Cinta Hati Mama Papa

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Thursday, June 27, 2013

Topeng muka

Wahhhhh..
Semenjak dua tiga menjak ni aku rajin bertopeng..
Kekonon nak bagi berseri bagai..
Tapi best lah pakai mask ni..
Sejuk jer muka..
Rasa segar..
Tapi payah sikit lah..
Sebab baru jer landing, Nur Sakina dah meraba2 nak nenen..
Adoyaaa..xdpt nak enjoy pakai mask sepuasnya...
Skrg ni klu Nur Sakina tdo jer aku pakai mask..
Tak kira lah waktu tu tengahari rambang pun...



Memula beli dekat watson..pakai ambil jer pun jenis apa..nasib pakai tak naik jerawat bak cendawan...huahua..





Pastu tgk kat groupon ada jual..laju jer beli..rm48 untuk dua kotak..sekotak ada 12 keping..so semua skli ada 24 keping..




Ni bukan mask..ni sabun basuh tgn..terpukau dgn kecomelannya..so beli lerr..heee..ehh tetiba rasa hello kitty ni comel sgt!!


P/s : surat pengesahan xdapat2 lagi..stresssssssssssssss!!

Wednesday, June 26, 2013

Belum rezeki lagi





alhamdullillah..
tak ada rezeki lagi nak masuk ke  sekolah di PPD Seremban..
sedikit kecewa tapi redha..
cuba lagi bln 9 ni..
kenalah lagi  menempuh perjalanan setiap hari selama 70minit..phewww!!


p/s : KJ cer buat haighway dari seremban ke kuala pilah..xdo lah den mintak tukar..heeee


Monday, June 24, 2013

Kudap kudap untuk Nur Sakina Batrisya

Morning!!!
Assalamualaikum..

Nur Sakina lepas admit hari tu selera makan dia berkurang..dulu pantang suap kompem dia nganga..macam2 aku try masak tapi dia makan setakat 5,6 suap jer..lepas tu luah..huhu..

Sampai kekadang aku rasa frust sangat sampaikan kata kat Nur Sakina " mama tak nak dah masak untuk Kina, banyak buang dari makan"

Tapi seorang mak..mulut jer pot pet pot pet..periuk belanga tetap keletung keletang..

Satu jer aku perasan dia suka makan kentang goreng..kalau pergi macd atau kfc mesti order kentang..Nur Sakina mesti makan banyak..tapi tak elok lah kan..

Makanya aku buat sendirilah kentang goreng tu.. Beli kentang biasa tu, hiris halus2, goreng garing2 dan siap untuk dingap oleh Nur Sakina...






















Happylah sikit hati emaknya bila ada gak menda yang nak dikudap kudap oleh Nur Sakina :)




Thursday, June 20, 2013

First bento for Nur Sakina Batrisya





Menangis Nur Sakina tgk bento yg mama dia buatkan ni..alahai mama tlg lah kretip sikit..malu Nur Sakina nak bawak gi sekolah..kehkeh..


Oklah tu nak oiii..nama pun pertama kali..nanti mama asah lagi bakat kekretipan mama yer...




Nur Sakina makan seketui bear tu ajer..seketui lg Nur Sakina sibuk dok buat main...last2 seketui tu mama jugak kena telan..macam mana mama kamo tak membulat nak oii..asyik kojenyer habiskan makanan kamo jer nak  T_T

Wednesday, June 19, 2013

Banyakkan susu badan

Sebelum ni aku ada cuba satu produk nak banyakkan susu badan.. Tapi tak berjaya.. Masa umur Nur Sakina 10 bulan aku dah mula campur susu tepung untuk Nur Sakina sebab produksi yg merudum..

2 bulan lepas masa pergi follow up check Nur Sakina, aku sembang dgn sorang nurse..aku cte lah aku sakit kpla sgt2.. Muntah dan rasa nak pitam.. Dia cte dulu dia pun mcm tu.. Lepas tu ada satu pakcik tu bgtaw kat dia amalkan makan satu produk ni.. Lepas dia mkn produk ni alhamdullih magrain dia hilang.. Gastrik tak pernah dtg dah.. Selama ni dia pkai spek mata.. Alhamdullillah dah 2thn dia xpkai spek slps amalkan produk ni..dia pun syorkan aku beli menda ni..dan2 pas blk dari hospital ajak en suami gi cari..tapi hampa 3,4 kedai xda..last2 kedai yg ke5 baru jumpa..2 pun memula tuan kedai tu kata xda..bila nak kuar kedai baru dia kata ada..kehkeh..


