Cinta Hati Mama Papa

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Thursday, May 31, 2012

set bersalin pilihan hati...

nak minta pendapat kawan2 blogger..
kongsikan set bersalin yang dibeli atau dipakai...
aku sampai sekarang duk kompius nak pakai yang mana..
yang penting mak aku kata kne pakai gak set2 pas bersalin ni...
mcm2 produk yg ada dalam kepala otak ni..
tapi tak taw mana yang ok..
rasa macam berkenan nak pakai tanamera...
bila rasa nak cepat kurus rasa nak beli nona roguy..
kadang2 rasa nak pakai yg amway...
kompiussss nyer...
pening kpla pikir..
tapi aku beli pas bersalin smu tu...
cuma skg duk google2 lah mne yg ok...

mohon kawan2 kongsikan yer produk yang dibeli atau dipakai =)
tqsm...

37 minggu 3 hari : 4x amik darah

hari selasa lepas gi cek baby kat kk jelapang..
mulai sekarang bt follow up kat situ jer lah...dekat ngan umah mak...
ramai bebenor nurse praktikalnya...
so kena amik darah...
ni yg sadis nak cite ni..
sebelum ni tak pernah kena cucuk lebih dari sekali masa amik darah..
sekali jer nurse tarik dah kuar darah...
ni dah nurse praktikal yg bt...
dah jadi mcm bahan eksperimen lak aku ni..
mula2 cucuk tangan kiri..
tarik2 kuar darah nurse tu tetb gelabah trus lari urat..sob3..
kemudian dia cucuk tangan kanan lak..
dekat2 ngan siku lak tu...
pelik aku..
so nurse praktikal tu pun cucuk..
sambil diperhatikan lebih kurang 6 org kawan2nya dan seorang ketua..
cucuk2 tarik2 kuar angin jer..
xder pun kuar darah..
terus dia nak tarik keluar..
tapi ketua dia tahan..
suh godek2 dulu..
cari urat balik..sob3...
godeklah si nurse tu dalam 5min..
tangan aku dah berpeluh2 basah...
xdapat jugak darah..
jadinya ketua nurse tu suh amik kat urat tangan pulak...
(cmne nak cakap ek...kat atas tapak tangan tu...tempat org selalu masuk air tu..)
ada pulak dak2 praktikal dok sembang2..kat situlah tempat paling sakit..
woooo..
saiko aku pulak...
tension btol..
dekat setengah jam nak amik darah...
ketua nurse siap gtaw kat nurse praktikal awak nak cucuk x???
nurse tu jawab xpelaaaa..
puan lah buat..
legaaaaaa aku dengar.
so last2 ketua tu buat...
akhirnya dapat lah darah yg sepatutnya awai2 lagi td dah leh dapat..
sob3..
habis lebam2 tangan aku...

result utk hb 10.4
rendah..
so kena jumpa doc..
doc suh gi makmal..
bt ujian darah balik...
tapi kali ni kena mcm ketip pen kat jari tu jer...
ok lah kan..
xsakit..

result hb 11.1
oklah..
doc tgk hb aku makin dekat nak bersalin makin rendah..
sob3..
moga tak ada apa2..
moga semuanya selamat...



p/s : ada yang tanya aku beli rocker FP tu kat mana..aku beli kat sni yer..
rm 190+pos rm 10

Monday, May 28, 2012

37 minggu : pak dan mak mentua belanja barang baby


sekarang dah 37minggu...
tak ada tanda-tanda nak bersalin lagi...
akak-akak ipar aku semua bersalin awal..
36 minggu 4 hari lah..
36 minggu 6 hari lah..
aku setakat hari ni masih segar bugar..
aktif berjalan..
kenduri sana..
kenduri sini...
sampai kan cirit birit sbb salah makan masa kenduri...
sakit wooo..
T__T


alhamdullillah..
tok ngan tok wan baby belanja baby..
dapatlah beberapa barang...
tok dok tanya tu dah ada ker..
ni dah ada ker masa kat kedai..
kalau taw tok nak belanja mama ngan papa tak beli semua siap2...
haha....
so hari tu just tambah sikit-sikit..
mana yang tak ada jer lagi..
baju pulak aku ambil semua saiz yang besar-besar...




