Cinta Hati Mama Papa

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Thursday, November 1, 2012

pengasuh nak bagi Nur Sakina makan biskut : susah hati

semalam masa ambil Nur Sakina,
pengasuh bagitahu nak bagi Nur Sakina makan biskut Rusk..
sebab nampak Nur Sakina macam lapar..
tak cukup susu...
sob3...

tiap2 hari aku bekalkan 15 oz susu untuk Nur Sakina..
Nur Sakina memang tolak mentah2 frozen ebm..
jadi setiap hari aku kena pam susu 15oz untuk kegunaan esoknya..
kadang-kadang down jugak sebab nak dapatkan 15oz tu agak mencabar..
sebab aku bukan jenis susu banyak..
kat sekolah hanya dapat 8oz..
bila dah balik rumah terus df Nur Sakina..
curi-curi masa jer pam..
aku kalau pam kat rumah kesian kat Nur Sakina..
sebab bila dah pam memang susu tak berapa nak ada..
 Nur Sakina tak berapa nak puas lah minum..
jadi nak pam kat umah pun sikit-sikit..
kumpul-kumpul pam sampai malam dapatlah 15oz..

bila bagitahu mak, mak aku suruh upkan jumlah susu..
bagi 20oz sehari..
gulp!! @_@
mental kena kuat ni..


berbalik pasal biskut tu..
ni perbualan kami semalam

Pengasuh : Nanti nak bagi Kina makan biskutlah. Kesian tengok dia macam tak puas minum. Cik dah bagi minum susu tak sampai 2 jam Kina nak lagi.

Aku : Tapi bukan umur 6 bulan ke baby baru boleh makan Cik?
(buat-buat tanya, nak cakap direct takut kecik hati)

Pengasuh : Alaaa anak yang Cik jaga semua dah makan nestum masa umur 4bulan
(Cik ni dah berpengalaman jaga 10 orang budak+ 4 orang anak)

Aku : Tapi harin tu Wani gi cek Kina nurse cakap bagi makan masa umur 6 bulan.
(beralas lagi cakap)

Pengasuh. : ish tak pe..ni anak Cik umur 2 hari Cik dah bagi nestum.

Aku : Gulp!! @_@
(telan air liur aku dengar)

bukan aku tak nak cakap direct.
cuma nak jaga hati pengasuh ni.
pengasuh ni bagi aku sangatlah baik.
Aku hantar Nur Sakina pagi2 pukul 6.40am
dia akan tunggu dan ambil Nur Sakina dari dalam kereta aku.
bila menjemput Nur Sakina pun dia yang akan letakkan dalam car seat.
baju Nur Sakina semua dia basuhkan.
siap bagi aku kuih raya lagi dua bekas.
memang bagi aku terbaik lah cara dia jaga Nur Sakina.
dan aku berpuas hati.
tengok Nur Sakina pun seronok duduk sana.

bila tanya mak aku, mesti mak aku cakap macam ni
" dulu kamu kecik2 masa umur 6bulan mak dah sumbat milo taw"
gulpp!! @_@

aku pun jawab
" kalau mak bagi adik susu mak sampai umur 2tahun mesti adik dah jadi doktor sekarang"
hahahaha..
menjawab yer ko nak!!


berharap sangat pengasuh Nur Sakina faham.
xsampai seminggu jer lagi aku nak sekolah.
lepas tu cuti sebulan lebih.
boleh lah aku fokus pada Nur Sakina.
boleh sediakan makanan pertama Nur Sakina.
berdebar dan sangat teruja untuk sediakan makan pertama ni..




buah hati mama yang bambam







13 comments:

  1. cakap baik2 insyaAllah dia faham...babysitter arissa lebih kurang macam baby sitter Kina..panggil pun cikna. :))

    ReplyDelete
  2. Adoii..tu yg susah bila org tak tau pasal benda2 ni..semua akan cakap dlu kecik2 lahir da mkn nestum bagai..hmm..susah kan..I ada kawan yg facing problem mcm ni jugak tp anak dia da 7 bulan..ni u lagi la Kina belum 5 bulan lagi..u try cakap la yg doc kata Kina tak boleh makan bnda lain sblm 6 bulan takut allergic ke naik rashes ke pape.

    ReplyDelete
  3. hmmm. Tp i rs better u ckap direct....tp cri pkataan yg ok supaya akk tu x terasa...u beralas, tp i rs die x dpt tgkap pn u ckap beralas. I rs msti die ingt u btul2 tnya pdapat die y boleh ke bby sblm 6 bln mkn....

    ReplyDelete
  4. Kalau sy pun..confirm xtau nak ckp apa..apa kata minta org lain tlg ckpkan?

    ReplyDelete
  5. memang ar..pasal susu mencabar..pasal anak makan pon mencabar gak kan..aty pon jawab bende yang sama ngan ayah aty biler die cakap macam tu kat aty...heheh...;p

    ReplyDelete
  6. alhamdulillah..baiknya pengasuh kina...
    xmcm pengasuh amirah dulu...:-(

    ReplyDelete
  7. rasanya elokla ckp direct,tp ckp dalam nada sehabis baikla~
    sb takut lak kn nti dia kecik ati ke hapa..
    ckp leklok kt mkck tue,dlu ngn skrg da lain,jauh berbeza..~

    Insyallah,semoga sumenya dipermudahkan~

    ReplyDelete
  8. selama harini saya xtau pengasuh khaleef dah bg dia mkn biskut cicah air n nak jd sebab 1 hr tu dia terlepas ckp dia bg mkn. terkejut, geram, marah pun ada. tp ckp baik2 jgk bgtau 6bln br boleh mkn. padanla selama hrni setiap mlm khaleef kembong perut n berry berbau.nak jd cerita mlm tu khaleef muntah dgn sgt byk n cirit birit.nasib kami cpt bw jmp doc cz usus dia bengkak..kalau still jgk bg mkn (pepejal) usus boleh pecah..pliz ckp dgn pengasuh jgn bg mkn selagi x 6bln ok. now pengasuh dia dah takut n xbg mkn n alhamdulillah khaleef getting better..waktu tu khaleef 4bln.

    ReplyDelete
  9. bahaya bagi baby 4bulan makan..kena tegas lah dengan bs..

    ReplyDelete
  10. sy pun dlm dilema nk ckp camtu kt pengasuh Faiq nt.. ade cita2 nk bg Faiq makan bila umo 4 bulan. sdgkn susu formula pun die tolak mentah2..inikan bg makan.. adoiii

    ReplyDelete
  11. mmg kena tegas dengan bs... ngn mak lin pun lin tegas... tp lama2 dia fhm... tunjuk la gambar atau cerita pasal baby2 yang sakit sbb bagi mkn awal. nnt dorang terdiam. dan tak berani nak bg pape.

    ReplyDelete
  12. adoi umur 2 hari dh bgi mkn.huhuhu..tuh la susah nk ckp kan.anak i dulu pun kt nursery die sorg je yg belum mkn.kwn2 sebaya die umur 4 month dh start mkn.smpai pnjaga nursery tu ckp darwish paling kuat menyusu sebab xmkn lagi.i mmg kene struggle bekalkan susu satu hari 18-20 oz.tuh pun nk ckupkan dri 9pg-kul6 ptg.huhu..bile anak dah 6 mnth dh start mkn boleh releks sket.dah kurang menyusu.heheh..

    ReplyDelete
  13. tu mslh klu bukan kite yg jg anak sendiri.. sian kat anak member izfa nie.. bibik dier sumbat kopi.. lagi haru..

    ReplyDelete