Alhamdullillah dah dekat 2 bulan amalkan..ada beberapa perubahan yg ketara yg dpt aku sendiri rasakan..

1) breast kembali bengkak..maknanya susu byk lah kan..siyes dah berkurun tak bengkak..lepas beberapa hari makan terus bengkak susu..ketar2 aku drive balik rumah nak susukan Nur Sakina..

2) alhamdullillah sejak amalkan produk ni aku dah kurang bersin dan selsema..untuk maklumam korang aku ni pantang habuk, panas, sejuk kompemmmm bersin kuat punya..huhu...


En suami pun amalkan jugak..Nur Sakina pun aku bagi rasa sikit..setiap pagi sblm pergi kerja aku dan en suami akan makan sorang sesudu..insyaAllah produk ni akan kami jadikan suplement untuk kami suami isteri dan anak2..


Ni lah produk nyer..aku panggil menda ni jus kurma..rasanya sedap..boleh lah ditelan oleh lidah aku yg pemilih sgt ni..kotak dia xsempat aku nak snap sebab dah selamat en suami masukkan dalam tong sampah..kehkeh..









Aku beli ni dgn harga rm39.00 sekotak..oklah untuk seisi sekeluarga kan..kalau korang nak beli gi cari kat kedai2 jamu tapi kalau korang nak aku tolong belikan pun boleh..tapi postage korang tanggunglah..ngehehe..dan tapi lagiii kalau breast korang tak bengkak jgn cari aku pulak..hehe..ni review dari pengalaman aku sendiri yer..tiada paksaan dari sesiapa..kihkih..

P/s: kalau nak beli just email aku yer..
        wani_sazuwani@yahoo.com

Tuesday, June 18, 2013

Birthday celebration Papa and Nur Sakina Batrisya at Morib Gold CoastResort (Part II :suprise)


Kali ni nak cerita pasal suprise yang tak  berapa nak suprise sangat untuk en suami..

1) Sambutan birthday ke 30 tahun en suami di gold coast morib

En suami selalu cerita yang dia tak pernah sambut birthday.. Tak pernah ada kek masa birthday beliau.. Sedih den donga..huhu.. Tahun lepas xdpt sambut sebab masa tu tgh bertarung nyawa nak lahirkan Nur Sakina...Maka tahun ni rancanglah untuk bagi en suami paling happy dan bermakna sambutan birthday dia kali ini..tapi tak berapa nak suprise lah sbb semua benda en suami kena bawa kitaorg dtg sni dan terpaksa beli kek depan beliau..kehkeh..

















Memulanya sambut kat balkoni..tp pencahayaan xbpe nk ok..kitaorg yg golap ni makin golap lah jadinya..en suami awal2 mmg nak ajak sambut dalam bilik jer sbb konon2nya malu nanti org nampak dan nyanyikan sekali untuk beliau..ahakk..perasan sgt bang!!