hasil tangkapan tok ngan tok wan...
barut baby tu tok yg tempah..
maseh tok!!



tok suruh ambil jugak botol susu walaupun mama baby tak berkenan pun jenis ni..
tp untuk menjaga hati mereka mama baby pun rembat lah dua benda ni...
tok suh ambil lagi...
mama jawab kita cuba try test dulu jenis ni =)



ni pun tok suh mama ambil..
mama rembat ajer ler....


tok wan yang pilih ni..
so pinky...
kalau keluar boboboiiii cmner??
he3...


ni cikgu kat sekolah bagi..
alhamdullillah..
rezeki baby..
siap dapat duit lagi untuk baby..



rocker ni pun mama rembat..
tok wan bagi duit kat mama..
mama pikir2 nak buat apa...
so baik mama beli rocker ni..
sbb mama dah terbekenan dan terpengaruh dengan bloger2 yang lain..
he3...



rm190 + pos rm10..
beli on9 ajer..

dah selamat dipasang oleh pak ngah baby...
siap kena skru2 lagi..
jadi mama malas nak cabut2..
balut-balut dalam plastik simpan atas almari..
tunggu baby keluar kita kasi duduk atas itu rocker okey!!



p/s : td nangis ngada2 dekat suami sebab tetb rasa down dan tak larat sangat..rasa nak beranak sekarang jugakkkk...
lepas dipujuk, dinasihat dan munasabah diri baru mama baby kembali kuat...

tak sabar nak tunggu baby lahir...




Wednesday, May 23, 2012

24.05.2012-11.09.2012~ aku dah mula cuti...

dari semalam aku dah start cuti...
sepatutnya hari sabtu ni baru cuti sama2 dengan cuti sekolah...
tapi disebabkan badan dah tak larat nak drive jauh2 ke sekolah..
senawang ke kuala pilah amik masa sejam..hu3...
jadi aku amik cuti rehat khas lah 2hari..
orang kata rugi...
tapi ada aku kesah...
he3...
nak cuti jugak...

sbb cuti :

1)tak larat drive...
2) nak kemas rumah sehabis kemas sebelum balik ipoh sabtu ni..
3) mogok....dah 5bulan kerja tak dapat gaji lagi...ha3...
*jeles tgk member2 cucuk gaji semalam*

hari tu aku ada isi borang untuk ambil cti awal..

cuti rehat khas : 23.05.2012-24.05.2012

cuti sekolah : 25.05.2012-10.06.2012

cuti bersalin awal : 11.06.2012-15.06.2012

due date : 18.06.2012


jadi kalau kira dari semalam aku akan bercuti selama 106 hari..
fuyoooo..
*rasa2 sempat tak nak kurus ;p*

itu pun kalau baby keluar 11.06.2012 dan ke atas..
kalau sebelum dari tu kena tolak lah kan...
*11.06 adalah besday en suami*


setiap hari kat sekolah mesti aku kne tegur dgn cikgu2 tak pun dengan student punya parents...

antara teguran dan soalan :

1) bila nak meletop ni?(kompem tiap2 hari kena tnya soalan ni)
2) eh2 ada lagi..igt dah bersalin...
3) muka cikgu dan kecut lah...(siyes nak gelak aku dengar yg ni )
4) bengkaknyer kaki cikgu...dulu kaki saya xde bengkak2 ni...
5) perut cikgu dah turunlah...
6) xlama dah awak ni...
7) larat lagi ker cikgu?
8) boleh lagi ek drive jauh2...
9) anak pompuan ni...
10) anak lelaki ni...

kadang-kadang tu deorang tak tegur...
tapi tengok dari jauh tersenyum sambil geleng-geleng kepala...
kenapa?
maybe sebab deorang tgk aku mcm terseksa sgt kot jalan..
haha...
ala2 penguin gitewwwwww ;p





bengkak kaki yang ketara...
dari 5 bulan kaki aku dah start bengkak...
tak pasal2 kaki laki aku lak nampak lg comel..aiseyyymannnnn!!



