Cinta Hati Mama Papa

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Thursday, October 10, 2013

Nur Sakina masih sembelit

Dekat 2 bulan dah Nur Sakina sembelit...susah hati dibuatnya...kalau nak membuang mesti kena pam air dl msk montot dia tu...kalau membuang mesti nangis2...sampai aku pun turut nangis bila Nur Sakina membuang...dapat bayangkan kesakitan yang ditanggung...setakat ni kami dan bawak gi kk dan 2 klinik swasta..

Kk suruh cairkan susu..aku dah cairkan da...cair sampai tahap aku pun xlalu nak minum...bila susu cair jadi Nur Sakina tak dapat nutrien yg mencukupi..dan hasilnya berat Nur Sakina tak naik...huhu...sembelit tetap juga ada...

Klinik swasta 1 cadangkan bagi makan bubur jer..jgn bagi nasi keras...ayam dengan daging holdkan dulu..alhamdullillah Nur Sakina mkn jer sayur yg mama dia ni suap...bubur pun laju dia makan..air masak pun banyak dia minum..aku bagi jugak minum vitagen...pastu doc bg ubat minum untuk lawaskan membuang dan satu ubat serbuk yg ala2 vitagen bila kita bancuh...tapi budak..mana nak minum air bancuh2 yg pelik rasanya...doc suruh pam setiap 12 jam..tapi sampai bila nak pam..xsampai hati tgk...huhu...dan hasilnya Nur Sakina masih sembelit...

Maka bawa ke klinik swasta 2..doc marah cairkan susu sebab Nur Sakina masih kecil dan masih bergantung dengan susu..doc suruh bagi sukatan yg betul..doc jugak suruh tukar susu...mayb susu punca sembelit ni..korang nak tau aku rasa hampir 7 jenis susu dah kot aku tukar sejak Nur Sakina sembelit ni..semua ni bermula bila aku stopkan susu badan...mula bagi susu ducth baby...bila dah hbs aku tersilap ble ducth lady 123..terus Nur Sakina cirit birit..bila dah cirit kak ipar aku cadangkan isomil...sejak dari tu sampai sekaranglah popo jd keras..

Lepas isomil aku try blk ducth baby...still keras..pastu tukar dugro buah...still keras...tukar pulak kpd lactogen..tetappppp jugak keras...lepas tu aku tukar pulak susu sustagen vanila creamy..totappppppppp keras...huhu...doc sarankan bagi susu similic LT...dan tetap tetap tetap anakku sembelit...

Sekarang still stick dengan susu sustagen..semalam google ada sarankan minum susu novalac it...nak try cari blk kje nnt...harap sangat Nur Sakina tak sembelit dah lepas ni..derita tgk woooooo....semalam jugak mak aku suruh beli buah pelam...bagi anak makan..cuba lah pulak cara ni mak aku kata...pisang memang dia xtakmau...anak aku geli benda lembik cam pisang...hahaha....

Raya haji ni mak aku suh balik ipoh sbb nak refer Nur Sakina ke kpj...takut luka dalam usus sbb dah lama sgt popo keras..kesian anak mama...fobia dia masuk hospital hari tu pun tak habis lagi..huhuhuhuhu...

Kawan2 ada pengalaman tak anak sembelit...cer syer2 sikit ngan kita...heeee....

P/s : aku rasa bukan 100% sbb susu Nur Sakina sembelit..aku rasa dia fobia..teran sikit sakit..so simpan dulu..esok try teran lagi sakit...so tunggu lagi esok sampailah poponya keras...cmno nak dibuek tuuuuuu.......

19 comments:

  1. try bagi buah oren x...? Ain bg Raees makan buah oren baru berak dia ok..

    ReplyDelete
  2. sedih saya baca entry you pasal sakinah...cuba bawa pi hospital dear mereka mungkin ada alat canggih untuk tahu punca. saya doakan ada penyelesaian yang baik untuk sayang sakinah.

    ReplyDelete
  3. sian die...anak saye tiap kali makan sayur baru berak die ok...tapi kene sayuran hijau kot..mcm bayam,sawi...bile xnak makan sayur saye bagi die makan pisang... moge sakinah cpt sembuh..