2) Panggilan kejutan daripada Sinar FM

Sebulan sebelum birhday en suami aku dah sibuk on9 nak daftarkan nama en suami bg dj sinar kol pagi2 buta..tapi asyik problem jer..mau 20x kot aku try sampai putus asa rasa..esok2 nya try lagi..sampai aku kata ada rezeki adalah tu nak sinar kejutkan en suami..hukhuk..sampai harinya aku lupa..lupa sungguh..dalam pukul 6.20am tipon en suami berbunyi..dia bt dekk jer..tertiba bunyi lagi terus terduduk aku..baru teringat..haha..tolak2 badan en suami suh angkat tipon..beliau ambil tipon, tgk skrin dan sambung tdo blk..lorrrrrrr!!pastu kali ketiga bunyi en suami angkat, pastu letak terus dan sambung tdo...what!!!!!!kali ke empat bunyi en suami angkat..hakhak...terus beliau jeling kat aku..kahkah..xleh teringat bab tu..muka en suami blur2..biasalah dj sinar akan pesan siap2 jgn letak tipon, nyanyikan lagu Allah selamatkan kamu dan suruh teka sapa suh kejutkan...antara perkataan yg aku dpt dgr "ermmmm...ok...errrmm...ok...sapa yer...bini saya kot...oooo ( sambil jeling2 aku)ermmm..terima kasih untuk isteri tersayang, sinar..errrmmm ok....Alaaa yanggggg bagi lah ucapan melangit skit untuk i!!haha..lepas letak2 tu diaaaaaaaa tersenggih sampai telinga...uuuuu!!!i ckp dgn artis td!!erkkkk..uuuuu nape xcakap awal2 blh i susun ayat...uuuuuuu mesti suara i mcm suara org bgn tdo kan...haruslah bang..xkan macam suara jamal abdillah pulekkk..tak lama lepas tu mak sedara, sepupu, kak ipar smu msg gtaw dgr kat sinar td..siap laki i dok tnya ok x suara dia...ok x...hahaha...abg....abg...



3. Conteng cermin morib gold coast resort



yang ni mencabar jugak bg aku..nak tunggu en suami tdo lena btol2..kang kalau xlena dia ngintip pulak rancangan bini dia ni hah..kul 3am aku terjaga cepat2 gi tulis..ahhh tak berseni langsung..siap padam2 lagi..tak pelah yang..i ikhlas..kehkeh..bangun pagi tu en suami gi tandas..aku pun tunggu respon beliau..tapi nan adooo..huhu..kali kedua gi tandas laju2 en suami patah balik lompat atas katil..hahaha..terharu lerrrr tu..bila time nak pakai lipstik," uuu tgkkk lipstik i dah tumpul sbb nak bt sepriseeeee kat u..hahaha...





4. Hadiah

Yang ni bukan en suami yg sepriseeee..aku yg tersepriseeeee..ingat nak blekan sehelai jeans guess untuk hadiah hari jadi en suami..sekali en suami demand 2helai + baju...wahhh mana tak terkejut mak nokkkssss...pokai den..hukhuk...xpelah bang..amiklah bang...amikkk...combine sekali utk hari bapa tawww....jangan mintak2 dah!!5thn pakai suar tu..kehkeh..raya nnt pun jgn ble suar dah!!hahaha..










Alhamdullillah..en suami happy sangat..tak habis2 ucap terima kasih kat aku..en suami happy, maka aku pun sangatlah happy..tak habis2 en suami cakap i pernah cakap dengan retissss u!!haha...siap bgtaw adik beradik dia...hahaha..


Untuk papa Nur Sakina selamat hari lahir yg ke 30( walaupun u still look like 20) hahahaaa...semoga dikurniakan kesihatan yg baik..dikurniakan anak yg soleh dan solehah..dilimpahi rezeki..dinaikkan pangkat lagi..kehkeh..semoga kasih sayang antara kita makin bertambah tambah tambah tambah....tq papa..tq for everything..tq to the wonderful man..who always making us felt safe and happy..tq for being a good husband and good father to us..HAPPY BIRTHDAY and HAPPY FATHERS DAY to u papa!!!mama and Nur Sakina always love u!!



Thursday, June 13, 2013

Birthday celebration Papa and Nur Sakina Batrisya at Morib Gold CoastResort (Part I)


Ahh kauu.. Tajuk omputeh pastu siap ada part2 pulak..Gambar banyak...kang buh segedebuk, muntah pulak korang tgk..so kita bahagi sorang sikit yerrr..heeee


Alhamdullillah kitaorg bertiga dapat jugak sambut birthday kali ni kat morib tu hah.. Alahhh sebut jer morib mesti korang dah bayangkan dekat mydeal, groupon atau streetdeal promo.. Yuppp aku beli kat mydeal.. Pakej weekday rm198.. Beli bulan januari hari tu.. Dah dua kali booking dan dua kali jugak cancel..amik ko.. Nasib baik xkne reject ngan deorg..ngehehe..

Masa aku cuti sekolah 2 minggu en suami kena pergi latihan kat pahang.. So kami dua beranak dihantar pulang ke ipoh..huhuhu..happy2 seminggu jer.. Seminggu lagi Nur Sakina kena hfmd.. Berjangkit dengan sepupunya.. Nanti aku up entry ubat apa yg Nur Sakina guna..cepat baik dan berkesan..hikhik...


