Cinta Hati Mama Papa

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Thursday, April 26, 2012

32 minggu sudah



alhamdullillah..
dah masuk 8 bulan..
lagi sebulan jer lagi..
*ayokkk takut*

hasil check di kk semalam

berat : naik 2.5kg *nurse tulis ngan pen merah okeyyy*

hgb : 11.1g/dL

berat baby : 2kg sudah *bolattt baby mama ni*

kepala baby dah turun bawah..
alhamdullillah..
duk baik2 yer sayang...


result air gula hr tu ok..
so dah tak yah minumm....
*oyeeeeeeeeee*


next check up 2 mingggu lagi..
10.5.2012

nurse pesan skg ni kne betul2 alert dengan pergerakan baby..
kalau kurang dari sepuluh sebelum pukul 9pm maka cepat2 lah ke hospital yer...



jujur aku gitaw aku tanda buku ni secara pukal..
*rasa bersalah pada baby*

1. sebab xsempat..xkan tengah2 mengajor ko nak larik2 gi tanda buku ni kan..

2. sebab bila aku btol2 fokus kira, aku rse mcm xcukup jer sepuluh..*tendangan2 halus/lembut/sopan dari baby org kata jgn kira*
ker aku yang tak reti cmne nak kira...

jadi aku buat keputusan selagi aku dapat rasa pergerakan baby..
aktif..
cergas..
maka baby aku dalam keadaan sihat walafiat...


minggu depan kena gi kursus 3hr..
alaaa malasnya nak gi dalam keadaan boboiyot ni...
nak-nak kne tinggalkan en suami..
xbesh!!

Tuesday, April 24, 2012

empat hari mendobi baju baby


alhamdullillah..
dah siap basuh semua barang-barang baby..
mula-mula nak start tu memang liat..
tapi bila dah start seronok pulak basuh baju dak kecik ni..
he3...

aku basuh tangan kat sinki jer...
mula-mula nak basuh mesin tapi takut rosak lak baju baby...
tapi aku kompem pas beranak nanti aku campakkan jugak baju dak kecik ni lam mesin basuh..
xkuasa aku nk menenyeh baju ni selai2...
he3..
cuma kain napkin ngan tuala aku basuh mesin hr 2..
sbb napkin tu nampak cam keras..
maka tenaga en mesin diperlukan untuk melembutkannya...

hari pertama aku basuh smu stokin, barut dan sapu tangan...
alahai..
kecikk sangat..
itu pun sejam lebih aku amik masa taw..
he3...

hari kedua aku basuh napkin dengan tuala...
yang ni senang jer..
mesin basuh aku sidai..

hari ketiga aku basuh baju-baju yang bewarna putih..
sambil basuh sambil cium-cium baju dak kecik amik bauuuu..
he3...

hari keempat aku basuh baju bewarna...
romper dan jumper...

alhamdullillah..
dah selesai...
4 hari kooo amik basuh baju anak..
ha2...

baju anak semangat nak lipat..
baju ak dan en suami??
nan adooooo..
amik masa tu nak lipat sebab besooo..
ha3..


p/s : aku ada beli lagi barang online...apa cerrr ni!!haha...


papa dah start mengemas barang baby



en suami kalau bab-bab melipat dan mengemas memang aku serahkan kepada beliau..
kemas lipatan beliau berbanding aku..
he3..

kecik-kecik baju yang hendah dilipat..
sampai lenguhlah tangan..
he3...

love u papa

Thursday, April 19, 2012

pasang niat nak susukan anak



semua m2b mesti dah pasang niat nak menyusukan anak kan..
aku pun sama...
dh pasang niat dari dulu lagi...
dari sebelum kawen lagi nak menyusukan anak sepenuhnya..
*melampau betol ko yer*
he3...

kak ngah aku selalu pesan...
kalau nak menyusukan anak..
nak susu banyak...
dari sekarang kena pasang niat..
kena positif selalu bab2 menyusukan anak..
kena banyak bersabar...
sebab banyak cabaran masa nak menyusukan anak nanti...
mak aku cakap orang yang penyabar jer boleh susukan anak sampai umur 2thn..
harap-harap aku ada kesabaran itu..

mengenai brestpump aku xbeli pun..
sebab kak long nak bagi ak spectra 3..
alhamdullillah rezeki anak...
botol2 storange aku baru dok nak tgk2..
cari harga yang ok lah kan...

aku igt nak try produk shaklee lah..
untuk set penyusuan ibu..
nak beli yang trial pack dl..
tgk dok fikir2 ni..
lau tanya mak aku, mak aku kata bior dulu..
bagi susu tu keluar secara semulajadi dulu..
sob2..
tapi aku rase tergedik-gedik nak...
ha3..
kalau xdapat beli rasa xpuas hati..
so nanti nak bincang dengan en suami pulak..
awai2 kompem mesti ayat beliau akan sama dengan mak aku..
so kena goda-goda beliau dahulu..
he3...



ingat nak beli kat sini MY SOUQ

trial pack RM80
full pack RM241



fuhhh hebat lau aku blh simpan stok susu sampai mcm ni..
takpe pasang niat siap-siap dari sekarang nak menyusukan anak sampai umur 2 tahun ataupun sampai baby dapat adik..
mne taw baby baru 5bulan dah nak dapat adik..heu3...

