Cinta Hati Mama Papa

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Tuesday, July 24, 2012

hari ke 7 : baby sakina botak


rambut sakina tak lah semeriah mana...
tang depan tu memang kosong ckit lah..
ikut papanya lah tu..
lau ikut aku mak aku kata rambut aku ala2 topi keledar lebatnya..
he3...


sakina sebelum dibotakkan...




selamberrr dekk jer papa cukurkan rambut sakina..
mama pulak berdebor2..




cukur masa sakina tidur...
sakina masa awal2 lahir dulu siang dia tidur sungguh2..
menjerit sebelah dia pun booo layan taw..




tunggang terbalik mcm mana pun nyenyak jer dia tido..
senang papa nak cukurkan...



licinnnnnnnnnnn papa kjekan..
sehelai rambut pun papa tak tinggalkan..
dan hasilnyaa...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.




ewwwwwwww..
sakina tak suka botak lah papa.........

Thursday, July 19, 2012

dulu dan sekarang : ambikk ko baru ko rase...


dulu kalau tgk org mute kan suara tv mesti ko kata ntah hape2 jer kan org tu..
anak tdo pun sampai nak jadikan tv tu bisu..
tapi sekarang bila ko dah ada anak sendiri baru ko taw kan..
ko snggup tgk tv xde suara..
tgk cte tanpa suara pun ko dah syok giler asalkan tdo anak ko tak terganggu ..
sekarang baru ko taw kan...






dulu kalau ko tgk org silent enpon sbb anak tdo mesti ko kata ntah hape2 jer kan org tu..
siap nak silent2 enpon..
tapi sekarang bila ko dah ada anak sendiri baru ko taw kan..
biorlah org penting mana pun tipon..
xde nyer ko nak bukak bunyi enpon tu kuat2..
mengganggu anak tdo aje...
sanggup ko kejap2 tgk enpon takut en suami yg call..
kang xangkat kang kata lebihkan anak pulak..
kih3..
walhal dah byk kali time aku silent en suami yg kol ;p
sekarang baru ko taw kan...






dulu kalau ko tgk org marah2 bunyi motor bising2 tgh malam mesti ko kata ntah hape2 jer kan org tu..
tapi sekarang bila ko dah ada anak sendiri baru ko taw kan..
bila ada mamat2 atau minah2 press motor kuat2 sampai anak ko asik terkejut jer bukan setakat ko rasa nak marah...
ko siap rasa nak amik cebuk gi hempuk kepala deorg smbil bisik "anak aku nak tido lahhh!!"
lagi satu yg ni "tilam2..tilam lama tukar baru"
ni pun aku rasa nak kejar jer lori tu cakap umah sy dah manyak tilam lah apekkkkkkkkkk!!
sekarang baru ko taw kan...






dulu kalau ko tgk org duk asik dok menggendung jer anaknya xmau letak2 mesti ko kata ntah hape2 jer kan org tu..
siap kata ajor lah anak mcm tuu...
tapi sekarang bila ko dah ada anak sendiri baru ko taw kan..
anak ko pun xmau letak2...
letak sikit dah ekkk ekkkk...
nak kena dodoikan baru nak tido...
sekarang baru ko taw kan...





dulu kalau ko tgk org duk pakai pampers mahai2, susu mahai2 mesti ko kata ntah hape2 jer kan org tu..
bagi pakai murah2 dah lah kan..
sama jer semua tu...
tapi sekarang bila ko dah ada anak sendiri baru ko taw kan..
semua ko nak jenis yang terbaik untuk anak ko kan..
sanggup berabis duit asalkan anak ko sihat walafiat...
sekarang baru ko taw kan...






sekarang baru aku tau..
bila dah ada anak sendiri baru tahu mcm mana perasaan mak2...
perasaan nak jaga anak sebaik-baiknya...
tak nak ada sebarang gangguan pada anak sendiri..
mintak maaf lah duk kutuk2 org dulu..
*tapi kutuk dalam hati jer yer*
sekarang baru aku taw2...
insap2...
he3...


p/s : kina dah 38hari..
mama dah 24tahun...
papa dah 29thn..




Wednesday, July 18, 2012

Mainan pertama baby kina

seronok lah tu anak mama ada mainan..
kalau ada papa lagi best kan..
boleh main sama2 dengan papa..


terima kasih mama belikan mainan utk
kina..



ulat bulu kiss baby kina..muaaahhhhh3..