Masa Nur Sakina kena admit papanya laju2 balik ke ipoh.. Pastu kitaorg laju2 balik ke phg kg suami..kenalah adil dan saksama ye dokkk...tetiba jer masa kat phg tu lah timbul idea nak gi morib ni..kebetulan en suami cuti smpai ahad depan ni dan Nur Sakina pun tak boleh hantar ke pengasuh lagi, makanya aku pun amik cuti rehat dua hari.. Dengan tujuan nak jaga anak dan nak bercuti bersama... Ehh boleh pulak giteww yerr...


Selalu booking pakai email.. Kali ni zassss ko aku tepon terus.. Tepon kul 9.30 am isnin lepas nak check in kul 3pm hari yg sama..disebabkan weekday.. So byklah bilik yg kosong.. Aku sebenarnya nak tukar pakej weekend atau pakej birthday... Tapi nannn bolee.. Apa ko purchase tu lah yg ko kne guna.. Xde belas kasihan punyooo..huuhuu...


Kebetulan 11.6 dan 12.6 adalah birthday en suami dan anak kesayangan.. Maka bertepatan sangatlah percutian yang tak dirancang ni.. Bertolak dari rumah pukul 12 tghri, singgah Giant jap mkn pastu terus ke aeon seremban2.. En suami nak cari butik guess.. Nak suruh aku belikan hadiah besday dia dan2 tu jugak.. Tapi kan dekat situ hanya ada butik handbeg ajer...kahkah..abg xnk beli utk i kerrr??kahkah...gelak jahat kat en suami...sebelum keluar dari aeon aku cari kek..tp cisssssket sungguhlah rupanya kat resort tu ada juai kek daaaa..kalau tak boleh buat suprise delivery depan pintu tak pun kat water park untuk en suami..mau pengsan beliau sebab malu..kahkah..sedikit kecewa sbb kedai kek tu xda jual topi besday.. Aku dah berangan2 nak en suami dgn Nur Sakina pakai topi tu together2...alooo alooo mesti comei kan ;p


Lepas beli kek terus zassssss ker morib.. Guna gps u!! Kalau tak mau sesat.. En suami kejap2 kata ni first time ni abg lalu sini..situ first time sinun first time..kehkeh..kebetulan masa odw nampak sign board Giant.. Kenyit2 mata kat en suami suruh singgah..nakkkkkk sangat topi besday.. Tapi en suami straigh jer.. Aishhhhh!! Tetiba muncung aku panjang sendiri.. Hah!! Kan dah termerajuk.. 2 lah kan org kata nak topi besday!! Nakkk topi besdayyyy!!tersedu Nur Sakina tgk mama dia ni hah..buang tabiat apa..hihi...maka en suami pun carilah kedai2 kek tepi jalan untuk puaskan hati bini dia ni..hahaha gelak jahat lagi.. Berjaya dapat topi besday..oyeeaaaaaa... Oyeaaaa...hiphip horeyyyyy!!


Teruskan perjalanan dan selamat sampai morib gold coast dalam pukul 4.30pm.. Tu pun bini banyak merungut..patutnya check in pukul 3pm..kan dah rugi..macam2 benda blh buat taw dlm sejam lbh tu..ehhh ehhhh kau!!!hahaha...
Ni semua salah en suami sbb nak cari hadiah dia bukan salah aku nak cari topi besday ok!! Korang jgn nak tunjuk2 jari kat aku..arrggghhhhh!!! 


Sampai2 terus check in.. Mintak bilik betul2 depan water park biar senang bangun pagi terus terjun..kehkeh..mula2 masuk bilik cam biasa ler..amik gambar katil, mangkuk jamban, cermin, bantal, lampu dan segala mak neneklah yang ada dalam bilik tu..en suami nak terjun atas katil pun kena tahan.."ehhh bang coppp coppp biar syg amik gambar katil ni dulu" hahaha..terkedu laki den..















Gambar2 yang harus ada kalau org gi sana..sampai muak korang tgk..tp aku nak tepekkan jugak..kehkeh...