p/s : cikgu : mulai esok cikgu tak datang sekolah dah selama 3 bulan..
murid : yeaaaaaaa!!boleh ponteng....
T__T



Tuesday, May 22, 2012

aku dah ada susu ke?

memula nak ucap thanks sangat2 kepada kawan2 blogger yg mendoakan keselamatan mama dan baby dalam kandungan ini..
insyaAllah akan lebih berhati2 selepas ini..
harap2 m2b yg lain pun take care yer...
aku skrg jalan mmg slow gilerrr...
berhati2lah katakan..
kalau letak siput sebelah, kompem siput tu menang lagi..
haha....


berbalik pada tajuk..
dah 3 malam ni bila aku bangun pagi jer aku tgk baju aku kat bhgian breast tu ada tompok2 keras..
malam pertama aku pikir mungkin ada cicak kencing dr siling kot..
ha3...
malam kedua aku naik heran..
xkan cicak kencing lagi kot..
nak kena lastik nih!!
he3..
so tnya mak aku..
mak aku kata mayb susu kot..
tapi yg lendir2 dia baru...
so semlm pun masih ada tompokan juga..
tapi yg ada hanya sebelah kanan shja...
bila aku bangun nak buang air..
tgk baju basah..
jadi aku pun tekan2 kat breast...
eh2..
mcm susu lah...
mcm lah..
xde lah kuar memancut2...
ada nmpk cam cecair lah...
aku assume jer tu susu..
xkompem lagi..
khamis ni ada check kat kk...
nak tnya nurse...
adakah cecair tersebut susu....


p/s : menyimpan harapan nk bf baby selama 2thn....

Monday, May 21, 2012

36 minggu : aku jatuh bilik air!!

seram tak tajuk ni..
aku baca pun takut..
memang aku jatuh bilik air pun...
sampai skrg rasa fobia nak gi bilik air..
hu3..

al-kisahnya sabtu lepas aku balik rumah mentua di pahang...
rumah orang-orang felda..
bilik air memang saiz-saiz sebijik bilik lah kan...
peluang untuk jatuh memang makin besor lah kan...

en suami ajak keluar gi tgk baby kawan beliau..
so si isteri ni nak lah bermandi manda dulu...
duk mandi manda tu nak lah amik sabun..
on da way nak ambil tu kena turun satu anak tangga...
gedebukkkkkkkkkkkk!!
aku tergolongsor dari tangga tu kemudian terus terduduk atas lantai..
dengan satu kaki terlipat ke depan..
satu ke belakang...


tergamam aku time tuu...
tak tahu nak buat apa...
just menangis sambil panggil laki aku...
pastu aku dengar kat luar mak mentua aku dah terjerit2 panggil laki aku...
memang riuh lah kat luar tu...
suami aku ketuk pintu bilik air sekali..
kompem lah aku tak bukak..
dah aku nunnnnnnnnn di hujung bilik air tu..
dengan kaki berlipat...
susah nak bangun..
terus en suami tendang pintu..
dushhhhhhhhhhhhh!!
pecah ckit ko pintu tu...
en suami terus lari kat aku..
tanya kenapa..
sambil belek2 celah peha aku..
nak tengok ada darah atau air ke keluar...
aku time tu just taw meraung jer lahhhhhhhhhhhhhh....


pastu en suami lari bangun cepat2 amik tuala balut aku..
en suami tenangkan aku..
sambil tu duk belek2 lagi peha aku tu...
aku dah ketar...
en suami tarik aku bangun..
pas2 tanya sakit tak..
aku kata sakit tulang montot...
hu3...


mak mentua aku suh cepat2 gi klinik...
cek tgk mcm mana..
aku mandi dan siap cepat2..
masuk bilik terus kol mak aku..
nangis2 cite...
mak pun suruh pegi..

kejap2 aku tgk panties..
kot2 ada darah ker...
baby memang diam...
aku just nangis..
en suami jer lah suh tenangkan fikiran...


