Cinta Hati Mama Papa

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Thursday, July 25, 2013

Nur Sakina sembelit

Harini dah 3 hari Nur Sakina sembelit..setiap kali nak popo mesti nangis..sampai aku pun turut nangis..ini first time terjadi.. Lepas pada kena cirit birit haritu aku tukar susu Nur Sakina dari dutch baby ke susu isomil..bila dah habis setin tu aku bagi pulak ducth lady.. Pengasuh kata mayb sbb susu.. Jadi blk ni nak gi ble balik susu isomil.. Mama2 lain ada cadangan tak nak bagi susu jenama apa kat anak yg sembelit ?



Anak bapak yang sembelit.. Kesian bambam mama ni..

Wednesday, July 24, 2013

Alahaiiiiii alahan


Berbeza sungguh pregnant kali ni..klu dulu aku tak suka mkn benda masam2..SEKARANG tiap2 hari kne mkn.. Mkn mcm mkn snek jer.. En suami kejap2 bw blk buah pelam kat aku..aku kupas2 bt jerum pelum..nyummy2...

Batch pertama jeruk pelam yg aku buat..dah selamat dah dlm perut ni..


Batch kedua..baru buat..biar dia terperam lama sikit baru sedap mkn.. Krupp krappp krupp krapp ranggup lg pelam ni bila mkn...


Dulu masa mengandung Nur Sakina aku xmuntah2..SEKARANG selang 2,3 hari uwekkkkkkk ajer..aku ada makan ubat tahan muntah..pil putih bulat kecik..tapi org kata bahaya makan..betul ker??


Dulu masa mengandung Nur Sakina xpernah xpergi kelas..masa tu belajar lg kan..gagah jer rasa diri..SEKARANG dah 2x aku xpergi sekolah..mula2 pergi tapi bila dah separuh jalan kepala jd tingtong..perut membuak2 nk muntah terus aku u-turn blk rumah..sekolah aku jauh..70min dr rumah..klu dekat aku gagahkan juga diri ni drive gi sekolah..hari ni pun cuti tanpa gaji..sbb mc dh hbs..xperlah rezeki semua di tgn Allah..sekarang ni aku lebih pentingkan diri sendiri dgn keluarga..kerja semua blkg kira..nak2 bila baca kes budak meninggal dlm kereta tu..smpi skrg aku terbayang..sampaikan satu hari tu time sembahyang subuh aku teringat, aku menangis..serius sedih..terbayang2 mcm mana keadaan anak tu masa saat2 akhir dia..huhu..sekarang klu gi kerja mesti usha tempat duduk belakang..takut2 kita pun cuai..mintak dijauhkan..Nauzubillah..


Lagi satu dulu masa mengandungkan Nur Sakina aku pantangkan diri minum teh o..uisshhhh klu minum tu diaaaaaa dalam perut gelombang angin akan berlaku..sakit sangat rasa..sampaikan lepas habis pantang pun aku fobia nk minum teh o..tapi SEKARANG aku berbuka dengan teh o limau panas tiap2 hari..alhamdullillah..xda berangin satu badan..sedap jer minum panas2 masam2...


Budak tecik terantuk kat kerusi..dah ada tanda kat dahi..xcun lah...ni gambar pagi2 masa mama ngan papa siap2 nak gi kerja...


Nur Sakina pun sekarang kuat merengek..sob2..sian pulak tengok...sekarang en suami yg banyak handle dia..aku lbh byk baring jer...alahanlah katakan...hehe...


Cuti raya ni aku ada misi untuk stop bf Nur Sakina.. Bukan tak nak bagi tapi Nur Sakina terlalu kuat bergayut..huhu..sampaikan satu tahap aku rasa pedih sangat dan nak nangis..huhu..mmg aku dah campurkan susu tepung tapi ini budak tecik sangat cerdik woooooo...Nur Sakina hanya minum susu tepung di rumah pengasuh dr jam 7am sampai 2pm..selebihnya bf dgn aku..jgn harap dia nk minum botol kat rumah..lepas tu mlm2 dia bt puting aku mcm pacifier dia pulakkk...kau bayangkan klu 24jam menda tu kne ada dl mulut dia...wuaaaaa..derita taw..so harap2 cuti raya ni dpt berhentikan dia bf..sdh2 jugak tp nk bt mcm mana..bila dah berbadan dua ni xmampu nk tanggungnya..



Bakal ustazah suatu hari nnti..insyaAllah..Ustazah Nur Sakina Batrisya...





P/s : tak sabar nak gi scan baby untuk 8 mnggu..nak tau mengandung luar rahim atau tidak..setakat 7 minggu ni xda sakit perut..xda bleeding..semoga Allah permudahkan segala2 nya..amin..