Bila lah mama nak bawa aku gi terjun kat sana...adoyaa...


Bersambung...
* ahh ko perasan macam ni cte akasia teduhan kasih!!puiiii*


Wednesday, June 12, 2013

Nur Sakina Batrisya sudah setahun





Setahun sudah kesayangan mama ni..
Xda buat birthday party pun..
Cuma kami bertiga..
Mama papa dan Kina..
Nanti kita up pasal sambutan bertiga tu yer..

Monday, June 10, 2013

Honeystar!!



Cer teka kami dimana??










Orang bekerja..kami bercuti.. Heeeee...

Thursday, June 6, 2013

Ke kpj pula kita

Semalam mintak discharge dr hospital pantai ipoh sbb Nur Sakina asyik menangis jer.. Tekanan perasaan pulak Nur Sakina nnt..Mayb fobia lagi dok hospital haritu..pasni mmg kami boikot pantai..huhu.. Ada ke patut xbg ubat pun masa kami keluar.. At least bg lah ubat deman or antibiotik kan..marah agaknya doc tu sbb dia mmg xbg kami keluar..huhu..kena lbh kurang rm1500 utk sehari setengah..pastu kami gi beli ubat pulak kat klinik luar..kena rm100..

Balik umah opah Nur Sakina ceria.. Seronok.. Tak menangis..tp masalahnya xmo mkn dgn minum pulak.. Bayangkan xminum susu dr pukul 11mlm smp 9pg..xpernah lg mcm tu.. Selalunya Nur Sakina akan bangun 3-4x tuk minum susu..Nur Sakina cuba nak minum tapi bila isap nenen skit terus nangis sampai tertidur.. Aku rasa ulser dlm mulut byk..sbb tu sakit..

So pagi td pergilah ke kpj ipoh pula.. Mau tak risau aku anak xmo minum.. Takut kering air pulak..elok pulak odw pergi Nur Sakina nak minum susu..alhamdullillah syukur sgt.. Jumpa doc, doc kata xyah admit.. Cuma kalau xkencing dtg blk untuk admit dan drip air..

Doc bg ubat baru..antibiotik xperlu sbb ni virus.. Kne mkn ubat antivirus.. Ada gel untuk sapu kat lolipop dan bagi Sakina isap.. Ubat kebas mulut dan celemin.. Ubat sapu kat badan..ubat yg ble semalam semua xblh pakai.. Huhu..kt kpj kami kne rm135..sebelum blk round2 kpj..ehhh cantik lah wad kanak2 dia..mak aku kata mcm wonderland... Hikhik...










Sekarang Nur Sakina tgh tidur pas mkn ubat.. Tido dengan mulut ternganga dan air liur meleleh..sakit agaknya.. Luluh hati mama tgk..huhuhuhu....


Wednesday, June 5, 2013

Tak sangka HFMD rupenyerr


Serius tak sangka Nur Sakina blh kne penyakit ni.. Tapi nak bt mcm mana..kena redhalah..baru jer baca kat blog mama raees dgn mama adelia.. Tup2 anak den pulak kono..aiyoooooo..

Nur Sakina duk spital asyik menangis jer.. Sampai aku turut nangis.. Huhu..doc xbg blk takut blh effect ke jantung.. Mulut dah ada ulser..kaki tangan dah byk tumbuh biji2 air.. makan dan minum pun xberapa mahu..Bersabar yer nak..mama tahu ianya sakit.. Dan mama mintak maaf sbb mama xbtl2 protect Nur Sakina..what a bad mom ;(


Demam 38' malam sebelum ke hospital



Menangis sampai bengkak2 mata..sebabnya fobia dgn doc@nurse..kan sblm ni dh pernah admit


Nampak menyakitkan..huhuhuhu..


Dah mula tumbuh dgn byknya..



Papanya ada latihan kat pahang selama seminggu.. Dgr anak admit terus berdezuppp blk ipoh..senyum nmpk papanya.. Mungkin rindu...



Bergambar dengan doc kesayangan Nur Sakina.. Encem kan..hikhik..doc ni best..best sbb bg pejelasan yg kita blh faham..

So hari ni kami masih di hospital.. Tak tahu bila boleh keluar.. Mohon kawan2 doakan kesihatan Nur Sakina yer..