Saturday, July 14, 2012

baby sakina demam kuning



ini cte lama yer..
dah sebulan baby kina baru aku nak tulis...
yer lahh bukan senang nak biasakan diri menjaga anak kecil ni..
cabaran2...
siang malam xtdo dok mendodoi baby kina ni..
manja btol dia..
stail berdodoi kne berdiri..
boo layan lah lau aku dodoi2 sambil2 duduk dengan niat aku nak tutup2 mata ckit..
pandai jer dia trusss eekkkk...ekkkk...
bila aku berdiri trus diam..
aishh anak mama ni..

ok berbalik pada tajuk..
baby kina pun xterlepas kena kuning..
sepatutnya 13.6.12 doc dah bagi blk umah...
ak ni dah excited lah lah nak blk..
lebih selesa duduk di rumah kan..
tapi tetb doc nak cek kuning baby..
amik darah dan hasilnya baby kina kena tahan wad..
tak tinggi kuningnya 11.3 tapi disebabkan kebetulan dah mmg ada kat hospital doc nak pantau terus...
tapi ada satu benda jer aku kecik ati..
sob3..
trus2 aku nak bawa anak aku kuar dr hospital ipoh ni gi ke hospital ar-ridhuan lak..
bukan apa ada satu nurse ni dia duk cakap kasar2..
dia bagi lampu tu suh baby kina duk dalam tu..
tapi baby kina duk merampus bagai nak rak time tu..
kita sebagai seorang ibu mesti nak amik dulu anak tu..
cool kan dia baru buh blk bawah lampu tu kan..
tp dia duk bising2 marah aku kata mcm aku ni xreti nak jaga anak..
aku ckplah budak ni xmau diam..
dia kata awk bglah susu knyg2 pas2 dia tdolah..
alahaiiii senang nyer ko ckp..
sekenyang mne pun aku bg klu kina xnak tdo idokk nyer dia tido..
yg aku marah sgt tu sbb dia duk cakap kasar ngan mak aku..
mne xbenggang nyer..
trus2 suh laki aku jumpa doc mintak doc bt surat nak transfer ke hospital swasta..
aku ada macam kacang lupakan kulit gak r time tuu...
ooo ko beranakkkk nak free jer yer..
dah branak ko nak blah lak..
hahaha...


lps2 jumpa doc tu elok lak nurse tu dtg blk jumpa aku..
blh pulak ckp lembut2..
aishhh saje bikin panas jer..
tapi aku tetappppppppp nak kluar dr situ..
xkisah lah brabis duit pun..
asal anak aku kembali sihat..


dalam urusan doc nak bt surat tu deorg bwk jugak anak aku msk wad kanak2..
bila dah dapat surat cepat2 lah kitaorg nak amik baby kina..
tp tu lahh...
doc nyer baik2..
doc yg jumpa mak aku tu doc pakar kanak2..
sopan ajer bercakap..
doc tu duk pujuk laki ngan mak ak suh masukkan kina dlm wad tu jer..
sebab klu gi private pun sama jer rawatan dia..
lagipun bdk2 dalam ni dipantau dgn rapi..
so sejuk lah ati kami anak beranak...
doc pun nasihat aku blk dl sbb aku nmpk agak stress time tu..
hampir2 nak meroyan agaknya...
hu3..


kecik2 dah pakai spek mata ko nakkk...


ko hengat aku leh senang2 hati duk kat umah..
aku kerah en suami gi tgk jugak baby kina..
nak msk wad kanak2 bukan blh senang2 klu dh hbs waktu melawat..
jadi alasannya nak anta susu kat baby kina..
masa pam tu ak terpasang kuat..
darah yg terpacut..
wuaaaaaaaaaaaaaaaaaa..
bila teringat ngeri pulak ak rse..
so xdelah susunya..
xkan nak bagi anak minum susu tambah darah kan..
jadinya mak aku gi bancuh susu tin cap teko..
konon2 tu susu badan lah...
hahahaaa...
kompem2 lah laki aku dapat masuk kan..
tp korang jgn igt laki aku gi bagi baby kina minum lak..
trus2 laki aku piungggg kan dalam tong sampah..
he3..

baby kina time tu tdo..
cool jer laki aku cakap..
doc kata mayb esok dah blh kuar..
alhamdullillah mmg esoknya bby kina kuar sbb kuning dh trun..
tp still kena gi kk utk cek kuning..



menonggeng jer tdo...rse cam duk dlm air cond ker...

dari 11.3 > 9.7 > 7.9
doc pun tanya apa aku bg sbb kuning kina cepat turun..
ak hanya menyusu kina..
bila dia nak jer aku bg susu...
mmg pulun lah bangun susukan dia sbb dalam otak aku xnak dah ank aku kena tahan wad...
alhamdullillah...
kina kuning sekejap aje...