Tuesday, July 16, 2013

Scan 6minggu

Semalam pergi klinik sebab nak amik ubat muntah dan mc..sambil tu nak scan..lama doc dok godek2 perut xnampak apa..doc suruh gi buat upt blk..dan result upt 2 line terang bederang..so doc bg dua pilihan..1) dia bt surat untuk refer ke hospital. 2) tunggu lagi 2minggu lagi dan scan balik..doc kata mayb mengandung luar rahim sebab rahim tak kembang pun..perasaan aku sekarang? Sedih sgt dan takut..kena tunggu 2 minggu dulu..klu xnmpk lg kne operation...huhu..sapa2 ada pengalaman yg scan masa kandungan 6minggu xnampak apa tapi kandungan semuanya dalam keadaan baik blh share pengalaman tak??



Kali ni alah sikit..pagi2 dah muntah..bawa kereta pun kepala dalam keadaan  tingtong..en suami gigih cari pelam epal sebab tetiba si bini teringinnnnnn sangat nak makan...

Wednesday, July 10, 2013

Salam Ramadhan

Selamat berpuasa semua...


pertama kali puasa ada baby dalam perut...
tahun lepas dh beranak baru puasa..
sahur tadi cuma lalu makan roti..
nak makan nasi macam tak boleh terima ajer tekak ni..
aku tak ada lagi alah2, muntah2 bagai..
cuma kerap sakit kepala..
pandangan pun kadang2 kabur...
dan yang pasti sangat jerawat tumbuh dengan jayanya..
hukhuk T_T


weekend lepas agak kurang tidur sebab Nur Sakina kena cirit birit..
aishh tak taulah apa yang salah makannya..
kami semua tak kena...
tak tidur malam aku kejap2 cek pampers Nur Sakina..
risau jugak kering air dalam badan Nur Sakina...
betul2 buat aku susah hati..
dalam sejarah pampers 40keping blh hbs dalam masa 2 hari..
ko bayangkan berapa kerap Nur Sakina tercirit..
makanya terus amik MC isnin hari tu sebab kepala tingtong tak tidur..


kalau ikutkan hati nak jer cuti jaga Nur Sakina sampai betul2 sihat..
tapi nak buat macam mana..
MC aku 14 hari dah habis..
CRK (cuti rehat khas) pun dah guna sampai 5hari..
lepas ni kalau Nur Sakina deman ke memang aku amik cuti tanpa gaji..
tak per lah..
demi anak..


kalau aku masih ada MC mau jer bawa Nur Sakina ke Salam Specialist..
mau kena admit tu sebab Nur Sakina kurang nak menyusu..
tapi tahan jugak hati ni..
sebab aku masih fobia bila Nur Sakina kena admit hari tu kat Pantai Ipoh..
Nur Sakina punya menangis tak berhenti..
Nur Sakina tengok doc nangis..
tengok nurse nangis..
tgk cleaner pun nangis...
uissshhh fobia aku nak bagi Nur Sakina masuk hospital..


hari tu pergi klinik doc bagi 3 ubat air untuk kembung, cirit birit dengan deman..
pastu satu cream untuk sapu kat montot..
memang melecet lah sebab kerap cirit kan..
sedih aku tengok..
dapat bayangkan kepedihannya..
alhamdullillah semalam Nur Sakina dah semakin oeky..
dia aktif memanjang tu yang aku bertahan hati tak bawa gi hospital..


kat sekolah ni ada mulut jahat suka cakap anak aku kerap jer sakit...sikit2 sakit..
pastu mesti nak bandingkan dengan anak dia yang sihat..
ayat tak boleh blah " nasib baik anak akak tak pernah sakit, syukur sangat"
errrkkkkk boleh kan ko cakap macam tu..
patut ko menenangkan hati org lain..
bukan bebankan lagi perasaan org..


aduhai kak kenapa lah ko suka sangat cakap benda2 yang boleh menguriskan hati org..
aku dengan en suami tak pernah marah atau tertekan mahupun kecewa kalau Nur Sakina kerap sakit..
kitaorg cuma sedikit sedih sebab Nur Sakina terlalu kecil untuk hadapi sakit2 tu..
takper anak mama selalu sakit sebab nak bina antibodi yang kuat!!
heeee...


p/s : nak buat buku pink masa lepas rayalah..rasa2 kena marah tak dengan misi @_@



makin kurus kakak Nur Sakina..

Friday, July 5, 2013

Pengesahan Dalam Perkhidmatan





Alhamdullillah..Akhirnyaaaaaaaa...fuhhh tarik nafas panjang aku bab surat pengesahan ni...Dari bulan dua tunggu surat ni..tunggu bak bulan yg tak mau jatuh ke riba..berpuluh kali aku call suruhanjaya perkhidmatan pelajaran..berpuluh kali ok..stress sangat2 rasa..sampaikan kestressan aku tu dijangkitkan pada en suami dan emak aku..hahaha..kalau Sakina tau stress jugak mau meroyan aku..