*niat baik insyaAllah Allah mudahkan...amin*


Thursday, April 12, 2012

moga-moga inilah kali terakhir aku shopping online







tangan aku ni kalau buka facebook mesti nak click kat baby stuff tu..
bila dah tengok kompem lah berkenan kan..
bila dah berkenan kompem lah gatai-gatai nak order kan...
sampai kekadang aku fikir banyak sangat pulak lah menda alah ni..
bila dah tahu baby dalam perut ni gegurl aku jadi sensetif pulak tengok menda comel-comel..
kena order cepat-cepat..
he3...



nama pun anak askar..
wajib sangat ada jumper ni..
he3...
suka sangat papa baby bila tgk baju ni...




disebabkan papanya aktif bersukan..
maka mama dengan baby harus pergi menyokong papa..
jadi kena lah beli baju ni..
kembang kempis hidung papa tgk baju ni yer...




ini dah nampak gaya macam aku nak berniaga lah pulak..
ha3..
en suami pesan
" dah-dah lepas ni jgn dok beli kasut atau stokin dah.kaki baby cepat besar"
baik boss!!!




comel sangat...
tak tertahan jiwa aku untuk beli..
kasut bot baby..
dah terbayang-bayang baby pakai nanti..
he3...




kan dah cakap aku sensetif tengok menda comel..
disebabkan kecomelan bip ni aku sambor lah dua...
mesti comel kan masa baby pakai nanti
*terbayang-bayang*




yang ini aku tak beli online..
masa balik pahang hari itu singgah kedai ni..
en suami nak cari baju untuk adik beliau...
aku kompem-kompem lah terjah bahagian baby..
terkejut ko bottom dan mitten tu hanya rm2.00 dan rm2.90
barut rm2.50 dan rm3.00
topi rm6.90
kompem-kompem sangat lah aku rembat...
he3...



murah-murah sampai buat aku rasa nak ambil 2,3...



mood sekarang : menahan nafsu dari terus dan terus membeli secara online..ohh terseksanya...he3













Monday, April 9, 2012

tak ada rezeki nak scan 4d


dah lama berkira-kira nak buat scan 4d..
dah lama berbincang dgn en suami..
tapi disebabkan kesibukan en suami maka selalu aje kena tangguhkan niat..

kebetulan sabtu lepas en suami ada free..
jadi kitaorg pagi-pagi dah semangat nak scan di klinik tawakal...
lama jugak kena tunggu..
lebih kurang sejam..
sambil tunggu sambil pujuk-pujuk baby nanti tunjuk muka kat mama dengan papa taw..
jangan malu-malu taw baby...


lepas sejam..
nama pun dipanggil..
tengok kat pintu doc nyer adalah lelaki..
alahaii..
aku dah pandang-pandang en suami..
hu3...

mula-mula tengok muka doc tu..
alahaiii garangnya..
takut mak taww...

tapi lama-lama ok lah..
doc ni bagi penerangan yang sangat jelas..
aku suka..
rugi tak pergi klinik ni dari dulu lagi..

mula-mula kena buat scan 2d dulu..
nak ukur baby semua...
satu-satu dia terang kat kami..
syok lah nak dengar...
dalam hati dok terfikir doc ni xtaw ke aku nak wat scan 4d sebenarnya..
he3...
dekat 40min ko wat scan 2d ni...

pastu baru doc mula buka untuk scan 4d..
dia godek2 perut aku..
try 3-4minit..
last2 doc kata dah sempit lah...
lagi pun muka baby sembam ke bawah..
macam tengah sujud..
ak suruh doc try lagi tapi dia kata baby dah besar..
xboleh nak nampak...
sob3...
redha jer lah..
tak ada rezeki nak tengok baby secara 4d...
dapat tengok pun sekejap jer...
tang gender tu memang jelas sangat-sangat...
he3...
jadilah kan..
lepaslah mengidam..
he3..



pertumbuhan baby normal


berat baby dah 1.4kg
doc kata mungkin lahir nanti dalam 3.4kg..
adohaiiii...
xpelaaa asakan baby mama sihat...



ukuran baby pun normal..
dalam range yang betul..
saiz baby dengan umur baby dalam perut hanya beza sehari jer dari yang sepatutnya..
doc kata kaki baby panjang...
ikut papa ler tewwww....





pergerakan jantung baby...
lama jugak kitaorg dengar..
sampai cuak aku apesal lah doc ni dok dengar lama-lama..
doc kata ok..
dia sebut 146...



alhamdullillah air ketuban pun doc kata normal..
14 katanya..
kalau kurang dari 8 kekurangan air ketuban..
ada jugak dia gitaw kalau terlebih air ketuban berapa pulak..
tapi aku lupa..
doc kata laluan untuk baby keluar ok..
tiada apa yang menghalang...
uri pun ok..



gander baby..
nampak jelas kan...
'apalah mama ni!!malu baby taw"
he3...




