Cinta Hati Mama Papa

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Tuesday, December 31, 2013

Kenangan 2013

Tahun 2013 ni ada kenangan yang best dan ada yang tak best untuk dikenang..ringkasan sudah lah yer..

APRIL


Nur Sakina kne operate sbb ada cycst bawah mulut..kalau ingat2 balik jadi igauan buat aku..Alhamdullillah semuanya selamat sekarang..


JUN


Bercuti di Morib Goald Coast..kenangan terindah sangat sbb sambut birthday 2 insan tersayang di sini.. Kat sini juga adik Nur Sakina diproses..ehhhh!!!!


JUN



Kecewa..gagal dalam pertukaran..pertukaran hujung tahun ni pun gagal lagi..sedih!! Moga ada sinar tahun depan..



Alhamdullillah sudah disahkan dalam perkhidmatan..masa ni happy sgt sbb blh  beli rumah dah..haha..


JULAI


Alhamdullillah..bertambah seorang lagi ahli keluarga kami..insyaAllah due bulan 2 2014..


NOVEMBER


Alhamdullillah.. Dapat kunci rumah..hari ni baru start buat wiring..insyaAllah kalau ada rezeki sebelum raya cina siap semua renovation...


DISEMBER


2 kali kne admit wad sbb bleeding..motif sgt upload gambar makanan kat hospital..haha..


SELAMAT TINGGAL 2013..
SELAMAT DATANG 2014..

Semoga tahun 2014 memberi kebahagiaan lagi buat kami sekeluarga..semoga ada berita gembira yang sangat2 dinantikan awal tahun ni..berharap sangat T_T

Thursday, December 26, 2013

Admit again ;(



Sedihnya ;(

Mendobi baju adik kakak

Alhamdullillah hari tu kne admit sehari jer..esoknya dah blh keluar..tapi tompok2 coklat still ada..sapa ada pengalaman macam ni yer.. Yg sepanjang kehamilan ada tompok2 coklat ni..uri semua ok kat atas..ari tu doc bt pap smear..sakit!! Dan berdarah!!huhu...bulan 1 nnt br tahu result..

Baju baby dah beli..beli sikit jer dulu..baby kan cepat membesar..

7 pasang ni saja dekat 200hengget..pengsan jap..



Dalam bakul ni barang2 kakak dulu..barut bedung stokin..semua kita recycle balik..




Rasa excited nak basuh baju baby ni sama macam basuh baju kakak dulu..hehe..


Sampai sekarang tak decide lagi nak guna set berpantang apa..tetiba rasa nak pakai NR sbb byk reveiw yg berat badan cepat turun..ehh mstilah mak buyung overweight ni sukeeeeee!!!

Wednesday, December 18, 2013

Kena admit!!


Bangun pagi td pukul 6.30 tgk ada darah atas katil.. Terkejut mak!!en suami duty pulak..dalam pukul 10 baru pergi hospital seremban..sekarang baby dah 28 minggu..

Masuk emergency..kena seluk dengan menda besi mcm mulut itik  tu..sakit!!huhu..

Doc emergency refer ke pakar sbb kata macam ada something kat dalam tu..kne seluk lagi guna besi tu..siyes menitik air mata..sobsob..

Scan td baby masih breech, uri ok kat atas..doc pun xsure sbb apa bleeding..so kne tunggu esok..tgk ada bleeding lagi tak..moga2 xda apa2 lah..


Rindu Nur Sakina T_T

Sunday, December 15, 2013

Rumahku Syurgaku : Lampu done!!

Ahad lepas kitaorg gi jalan Nilai 3..tujuan pergi sbb en suami nak pasang screen kat keta dia...konon2 nak latih Nur Sakina dok depan sorang2 bila baby dah keluar..

Nur Sakina pun mmg seronok lah dok tekan2..terbang duit kat sini saja dah rm1.5k..sobsob..sabo jer lah..


Dah alang2 ke sini terus tengok lampu..kami gi kedai Avalon..mengada jer..sedangkan Avalon kat senawang lagi besor..dah tu kalau masuk mestilah terbelikan..ntahlah rasa cam mahai..tapi terpampang kononnya less 70%..