Akhirnya aku sendiri pergi ke putrajaya selepas janji2 manis yang ditaburkan oleh mereka hanya palsu..last2 gi amik sendiri lagi senang..mintak pos xsampai2..mintak faks xdapat2..sampai aku emo dengan kerani sekolah ni..haha..sampai aku rasa dia sorok semua surat aku..hahaha..




Sampai abang aku pun dok perli aku..hehe..



Alhamdullillah akhirnya dapat juga surat yang ditunggu-tunggu tu..semoga dapat berkerja dengan lebih ikhlas..bersemangat..diberkati Allah dan semoga proses  yang seterusnya akan dipermudahkan..insyaAllah..alhamdullillah..



happy mood right now :)

Wednesday, July 3, 2013

Kak Long Nur Sakina Batrisya

alhamdullillah...
dalam dok stress stress tu dok lekat jugak..
kehkeh..
insyaAlllah lagi 8 bulan Nur Sakina akan jadi kak long..
alhamdullillah Allah memberi lagi aku peluang menikmati moment indah ini...

perasaan??
happy sangat..
dulu masa Nur Sakina tak tertunggu2 sebab kawen2 terus lekat..
bunting pelamin org kata..
lepas bersalin Nur Sakina bulan 6 thn lepas, bulan 4 thn ni baru aku dtg period..
so go on jer lah..
dari lepas pantang sampai semalam aku dah guna hampir 8 upt..haha..
yela kan period tak datang dr lepas bersalin Nur Sakina...dok asyik ingat aku pregnant jer..
haha...


Nur Sakina nampak macam bertambah manja...
pantang cakap aaaiipppp sikit...
dah cebik2 muka...
geram jer mama tgk..
hehe...




nanti kembali boboyot macam ni lagi =)






bayi comel ni pun dah berusia 1tahun 2bulan..



semoga anak dalam kandungan ini membesar dengan sempurna dan sihat..
semoga dipermudahkan segala urusan...
amin...

Tuesday, July 2, 2013

Genap usia 25 tahun



Alhamdullillah..
hari ni 02.07.2013 genap usia aku yang ke 25..
alhamdullilah bersyukur diberikan peluang untuk terus bernafas..
bersyukur dikurniakan suami yang senantiasa menyokong dan memahami diri ni..
bersyukur dikurniakan keluarga yang banyak membantu serta senantiasa menasihati diri ini..
bersyukur dikurniakan anak comel yang senantiasa menceriakan hati ini..


dah umur 25tahun ni xda pun sambutan yang besar2 gaban..haha...
tahun lepasa sibuk dalam pantang..
so tak sambut jugak..
semalam en suami hadiahkan tudung pearl haya..
mahai..aku tak berkenan..
tapi dah en suami berkeras nak beli..so terima..
sedap rupanya pakai tudung tu..patut ler mahai..
huhu..


2,3 hari ni aku alami sedikit tekanan perasaan..
menangis ajok...
huhuhu..
ada 2,3 benda yang berputar2 dalam kepala otak ni..
poning-poning...
tak pelah..
bersusah-susah sekarang..bersenang-senang kemudian...
harap dalam minggu ni atau minggu depan adalah 2,3 berita baik yang menyinggah..
insyaAllah..

Monday, July 1, 2013

Stress!!

stress sangat rasa 2,3 minggu ni..
tengok en suami pun rasa nak cakor2 ajer...hukhuk..
mood kelaut...
pening kepala fikirkan surat pengesahan jawatan..
stress!!
sorang2 kawan bagi tahu deorang dah dapat..
walhal aku hantar dulu ke putrajaya...
bukan nak mempertikaikannya..
tapi sah2 aku hantar dulu..
huhuhu..
kecewa sangat hati ni rasa..
bila tanya deorang ada masalah, jawabnya tak ada masalah...
semua ok..
aku sangat perlukan surat tu..
bayangkan aku dah hantar surat tu dari bulan 2..
sekarang dah bulan 7..
aduhh sakit hati bila fikir...
T_T


pagi-pagi tadi ada dah manusia rosakkan mood aku..
 kol kerani sekolah..
tanya baik2 ada tak surat aku..
boleh ko jawab kasar2 pastu letak tipon..
heyy makcik!!
mentang2 ko baru pas dapat APC ko kerek yer..
tak per saboo wani..saboooo...
mungkin ada hikmah semua ni...
sabo aje lerrrrr..
T_T


wajah kesayangan yang sentiasa menenangkan hati mama