah ek?

    nasi tu slow-slow lah.

    saya dah penah rasa dah semua ni.
    Dengan MIL lagi.
    Tapi diamkan jelah.

    Last option, saya print out semua info pasal kenapa tak boleh bagi baby makan, kenapa tak boleh bagi baby minum air, etc, tinggalkan dalam bilik time nak balik.
    Dengan harapan, MIL TERBACA semua info yang saya tinggal.

    Alhamdulillah, sejak tu, MIL tak penah persoal kenapa saya tak bagi DD makan/minum air masak.
    Until now.

    Sebab dia dah boleh makan!!
    Yippeee..!!

    InsyaAllah, sakina will be just fine =)
    mesti mama ngan ayah dia excited nak prepare solid untuk anakanda!

    Good luck!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq mommy 4 the advise...mmg mak paknya yg terlebih excited ni...he3

      Delete
  5. Oh..Sakina dah 5 1/2 months...barely supermommy gave bella lebih kurang usia tu jugak..ingatkan sakinah still very the baby...hehehe...arissa pun saya bagi 3 hari sebelum 6 bulan...tak sabar mak nyer...gigih selama tempoh tu menahan perasaan nak bagi anak makan...hahaha....

    ReplyDelete
  6. ala..cian mama dlm delima ye..
    cam sy ank still bb tp my mom dah bising duk bg nestum cair-cair dlm botol tuk support nutrisi katanya...
    tuk solid food seawal 5bln dah mula bg..tp very light texturenye..
    lg plak xda msalah pn awal ke lewat nk bg ank mkn solid food ni..
    psl susu ibu full with nutrisi utk perut bb sebenarnya
    apepn sy harap momen indah buat Nur Sakina dan ur lil family menjadi satu momen yang akan dikenangkan sampai bila2...
    good luck yer..

    ReplyDelete
    Replies
    1. *delima = Dilema...silap taip ..

      Delete
    2. Tq mommy...insyaAllah harap jd moment yg indah bt kami...jgn di bluwekkkk mknan tu sudah..kih3

      Delete