Cinta Hati Mama Papa

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Tuesday, September 24, 2013

Berkira2 bajet masuk rumah

Bila sebut bab bajet ni..uishhh kus betul semangat..kan syok kalau duit jatuh dari langit..menadah guni nak sambut..haha...

Rumah yg kitaorg beli alhamdullillah hampir siap..minggu lepas melawat tengok deorg tgh tar jalan...mayb hujung tahun ni dapat kunci kot..berharap sangat dapat masuk rumah sebelum bersalin..bersalin tahun depan bulan 3..

Bila rumah nak dekat siap mulalah berkira2 nak buat tu nak buat ni..semua rasa nak buat..tapi bila pikir bab duit..adoyaaaa...boleh muntah hijau..tidoq pun jadi xlena...haha...


Ni aku punya bajet..bajet ni namanya bajet suka hati ekau ajer...haha..sbb aku xda rujuk mana2 tukang...ikut sedap naluri hati aku jer...haha...yg kiraan bawah tu bajet yg btl2 bajet punya...kira semua yg ciput2..tergelak2 en suami tgk knp ada yg kurang ada yg tetap...ni semua rancangan awal kami jer dulu..aku dah start berkira2 kelajuan duit yg akan dikeluarkan...ini rancangan jer...kalau cukup bajet blh lah diteruskan..kalau idak cancelkan ajer...

Semalam alhamdullillah aku settlekan terus bayar duit kereta aku..patut hbs tahun 2017 tapi aku bagi settle semua...rasa kurang sikit beban sebab xpikir dah bab bayar duit kereta ni kan...

Bab saving pun kena pikir..kang duit dok keluar jer xda masuk2 pun payah..aku mmg ada amik ASB so sesak2 blh lah guna duit dividen tu..aku rancang untuk ASB dgn insurans aku nak bayar siap2 dua tahun punya terus..so dlm masa dua tahun ni xpikir dah bab2 ni..kiraan aku ni dah termasuk insurans baby yg dlm perut ni tau..haha..

Untuk renovation umah aku ingat nak extend dapur..hari tu tgk blogger Nana kata dekat 20k dia bt..gulppp!!! Telan air liur aku...kalau ikutkan aku nak bt dapur tu jer dl...kitchen cabinet tu kemudian2 lah..tapi en suami xsetuju pulak..dia kata KC tu penting..ehhh sapa yg nak masak ni bang..haha...

Ni tak kira lagi barang2 dalam rumah macam perabut, katil dan barang letrik..sekarang kitaorg duk kuarters..makanya segala mak nenek dah tersedia..nnt klu pindah kami goyang kaki..angkut tv, peti ais, mesin basuh, baju dan badan ajorrr...haha..yg lain2 kne beli..adoi nampak dah duit terjun laju2...


16 comments:

  1. wah... terkedu...
    nak senangkan hire je ID wat semua tu.. thu2 mintak quotation je... =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ayooo..ntah2 bayo kat ID ribu riban..mne nak cari duitttyt..hehe

      Delete
  2. Adoiiii..boleh pitam tgk bajet tu...heheeh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu lah ain..ni baru bajet..klu betoi2 nnt mau pengsan agaknya...hehe

      Delete
  3. standard dear... nak masuk umah mmg menitik air mata tgk duit abes ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan syiok kalaau air mata pin dok tukar jd duit..hehe

      Delete
  4. Pengurusan keewangan yang bagus mengurangkan risiko sakit kepala berlarutan...ahahaaa...

    Masuk rumah baru memang banyak kena labur, buatlah pelan2 yang mana penting buat dulu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. 2 lah..xreti nak manage duit dgn btl..takut berlaku pembaziran pd bnda yg xpatut jer..

      Delete
  5. Eh x sampai 20k pon u i extend dapur tu cuma i pernah dpt quote sampai 20k..hihi..yg i buat sekarang utk kecik cinonet tu dlm 13k je termasuk tiles, cat n wiring.. Kos wiring utk 1 rumah pulak dlm 1.5k je tu pon termasuk wiring n piping utk aircond..grill kalau rumah 2 tingkat x dpt rasanya hrga mcm u bajet tu..kalau rumah setingkat maybe blh la 2.5k..kalau plaster simple blh dpt 2-2.5k tu..hihi..kitorang byk pkai duit epf utk buat rumah ni..huhu..tp siyes byk giler pkai duit..takpe blh buat slow2 n utamakan mana yg penting dulu ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Klu 13k masih blh pertimbang lagi tu..klu 20k ayooo xmampu agaknya..haha..npe lah i dok pikir wiring tu mahai..sampai dkt 5k bajetnya..haha

      Delete
  6. Hikhik..best tgk quotation tuh..hehe...even dah plan btol2..nnt mesti ada nak tmbh yang kecik2...btw..mesti happy giller nak pindah rumah baru..mine also baru setel last month..termasuk perabut semua..almost 100k...untuk semua..tmbh bilik air..dapur tak extend..cuma kitchen cabinet buat panjang..wet n dry cmour..devide by breakfast table..best..x sabar nak masuk rumah..siapkan dulu..duk di perantauan..sesekali balik semenanjung baru jenguk rumah..selamat menghias rumah...enjoy!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. 100k??!!! Wuaaaaaaa...pengsan bgn balik.. Pastu pengsan bgn balik..adoya soram donganya..mana nak cekau tu..haha..nak cuma buat sebajet yg blh ni...hehe

      Delete
  7. hai..salam kenal..mmg pening kepala bila fikir duit byk nak guna bila nak masuk rumah ni..x pe..buat dulu mana yg penting sis :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai2...salam2..tp masalahnya semua rasa penting..acanerrr tu..kihkih..

      Delete
  8. Dah survey2 ke design KC tu? Saja saya nak kongsi sket ye. Saya pon nak gak extend dapur rumah tapi bajet xde lagi. Tgh kumpul. Skrang org ckp ada bnyk jenis material utk KC. Bebaru ni dlm MHI ada diorang jemput interior designer terkenal Malaysia, Nik A Ramli, yg berpangkalan di UK. Ada dlm fB tanya dia pasal KC, nak pilih yg aluminium based ke apa. Dia ckp better pilih marble based KC, sbb x mudah calar & senang maintain. Siap nak potong sayur terus atas marble tu pon bleh. Aluminimium ni mmg glamour skrang tapi nak bersihkan dia pon kena pakai liquid yg sesuai. Leceh la. Apa2 pon kena ikut bajet la kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq selaseh gtaw..pasal kc xpi survey lagi..dok tnya org harga yg deorg bt lah..aduh cecah belas2 ribu..google2 ckp kc ni mcm2 jenis..melamin, 2g n 3g..latest 4g kot..tapi lagi mahai...katanya cantik mcm cermin..berangan jer lah..tgk bajet cmne kan..

      Delete