baby masih melintang lagi..
doc kata baby masih boleh pusing-pusing sebab masih ada ruang...
tapi mak aku suh pujuk-pujuk dah baby suruh turun bawah..
he3...
baik opah!!baby anak yang baik..
nanti baby turun yer..


puas hati dengan scan 2d ni..
doc nya sangat-sangat memberikan penerangan walaupun muka sangattt serius okey..
tapi ada mak kesahh!!
he3...

walaupun tak ada rezeki nak buat 4d tapi dah cukup puas hati bila tahu perkembangan anak kita dalam keadaan yang baik kan..
keluar dari bilik tu aku dengan en suami tersengih-sengih..
sepanjang perjalanan balik pahang dok sembang pasal scan tu jer..
he3...

total scan : Rm 60


p/s : tenkiu papa bawak mama gi scan
love u

Wednesday, April 4, 2012

yeaaaa...dah dapat tilam baby

alhamdullillah..
penantian selama 9hari berbaloi-baloi...
tiap-tiap hari aku tunggu posmen depan rumah...
kalau posmen tak berhenti aku kejor beliau laju2..
keh3..

sebenarnya kawan en suami tolong ambilkan..
masuk-masuk jer kem jer terus kwn en suami tu tahan aku..
tanya beli apa benda besar sgt ni..
aku cakap tilam baby..
dia jawab awalnya beli..
awal ker??
kompius aku..
tak kan esok nak beranak baru nak beli..
he2...



dapat2 kotak dah koyak..
tikus mana gigit ni..
nasib baik barang ok....
eh2 kaler dah lebih kurang sama dengan lapik kaki rumah aku..
haha...





sampai jer kat parking keta semangat ko aku bawak naik kotak tu sampai tingkat 3..
dengan 2 beg kat tangan kanan...
kotak angkut guna tangan kiri..
dengan perut boboiyot lagi..
lau orang lain tgk mesti geleng-geleng kepala tanya siapalah laki pompuan ni..
haha...



gagah aku panjat tangga satu..
dalam hati risau jugak tersembam ke depan..
tapi sebab tak sabor punya pasal..
aku hangkut jugak kotak tu...





rakus jer aku koyak-koyak kotak yang sedia koyak tu...
wahh puas hati...
warna menarik..
kekabu tebal...
puas hati lah senang cite..
tak sabor nak tido atas tu...
eh2...
silap...
tak sabo nak bagi baby tido atas tilam ni..



papa dah pesan siap-siap..
"sayang jangan tidur atas tilam tu pulak yer...tu baby punya"
he3..
baik bos!!

Tuesday, April 3, 2012

kasut baru


hari tu en suami tegur kaki dah bengkak..
so ngadu2 kat en suami kata kasut dah tak muat...
kebetulan masa tu ada kat ipoh...
terus en suami ajak gi ipoh prade...
oyeeeeeeeeeeee...
kita pokaikan lagi poket papa yer baby..
he2..

sebenarnya en suami xikut balik ipoh pada awalnya sbb kje..
so aku balik dengan along aku aje...
sedih sgt masa en suami kata xboleh balik..
merajuk sebentar aku..
kui3...

esoknya dalam kul 5ptg en suami kol..
tiba2 tanya malam ni nk mkn kat mana...
aku kata lah makan kat umah jer..
emak dah masak...
en suami kata alaaa kita ajak lah semua makan luar..
abg nak banje...
pelik dah aku..
pas2 en suami kata satgi ambil abg kat medan gopeng...
skrg abg sampai kat sungkai dh....
hah!!
terkejut mak taww...
nak melompat rasa..
en suami bergegas balik jugak naik bas..
terharu lagi aku..
sob3...


rezeki en suami lebih bulan ni...
alhamdullillah....


jadi ahadnya kami pergilah ke ipoh prade...
rushing2 jugak ni sebab kul 3 nanti nak balik senawang dah...
so round2 ipoh prade...
target memang nak cari kedai kasut scholl dah...
dulu pernah berangan kalau mengandung nak pakai kasut jenama ni..
alhamdullillah termakbul jugak..




kasut ni lembut jer..
masa jalan rasa macam xberpijak di bumi yang nyata ...
kui3...


rupanya bukan kaki mama ajer yang bengkak..
kaki papa nyer bengkak jugak..
sebab tu papanya nak satu jugak..
kui3...



pilih kasut over dari mamanya taw...



alaaa2 supermodel tuuu....


xaci...kasut papanya mahai dr mamanya...


puas atiii...dua2 org dpt....



last2 en suami mesti kata macam ni
seronok ler tewwww...
seronok ler tewwwwwwwwww....
haha....
mestilah mak sronok nokssssssss....




*love u papa*

hasil belian round 1








banyak lagi yang tak dibeli..
papanya tak ada..
mama nyer tak ada mood nak gi beli sorang2..
tunggu papanya balik baru sambung beli...





antara banyak2 benda yang dibeli..
botol ni paling aku suka...
comel...
nak ambil warna pink en suami tak bagi..
so ambil yang hijau..
kak ipar aku kata kalau ambil yang twin pack lagi untung...
rugi2..
xpe nanti beli lain...