Cinta Hati Mama Papa

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Monday, October 7, 2013

Rumahku Syurgaku : misi memcari kipas berjaya

Alhamdullilah...
misi mencari kipas sudah berjaya..
beres satu bab...
kosong skit 1/100 otak ni...
haha...

minggu lepas cari kipas kdk ni di nilai..
satu kedai pun tak juai..
round2 dekat senawang pulak...
5 kedai aku pergi 1 jer yg ada..
kedai Avalon..
harga satu kipas remote kdk rm278 yg warna grey..
yg kod kipas tu ada tulis GY..
tapi ada satu jer kipas..
xda stok..
so sabtu lepas round2 pulak ke seremban..
dari 10 kedai yg pergi ada lah dalam 3 kedai juai..
tu pun kena tunggu stoklah..
harga mahai sgt lah..
aku pun kompius knp byk kedai xnak juai brand kdk ni..
bila tnya sebab waranti setahun..
pastu spare part mahai..
dan bila rosak kne hantar kat main dia kat kl..
diaorg lbh suggestkan Deka..
Deka ni pusat baiki dia ada setiap negeri n waranti dia lebih lama..
xingat brpa thn..
tapi sbb dah dihantui dgn google ni..
byk review yg kata Deka cepat rosak..
jadi xberani amik..
sampai tahap satu masa bergaduh manja dgn en suami..
sbb dah xlarat nak pi tnya kdai mana juai brand kdk..
last2 aku kata beli jer lah bang kalau rosak kdk kang u salahkan i pulak...
terus semangat en suami cari kipas kdk jugak..
sebab binik dah mula muncungggg sejengkal..
hahaha..


alhamdullillah semalam pergi beli kipas lepas lak binik ni xtido malam berbincang..
mak aku dah bebel2 dah..
setakat beza 20 hengget pun berkira...
hukhuk..
mak ni kannnn T_T

kami beli di dua kedai..
untuk kipas kdk yg pakai remote kami beli di RAHANG TRADING SDN BHD..





KDK K14Y9 (MP)(metalik)  : RM 300
KDK K14Y9(GY) (grey) : RM 270x2  =  RM 540

beza GY dgn MP ni kaler dia..
tapi bila tgk macam lawa lagi MP ni..
nampak lagi gah..
haha..
so amik satu jer yg ni untuk letak kat ruang tamu..
aku pun masih kompius yg ruang tamu memerlukan satu atau dua kipas..

yang GY ni aku nak letak kat ruang makan dan bilik tidur utama..
harga mayb mahal dari kedai glamer di puchong yg aku idam2kan nak pergi..
tapi nak wat camno..
xberjaya goda sang suami untuk ke sana..
T_T

untuk 3 bilik lagi dan ruang keluarga tingkat atas semua aku beli kipas kdk putih 3 bilah tu..
aku beli kat kedai nama HUA THAI(xsure eja dia) kat seremban jugak..
ni kedai borong elektrik..
dapat harga satu kipas RM 129

so kipas putih kdk  RM129x4 = RM516


maka total lost untuk kipas = RM 1356

kipas pun sampai riban-riban kan..
huhu...
tapi alhamdullillah..
xyah pikir dah bab ni..
selamat dah kipas ni dok dalam stor..
semoga selamat ia dok dalam tu..
lagi satu rupanya kipas ni xleh nak tes2t elok ke tak..
dua2  kedai aku gi deorg kata mcm mana nak test kipas kak oii..
huhuhu..
ke korang beli deorg boleh jer cek elok ke x kipas tuu..
huhuhuhuhuhu...







p/s : pergi seng heng senawang...survey kipas..dilayan macam kita miskin papa kedana xlayak nak beli dalam tu...kompem xgi sana dah...mencikkk!!!!




9 comments:

  1. seronok shopping tuk rumah yek... hihiih

    ReplyDelete
  2. dear, kdk ok dont't worry. i beli kdk yg 3 bilah ada remote tu dlm rm180. tapi colour kelabu.kdk senang pasang, bunyi senyap and even 3 bilah pun angin kuat salu psng 1 je...tapi x pasti la psl umah i kecik je kot..haha;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. sejuk ati dengar...tq meeya...duk risau jugak sbb laki suh amik jer deka tu..

      Delete
  3. kdk mmg bagus..rumah mak kina yg brand lain berremote seme da xrasa angin..kdk jugak berangin..wlpun putih je..tp la ni da ade metalic ni cun sket..tp harga la plak kan..(*_*)

    ReplyDelete
  4. I ada jugak beli kipas kdk kaler putih utk bilik2 yg kosong n dapur..i beli kt houses lighting puchong rm90..hihi..tp yg xde remote la :p

    ReplyDelete
  5. Kipas mmg xleh test ms beli..just bole cek kuantiti part dlm tu je,takut xcukup kan..don't worry klu beli kdk...so far kat umah parents dh pakai dkat 10 thn xpernah rosak..kdk ni specialized utk kipas kan..so kualiti mmg superb...

    ReplyDelete
  6. salam kenal singgah sini.. adoi kipas pun mahal kan.. ingt nak tambah satu kat bilik juga.. tapi rumah sewa je pun.. so tak payah la.. hehe

    ReplyDelete
  7. ada lg 99 benda nk pk tu.hehehe..mahal nya kipasss~ huaaa~

    ReplyDelete