so pergilah bandar teriang cari klinik..
hampehh!!
ada satu jer klinik tu pun tutup..
nak gi hospital jauh nun ke temerloh...
so cari klnik lain tapi dia buka lambat sikit..
en suami ajak makan...
kasi isi perut sikit...
pas makan aku dapat rasa pergerakan baby..
bergolak2 dalam perut dengan aktifnya..
mayb tadi baby pun terkejut so dia pun diam lah...


alhamdullillah..
bila cek2 doc kata semua ok...
sebab ada air ketuban kan..
so hentakan xterasalah kat baby...
doc scan satu2 tgk baby mcm mne...
alhamdullillah...
baby sihat2 aje...
siap doc kata saya xmo gtaw lah jantina baby apa..
takut nanti awak marah saya..
sambil gelak2 dia kata...
motippp????!!
aku pun xpaham.....


tapi apa2 pun aku bersyukur..
bersyukur sangat2 baby xde apa2...
kalau lah terjadi apa2...
Ya Allah aku xdapat nak gambarkan lah..
sob2...
nasib baik aku tak jatuh tertirap ke depan...
alhamdullillah...

so pasni kena lebih hati2...
tak boleh lalai dan cuai..
tak lama dah kan...
bila2 masa baby mama boleh keluar...


p/s : Ya Allah Kau lindungikanlah kandunganku...permudahkanlah kelahirannya nanti...amin....

Thursday, May 17, 2012

HARI IBU VS HARI GURU


13 MEI 2012
HARI IBU

kami adik beradik rancang nak wat suprise kat mak...
tapi mak aku ni macam taw2 jer ..
he3...
abg2 aku dr lumut dan melaka datang..
yang dari kelantan tak dapat lah nak join sebab keja...
majlis bt kat umah aku jer...

masak simple2..
gigih lah malam sabtu tu aku buat kek ngan dadih buah-buahan..
esok paginya buat mee kari..
tapi tu mak aku yang buat...
aku kompem xreti..
he3...
buat2 lah cakap aku teringin nak makan mee kari..
zasss terus mak aku buat...
jadilah hidangan utama hari tersebut..
pas2 en suami gi lak beli dominos pizza..
memang kekenyangan lah...



kek tu aku yang buat taw...hiasan failed!!


sayang mak sangat-sangat



my heart



pegang perut takut jatuh..he3...






along sebagai wakil memberikan hadiah buat mak tersayang


emak memang seorang peminat jubah...terutamanya warna hitam...


hari ibu kali ni amat bermakna buat kami sekeluarga...
seingat aku tak pernah lagi kami sekeluarga menyambutnya secara rasmi..
sekadar ucapan-ucapan tu adalah...
sejak-sejak nak jadi ibu ni, jiwa aku betul-betul sensitif...
bila teringatkan pengorbanan mak membesarkan kami adik beradik, aku jadi sebak...
sob3....
terlalu besar pengorbanan mak aku...
terbayang-bayang mak aku sakit nak bersalin kan aku dulu..
macam tu lah aku akan rasa nanti...
aku harap sangat aku dapat sentiasa mengembirakan hati mak aku...
mak....adik terlalu menyayangi mak...

p/s : al-fatihah untuk arwah abah yang dirindui...





16 MEI 2012
HARI GURU


terharu sgt masa hari guru hari tu..
aku sampai jer kat kelas, murid-murid terus lari-lari ambil hadiah masing-masing dan wish "selamat hari guru cikgu"
sob3..
rasa bersalah lak marah-marah deorang ni..
tapi nak bagi deorang pandai, kenalah jugak tegas ye dakkk...













baju baby pun dapat jugak taw...
bertuah anak mama...
he3...


cikgu pun sayang kamu jugakk..
cikgu marah sebab nak bagi kamu pandai..
sob3..
T_T



lepas sesi-sesi bagi hadiah, guru-guru ada sukaneka..
aku yang dok sarat ni pun join tak hengat ko taw...
haha...