Wednesday, July 11, 2012

kisah kelahiran 2

ok sambung balik..
anak da tdo...
mama buka laptop okeyyy..
he3..

lepas dah bukak 2cm tu aku pun aktifkan berjalan..
bagi cepat2 bukak..
dok round2 kat wad tu..
dah lah duk sorang2..
boring yang amat..
last2 aku gi tgk tv..
masa tu mentor akhir..
sambil dok tgk sambil menahan sakit..
tanda turun pun makin byk.
berketul2..
setiap kali nak tukar pad kne tunjuk kat nurse..
kadang aku rse ksian lak nurse2 kne tgk menda alah tu..
kih3..
tu smu untuk kompemkan klu2 baby kita dah terberak dalam perut..
lau kuar warna nak2 ke hijau..
zassssssssssssssssssssssss..
trus akan dibawa untuk branak..
sbb bby kemungkinan akan lemas..

dah boring tgk mentor aku msk blk blik..
konon2 nak tdo..
tp bukan boleh pun..
sbb dah sakit..
dalam 10 minit 4x aku sakit..
tahan jer lah...
dah lah jam tergantung depan mata..
kje aku tutup mata kejap..
bukak blk mata tgk jam..
adussss lambatnya masa berjalan..
hu3...

11.6.12

kul 6am nurse dah ajak gi wat ctg..
semua ok..
dlm duk wat tu abg chik aku bbm..
"amboiii wish dalam radio nampak"
hahahaaa..
tergelak aku sorang2..
baru teringat yg aku ada anta kat sinar untuk wish besday kat laki aku..
11.6 besaday laki aku so sje nak wat seprise kat dia..
lama dah aku anta sampai terlupa..
nak2 tgh sakit mne nak igt ye dakkk...

tapi sdh sbb sinar xsempat nak kol laki aku..
deorg just wish jer kat radio..
laki aku lak time tu dok tdo dalam keta...
klu sinar kol kan best..
mesti terkejut terharu bini dia wat camtu..
kui3...

ok pas ctg masuk blk bilik..
tunggu doc cek..
so doc seluk dan dah buka 3 cm..
dia godek2 bagi bukak sampai 4cm..
dia kata hari ni jugak awak kena beranak..
sbb dah lama sakit kan..
terharuuuuuuuuuu T_T..
siyesssssss doc hospital ipoh baik2...


so msk LR kul 12pm..
kul4.30pm doc pecahkan air ketuban...
tension kot dok dalam LR tu sbb sorang2..
nurse ngan doc kadang2 dtg...
pas2 ctg asik pasang..
aku xleh nk gerak2 sgt..
baby xbpe stabil sbb 2 asik deorg pasang ctg tu..
deorg drip air sbb aku kekeringan katanya...
deorg dripkan antibiotik sbb kncing kotor...
deorg dripkan jugak induce sbb ntah aku pun xtaw...


aku dok mintak ubat tahan sakit deorng xnak bagi..
katanya selagi graf baby awk xstabil xleh bg..
hu3...
so kul 6.30pm doc seluk..
aku dengan penuh yakin kata msti dah bukak banyak..
sekaliiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii still 4cm...
mmg sdh sgt2..
rse down...
sakit dah lama..
sakit sgt smp aku ketam gigi sambil ketar2 kepala..
hu3..
xtaw nak pegang apa dah..

doc kata nnt kul 8.30pm dia seluk lagi..
hu3..
mata aku asik tgk jam jer..
mata mmg xleh lelap..
air setitik pun xleh minum...

sakit sgt smpai aku xleh nak gambarkan..
masa tu terpikir apa dosa aku buat sampai xleh bukak2 wlupun dah lama kan..
nak menangis tp air mata xkeluar...
sakiitt.
sakit sgt...
doc dtg jer ak ckp doc operate jer la saya..
hu3..

kul 8.30pm doc seluk lagi..
aku pun harap adalah bukaan kan..
tapi hampa masih 4cm..
betul2 down..
merayu2 kat doc suruh operate sbb dr kul 12pm-8.30pm jalan xbuka..
still 4cm..
sakit bertambah2...
sampai aku ketar2...

dalam dok mamai sakit tu mak aku masuk...
sedih sgt masa tu...
aku cuma leh cakap mak jgn risau..
adik ok jer..
tp Ya Allah sakit sgt...
mak pun blh msk sekejap jer...


kul 9.30pm aku rse nak meneran sgt...
aku jerit panggil doc..
dah xleh nak tahan..
rse nak teran jer...
doc pun kelam kabut cek jalan..
4cm!!
masih 4cm...
hu3..
sgt2 down rse so tarik tgn doc suh operate..
aku merayu sgt2 kat doc 2..
pas2 doc tu kata sabar yer saya bincang dengan bos saya..