Macam2 casing downlight ada..harga jer lain2..

Lampu yang belah kiri bulat2 yg tgh menyala biru tu kitaorg ble untuk master bedroom..tapi amik yg 3 lampu sahaja..

Ni lampu untuk dining room..kitaorg amik 3 besi beradik yg tengah2 tu..

Berkenan lampu ni untuk letak kat porch..tapi en suami xberkenan sbb nanti senang masuk kotor n susah nak bersihkan..so x beli..xsilap yg ni harga rm90..

Lampu yg akak tu pegang kitaorg ble untuk family hall atas dan tangga..

Downlight kitaorg ble 16set..satu set dapat rm13..

Jadi lampu kitaorg beli 4 lampu bilik, 1 lampu dining room, 1 lampu porch, 1 lampu family hall, 1 lampu tangga, 16 downlight..untuk lampu toilet dgn 3 tandas xbeli lagi..

Nur Sakina buat kira2..Total lost untuk lampu sahaja rm1370 T_T



Saturday, December 14, 2013

Rumaku Syurgaku : Defect

Alhamdullillah xda kerosakkan yang major2 pun..setakat minor2 sahaja..en suami nampak macam nak pejam sebelah mata jer..aishhh bang oi duit kita kotttt...
Bila panggil org reno tgk rumah dia kata pemaju xlayan kot kerosakkan kecik2 ni..tapi xpelah..cuba nasib lah kan..


Deorang ni bergusti ke apa..sampai pecah dibueknya..

Diding bahagian dapur tak smooth langsung finishing dia..sakit ati aku tgk...


Ni kat bahagian tangga


Belum duduk pagar dah karat

Bila flush ada air menitik2 kat batang tu..

Setakat ni tu jer lah kami laki bini dapat kesan..mencabar betul nak cek defect ni sebab boss kecik ikut sama..tak tenang aku nak bt kje sebab boss kecik ni excited  duk turun naik tangga..naik seremmmmm maknya nengok!!


Update!!

Hari ni(ahad) kitaorg singgah rumah jap..aku duk dlm keta jer..en suami masuk umah sbb nk cek deorg dah pasang x pelampung kat tangki..kebetulan masuk master bedroom nampak lantai basah..pastu tgk kat dinding ada lembab2..aiseyymannnnnn!!dah ada major defect..kecewa!!! Lambat lah blh start reno..tapi alhamdullillah jugak nampak awal..kalau dah start reno baru nampak mahu kopak kami dibuatnya..xpasti air tu dr mana..en suami kata mayb dr dinding atau tile tu sndri..ada saluran bocor lah tu...

Esok baru nak hantar borang defect tu ke Mega 3..tak tahu lah brpa lama pulak masa yang diambil untuk repair semua ni..harap2 cepatlah..mak incik nak masuk  sebelum bersalin..sobsob T_T


P/s : sapa2 nak cari umah area seremban ni, syarikat Mega 3 ni ada projek baru di rantau..


Friday, December 13, 2013

Rumahku Syurgaku : Tinted Rumah




Alhamdullillah rumah dah siap di tinted..kos untuk tinted rm450..tingkap di living hall dan master bedroom sahaja..kami decide amik kaler hijau yg jenis USA punya..cina tu lah kata..kalau dia tipu maka kami kena tipulah..haha...amik yg 3 layer punya..ada waranti 5tahun...en suami berkenan kaler brown mulanya..tapi mestilah incik bini guna kuasa veto!!hijau menang!! Haha..

    Guna khidmat jeff untuk tinted


    Tinted cermin master bedroom


    Mak buyung pun nak bergambo









Settle bab tinted!!!yeaaa...
Sekarang bab renovation..
Dah dpt beberapa quation..
Melayu ada, indon ada, cina ada, bangla pun ada...
Harga semua lain2..
Pening kepala fikir..
Yang penting kitaorg nk yg bt kerja kemas dan punctual..
Kena bt keputusan secepat mungkin sbb myb isnin dah nak start reno..