jangan main2 taw..
ada 4 game...
semua aku join...
memang gila kosa btol..
1) bowling guna bola ragbi..
2) menjaringkan bola
3) sepak bola
4) masukkan air dalam botol (time ni ramai cikgu lain pesan suh hati2 sbb licin kan...ohh terharu)

ok gerun tak tengok mainan nyer..
bila aku cite kat en suami, terjegil mata beliau..
keh3..

ko jangan main2..
masa nak jaringkan bola aku siap leh aim2 lagi...
ha3..
tapi satu mata punnnnnnnnn aku tak sumbang kat kumpulan aku..
hahaha...
so dapatlah tempat ke 3 dari 4 kumpulan....


selepas tu ada lah aktiviti nyanyi-nyanyi lagu guru malaysia..
persembahan murid-murid...
yang tak tahan nyer siap ada cikgu-cikgu lelaki berlakon jadi haris dan izzah dalam ombak rindu...
nak pecah perut aku gelak..
sabo aje lah cikgu-cikgu nihh....

pengalaman pertama sambutan hari guru ni banyak membuka mata aku...
1) hubungan antara guru-guru lain..alhamdullillah...guru-guru sek aku semua sempoi2...
2) hubungan antara guru-murid...akan munasabah diri...jangan garang-garang sangat dengan murid-murid..


p/s : sedih pulak nak tinggalkan anak-anak murid selama 3 bulan nanti..mesti akan rindukan deorg....




tilam travel



parcel ni baru sampai..
excited suruh en suami ambil..
sampai majuk-majuk lah..
he3...

lama kot tunggu benda ni..
ada sampai sebulan ...
tapi bila sampai aku puas hati..
yeaaa...
dah berangan-angan baby pakai...
alolololooooooo comelnya...


siap ada plastik beg...
so senang lah nak diangkut dan disimpan..




tujuan beli :
1) aku dengan en suami suka travel, so bila dalam kereta kan sejuk..
boleh peluk baby guna ni..tebal jugak ni...

2) senang diangkut..bila pergi rumah orang senang..bentang dan bagi jer baby baring atas ni..

3) boleh letak dalam stroller nanti.

3) comel.

4) harga pun ok.




p/s : kompem ni last parcel aku terima sebelum bersalin =)

Tuesday, May 15, 2012

35 minggu

35 minggu 1 hari sudah..
alhamdullillah..
hampir kepada 36minggu...

mama dan papa dah xsabar nak jumpa baby...
mama pun dah ambil borang cuti bersalin awal...
jadi dari 25hb5 sampai lah habis pantang mama akan bercuti..
yeaaaa...
mood bercuti dah mula...
tapi mood sedikit sedih pun adoo...
bekerja 5bulan tanpa gaji amat stress okey...
sob3...

oh esok hari guru..
selamat hari guru bt semua...
juga bt diri sendiri...
he3...
esok ada sukaneka baling buah kelapa masuk jaring...
nak masuk jugak walau boboyot mcm ni..
kih3....

p/s : rasa-rasa ada tak anak murid nak bagi hadiah esok @_@

Sunday, May 6, 2012

dah boleh beranak!


tajukk..
gempak jer kan..
walhal aku rasa-rasa macam aku tak bersedia lagi fizikal dan mental..
he3..

selalu cakap dengan en suami..
"sayang takut lah abg nak beranak ni...tak bersedia lagi ni fizikal dan mental"
jawapan en suami
"nak takut apa..org lain pun beranak jugak..kita just doa banyak2 yer"
amboiiii!senang jer taw jawapannya..
sob3...

sebenarnya tujuan entry ini adalah nak gtaw yang barang-barang anak aku semua dah siap dilipat, dikemas dan dipack kan ke dalam box..
nak tunggu angkat bawa balik kg jer...
en suami yang tolong susunkan..
lau aku susun kompem xmuat dalam tu..



romper n jumper..
xsabar nak tgk baby pakai..
*berangan jap*



semua disumbat dalam satu box sahaja...
nampak sangat sikit kan barang anak...
*sedih jap*







en suami dengan mak aku tak bagi beli banyak-banyak...
nanti pas bersalin baru beli lagi...
en suami selalu cakap nanti dia akan pergi beli baju anak sorang-sorang..
sebab kalau dengan aku semua aku tak setuju apa yang dia pilih..
he3..
sajee jer taw!!