    ReplyDelete
  4. keciannya dia... hafidh pun lately kerap sembelit. asal nak poo poo mesti nangis...

    ReplyDelete
  5. klu nk tukar susu lagi, saya cadangkan susu ilham, halibs or susu sufy(susu kambing)..try google..mst jmpa...jual kt kedai barang halal tp klu xde gak, saya ble tolong belikan...sian kat sakinah....

    ReplyDelete
  6. dah try bagi oat tak? oat agen pelawas...bila airis sembelit anis bagi dia oat...either buat bubur atau bancuh dengan susu n makan dengan buah....

    buah dragonfruit pun bagus sebagai pelawas..kena try n error la mana yang sesuai dengan sakinah...dh lama tu sembelit..kesian dia...

    ReplyDelete
  7. Sian sakinah.. bawa terus refer hosp la su.. try bg dragon fruit jugak..

    ReplyDelete
  8. Kesiannya nur sakina...;(.... mcam2 dah ibu sakina buat ye...InsyaAllah saya dapat bantu masalah puan... free nanti contact la saya di : 013-3993520

    ReplyDelete
  9. Qaleef kalau sembelit nanges2 tu aty bg die mkn buah bnyk2 terutamanyer pisang ngn betik..

    ReplyDelete
  10. Tenkiu semua yg bg pandangan..hargai sangat :)

    ReplyDelete
  11. anak sy dulu minum s26gold, okay. pastu saje nak cuba-cuba minum enfagrow.. okay.. lepas tu saje nak test dugro yang buah tu.. terus sembelit (kebetulan ke apa taktahu la).. lepastu bagi enfagrow a+ balik.. sembelit..... tapi rasanya dia bukan sembelit apa tau, tapi fobia. takut nak teran.


    bila dah macam tu, try bagi s26gold balik... memula okay.. tapi kadang-kadang tu dia sembelit gak. sebab nak berak, tapi ditahan-tahan malaas nak meneran.

    lagi satu, dia taknak berak berpampers. kalau nak berak mesti kena bukak pampers.. cubala.. mungkin sakina pun taknak berap dalam pampers jugak kot?


    ohye, pernah try jugak novalac it grow.. susu tu okay.. doktor cakap habiskan satu tin, lepastu bila dah okay guna susu biasa balik.. ada orang lak, dia buat susu tu macam sulam-sulam.. kiranya dalam sehari cuma bagi novalac tu sebotol je..




    ReplyDelete
  12. adoi...same je mcm muaz..tp,bdak kecik tu mmg pesen berak smgu skali...dr lahir lg...so, da x taw nak buat ap..kalo bg mkn ubt ok la..tp,xkn nak bergntung kt ubt kn...emmm...mkn pelam,limau,pisang,betik...pn tetap x nk berak...

    ReplyDelete
  13. Salam,
    Akak dah try bagi madu? Klu belum cube letak 2,3 titik madu dlm susu bgi dia minum.mak saya baby sitter slalu sgt anak jagaan dia sembelit dia bancuh ngn madu alhamdulilla tak lama popo la baby...

    ReplyDelete
  14. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  15. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  16. Baby under 2 year xblh bg madu setahu sy...ank sy jugak ader mslh sembelit..lepas 2thun breasfeed bg susu formula...mcm2 susu cuba..similac..anmum..dutchlady..sustagen..sumer sembelit..last2 bg pediasure..selesai masalh sembelit...

    ReplyDelete
  17. Baby under 2 year xblh bg madu setahu sy...ank sy jugak ader mslh sembelit..lepas 2thun breasfeed bg susu formula...mcm2 susu cuba..similac..anmum..dutchlady..sustagen..sumer sembelit..last2 bg pediasure..selesai masalh sembelit...

    ReplyDelete
  18. Baby under 2 year xblh bg madu setahu sy...ank sy jugak ader mslh sembelit..lepas 2thun breasfeed bg susu formula...mcm2 susu cuba..similac..anmum..dutchlady..sustagen..sumer sembelit..last2 bg pediasure..selesai masalh sembelit...

    ReplyDelete