Semoga Allah permudahkan segala urusan kami.. Jauhkanlah kami dari manusia2 yg akan mengambil kesempatan terhadap kami..amin...


Wednesday, December 11, 2013

Rumahku Syurgaku : Alhamdullillah kunci sudah di tangan

Hari isnin lepas 9.12.13 kitaorang laki bini pergi amik kunci kat opis Mega 3..tak dapat pun surat suruh amik kunci tapi minggu lepas en suami call opis dia kata start minggu depan dah boleh amik kunci..apa lagi hari isnin jer terus serang opis ni..hehe..










Alhamdullillah impian kami laki bini nak duduk umah sendiri dah tercapai..

Lepas dapat kunci terus pergi melawat rumah.. Betul lah u all kata tu diaaaaa beratuq org dok promote syarikat depa..tinted lah, grill lah, wiring lah..aishhh nak seram pulak aku..kacau jer org nak cek defect..
Tang tinted jer kitaorg dah tersangkut..
InsyaAllah petang ni dah pasang..
Petang ni jugak ada panggil org nak dapatkan quatition harga extend dapur..


Duit lepas ni kcingggg kcinggggg $$$$$$$$$$$$$$$$$$$$

Friday, December 6, 2013

Belum rezeki lagi


Perasaan sekarang?
Kecewa
Kecewa
Kecewa
Sedih
Sedih
Sedih
Nak nangis
Dah nangis dah pun
Tapi nangis sorang2 tak best
En suami masih di PD
Tahun depan kena travel lagi
2 jam lebih setiap hari
Tahun depan kena berdepan lagi dengan mereka mereka mereka yang asyik nak jatuhkan diri ini
Tahun depan kena kuat lagi dengan dua anak yang masih kecil
Tahun depan kena kuat lagi kerana en suami operasi di Lahad Datu
Dugaan
Dugaan
Dugaan
Tapi ni cuma dugaan yang KECIL sahaja
Orang lain punya dugaan lagi BESAR
Sabar
Sabar
Sabar
Kena kuatkan semangat demi anak anak
Moga tahun depan ada rezeki buat kami sekeluarga
InsyaAllah






Menanti kepulangan en suami
Nak mengadu puas puas!!!!


Monday, November 18, 2013

Hanging garment steamer iron






Siapa ada pakai iron macam ni? 
Ok tak? En suami dah berkenan sangat..
Dok berangan senang nak iron uniform dia nanti..
U all yg dah ada pakai rasa OK atau KO??


P/s : weekend hari tu ada pergi perak homec 2013... Nanti kita up bab tu pulak yer :)

Thursday, November 14, 2013

Rumahku Syurgaku : Survey Kitchen Cabinet 2


hari tu masa up pasal kc ada blogger nida n linda(tenkiu u all) komen bg tahu tempat bt kc kat kajang..
so makcik yg kurang nyabo2 ni cepat2 google..
cepat2 calling..
cepat2 pm..
bagus deorg ni..
cpt bg feedback..


aku tanya berapa harga untuk bt kc 17kaki..
so jawapan deorg :



korang rasa macam mana?
murah ke mahal?

tapi hasil kerja deorang memang cantik2

contoh kc yang deorang buat



seksi nya kaler ni...merah berlado....i loikeeeeee!!!





hitam kuning..en suami terpikat tengok...
terbayang2 bini gebus berjoget2 memasak di situ..haha..


tapi setakat ni kami sehati sejiwa nak pilih kaler hitam..
hitam sehitam hitamnya...
baru unggul..
baru menawan..
baru masak sodap..
ehh!!


semalam pulak sembang dengan member2 bab rumah..
dia pun tgh cari org nak buat rumah dia...
bangalow u all....
xmampu makcik ni....
so dia suruh add org ni...


sekarang semua canggih kan...
pm jer kat fb deorg balas..
sporting hbs..
haha...



macam murah jer...
macam besttt jer...
ke harga tu harga upah ajo..
atau tu harga bahan...
tapi tak per..
nanti dah dapat kunci rumah kita pm balik mas rudy ni..kehkeh...
 kemanakah bayangmu wahai kunci rumah??
nak main cakkk cakkk yerrr...