xlama pastu dtg lah doc ngan bosnya...
bosnya cek bukaan dan masih 4cm..
aku pun cakap benda yang sama...
nak bedahhhhhhhhhhhh!!!!

ko hengat doc tu nak layannnn..
booo layan adalah...
he3..
dia kata tunggu samapi kul 12am..
klu xbukak juga kita operate..
doc tu kata klu blh xnak operate nak bagi branak biasa..
aku merayu2 idak nyer dia nak layan..
dalam hati dok berdoa cepatlah kul 12am..hu3...

en suami pulak msk pas2...
terus aku ngadu2 sakit..
sakit sgt abg..
smpai xleh nak cakap..
bila en suami tnya dah bukak bpe aku cuma mampu tunjuk 4jari jer..
sakit ko..
xleh nak cakap..
xde tenaga...
ak haus sgt..
mintak kat suami air..
dapatlah minum seteguk dua..
alhamdullillah..
lega..

bila en suami keluar nurse dok tegur..
"eh kejap jer masuk?"
"saya xleh tgk kak, tak tahan"
sob3..
suami aku pun xsanggup nak tgk aku lama2..
hu3...

sbb dah sakit sgt aku dah xleh tahan..
rse nak meneran jer..
aku teran pelan2..
rse bersalah sgt kat baby..
sbb klu masih 4cm sakitlah kan kpla dia..
bngkak lah klu aku paksa dia keluar..
tp btol aku xleh tahan dah..

11.30pm..
kali ni aku btl2 xtahan...
aku kata kat doc saya nak operate sekarang..
sekarangggggggggggggggggggg..
xnak nanti2..
xtahan dah...
so doc pun cek bukaan...
rezeki Allah nak bagi siapa nak sangka kan...
doc kata dah buka 9cm...
alhamdullillah..
doc kata klu rse cam nak terberak teran ajer yer..
lega aku dengar..
aku lak gtaw nurse panggilkan en suami..
sambil tu nurse suh aku baring mengiring sambil meneran..
katanya lagi mudah kpla baby nak kuar..
bila en suami masuk nurse gtaw apa yg perlu dibuat...
so meneran lah aku..
xlama lps tu nurse suh baring mcm posisi org nak beranak...
en suami pegang bahu aku tolak kedepan...
yg ada dlm tu hanya kami suami isteri dan dua nurse...
dua nurse tu dok bagi sokongan sambil dok menyembang..
yang kelakarnya aku gi tnya en suami
" abg nak teran dah ke ni"
en suami kata
"teran jer lah yang"
haha...

start meneran kul 12.30am..
masa kepala baby nak keluar nurse panggil en suami tgk..
lps tu nurse tarik tgn aku bagi rse kpla bby...


12.45am 12.6.12
lahirlah seorang puteri yg comel..
alhamdullillah...
hak masing2 kan..
Allah lambatkan bukaan jalan tapi Allah cepatkan proses keluarkan anak aku..
Alhamdullillah..
bersyukur xterkata..

tiba2 terdengar nurse kata
"patutlah lambat nak bukak rupanya tali pusat terbelit kat kaki"
laki aku pun tgk..
tersimpul tali pusat anak aku kat kaki kirinya..
jenuh lah nurse tu nak bukak satu2..
Ya Allah...
bersyukur sgt anak aku xapa2...
xpe mama sakit asalkan baby selamat...
alhamdullillah...

lepas dah potong tali pusat nurse bagi baby kat en suami suh iqamatkan..
pas2 letak baby kat breast aku...
perasaan masa tu xleh nak digambarkan..
bersyukur..
gembira..
sedih..
sayu...


pas2 nurse bawak kuar baby..
en suami pun kne kuar..
maka proses jahit menjahit pun berlangsung..
bagi aku proses ni xsakit..
sgt xsakit..
mungkin sbb aku dah rse sakit sgt sblm ni so dah imun dah ngan jarum jahit tu..
siap leh sembang2 ngan nurse yg jahit tu...
alhamdullillah...

masuk pulak bos doc yg xnak bagi aku operate tu..
sambil duk tunjuk tanda good kat aku..
"td nak operate sgt kan"
dok perli aku sambil tersenyum..
aku pun sengih2 malu..
hahaha...
dalam hati dok kata
"maseh doc..maseh byk2 sbb tahan xoperate aku td"










alhamdullillah..
selesai sudah cerita kelahiran babyku...
terima kasih Ya Allah atas kurniaanMu ini..
semoga anak ini menjadi anak yg solehah..
amin...


p/s : besday papa 11.6
xde rezeki nak sama yer sbb baby 12.6


terima kasih kepada semua staff nurse dan doktor2 di hospital pemaisuri bainun...
perkhidmatan anda mmg terbaekkkkk!!
cayalahhh =)