siap dah beg baby..
nak tunggu angkut masuk dalam kereta aje..


barang anak jer kan..
barang maknyer ada ko nampak..
nan adoooooooooooo kan...
tak tahu kenapa malas betul aku nak kemas-kemas barang aku...
nak sumbatkan dalam beg..
tiap2 malam sebelum tidur mesti niat esok nak kemas...
tapi tak adanyer jugak...
tolonglah buang sifat malas ko tuu...
nak jadi mak orang dah ni..
sob3..
*insaf jap*



mood hari ni down lah..
aku kalau mood down selalu satu sebab jer..
sebab en suami kena kerja jauh..
hu3...
aku tak suka!!
pagi-pagi tadi lepas subuh en suami dah bertolak ke gemas..
sampai hari selasa..
menitik jugak air mata aku tadi..
bila lah nak jadi kuat ni...
bila anak dah keluar kot..
sibuk dengan anak bapaknya kita tak ingat sgt kot..
haha..
kejam kan...
malam nnt mak aku sampai dari ipoh..
yo laaa..
anaknya dah 34minggu..
kena lah berteman..
kang terberanak sorang-sorang sapo nak jawab.....



semalam gi jalan2 jusco seremban 2...
sambil nak tunggu wayang mula so en suami ajak main bowling...
buang tebiat ke??
nak suruh aku meluncur laju ke arah pin-pin tu...
hahaha...
so aku temankan ajer beliau main sambil menjadi pengulas sukan yang mengkritik teruk aksi pemainnya...
hahaha...

love u abang..
miss u...
baru berapa jam berpisah dah rasa rindu-rinduan..
sob3..
T_T

silalah jangan muntah ;p

Thursday, May 3, 2012

rezeki anak

alhamdullillah..
bulan ni ada macam-macam rezeki masuk..
alhamdullillah..
sabtu lepas teringin nak makan ayam mcd sebenarnya..
tapi pergi pagi2 deorang kata ayam xgoreng lagi..
sebab deorang nak habiskan yang breakfast nyer dulu..
kecewa...
sob3...
dah lah nak cari parking susah...


terus en suami bawa gi secret recepi lak...
ajak makan chicken chop dia..
oklah...
sebab dah lapar..
kita hentam jer lah..
alhamdullillah..
kenyang sgt..
rezeki anak mama nak makan kat situ..
nasib baik tak ambil kek indulgence walaupun teringin..
en suami duk suruh ambil jer mna nak makan..
tapi sebab dah ada aiskrim jadi tak ambillah..











lepas makan-makan terus pecut ke melaka..
ada sambutan besday mak sedara..
alhamdullillah..
rezeki anak..
ada sebijik kek chocolate indulgance secret resepi...
aku telan ntah bpe potong..
he3...


en suami jugak ada beli 2 biji bb yang sama..
konon-konon nak romantik gitu..
tanya kenapa belikan bb ni..
en suami jawab sebab nanti senang nak update pasal anak..
boleh tak macam tu??
he3...
rezeki anak..
eh yeke rezeki anak yang ni..
bukan rezeki mama ngan papanya..
kih3..



masing-masig xreti guna lagi..

tapi smp skg aku xreti guna bb ni..
pakai mcm hp biasa jer...
rindu hp yg dulu..
sebab ada msg2 zaman bercinta dan bertunang dengan en suami dulu..
ada dekat 4000 msg..
sob3..
kenangan semua tu..



lagi satu rezeki kami satu keluarga..
alhamdullillah..
selamat sudah membeli sebuah mpv untuk keselesaan kami sekeluarga..




tp alhamdullillah...
cita-cita en suami nak beli sebelum baby keluar tercapai jugak..
rezeki anak..
selesa sikit kalau nak travel jauh-jauh..


alhamdullillah dengan rezeki kurniaan Allah..


p/s : dh hampir 5bulan kerja...batang idung gaji pun xnampak lagi..sob3..
ikhlaskanlah hati hambaMu ini Ya Allah...