P/s:
Esok maybe result egtukar keluar..semua perasaan ada..
Takut, nak muntah, nak ukkk ukkk smu ada...huahua..
Kawan2 doakan aku dapat tukar ke seremban yer...

Monday, November 11, 2013

Rumahku Syurgaku : Survey Kitchen Cabinet

Assalamualaikum..
salam 1 malaysia =)
pagi tadi ada call pemaju tnya bila boleh dapat kunci..
pemaju kata u call lah bahagian pinjaman perumahan suruh cepatkan bayaran baki perumahan..
cisssss!!
siapa pemaju ni..
aku ke dia!!
dia kata ada yang dah dapat kunci sbb bpp or bank dah keluarkan cek untuk rumah deorg..
aishhhh kompius pulak aku..
memang kita ke kena sibuk2 call bpp suruh cepatkan pembayaran rumah kepada pemaju..
ada hak kah kita nak suruh2 mcm tu??
deorang layan ke??
sapa2 ada pengalaman tolong share yer...



ok berbalik pada cite KC pulak..
weekend lepas dgn weekend ni kami laki bini angkut anak sekali pi merata survey KC..
kedai pertama pergi dalam Giant Senawang..
KC 3g table top konkrit 17kaki rm12k tanpa sebarang aksesori..
ehh macam mahal jer aku rasa..
so reject kedai ni..

lepas tu pergi kedai lain pulak..
KC 3g 21kaki  table top konkrit rm8k dgn free aksesori seperti sinki dan lain2..
taklah semua aksesori free..
banyak cantik ko nak semua free..
kehkeh...
ehh cam murah pulak kan..
harga ikut panjang kaki..
tak kisahlah ko nak design macam mana pun..
tapi tu baru harga kasar lah...
aku bagi ukuran ikut plan..
dia xukur betul2 lagi..
harga blh deal lagi katanya..

pastu pergi kedai satu lagi..
pekerja bgtaw harga KC lebih dr 10k...
harga ikut design tak ikut kaki..
ehh macam tu pulak dah..
so reject kedai ni..

minggu depan pergi survey lagi..
tengok ada yang lagi murah tak..
haha..
sepatutnya aku patut survey untuk buat extend dapur..
ni duk sibuk ke KC pulak..
haha...
excited kat KC walaupun masak seminggu sekali..
huhuhu...
nak extend lebih kurang lebar 11kaki panjang 4kaki..
rasa2 berapa yer bajetnya????

sapa2 pernah buat renovation or KC or ada member2 bt rumah kat area seremban ni boleh lah kongsi2 yer..


*********************************************

KC idaman hati :

1. material 3g / 4g + mirror=warna hitam
-bila tanya org kedai apa beza 3g dgn 4g deorg jawab xde beza...aishhh pelik aku...

2. table top 
-konkrit warna hitam



maaf xda sebarang gambar sebab tuan badan fokus mendengar penerangan penjual...
haha..




Friday, November 8, 2013

GIVEAWAY by EKIN JAMAL

ayuhhhhh kawan2...
jom join giveaway yang mama zara buat ni..
mama kina pun sibuk nak join..
nak dapatkan hadiah besh!!
boleh buat hias rumah baru nanti..
kehkeh...







u all just follow jer syarat mama zara yg simple ni yer :)






masa deepavali hari tu sepupu Nur Sakina, Danial Haikal datang senawang..
kami bawa pi makan kat kedai mamak..
nama pun deepavali kan..
kena makan ala2 india lah..
lagikan muka kami ada ala alaaaaa arab anak mami..
haha...


ini gambar yang dipertandingkan ;p








"anak2 mami sedang menikmati roti canai...mamakkkkk roti canai rende!!"




hadiah dia besh2..
u all boleh ngintai kat empunya blog..
ada rezeki blh lah menang...
silalah vote kami yerrr!!
kahkahkah...
peace yo....