Cinta Hati Mama Papa

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Monday, September 30, 2013

Rumahku Syurgaku : bila nak siap?

Alhamdullillah tadi baru lepas call pemaju..katanya dalam proses mohon CF mayb dalam bulan november blh dapat kunci..mayb jer lah..dia pun xblh bg kata putus tarikh yg sebenarnya..dengar dia ckp mcm tu hati dah happy..yeaaa..sempatlah kot masuk rumah sebelum bersalin..

Korang nak tau sabtu lepas kami pi jalan2 kat nilai3..kononnya nak pi ble kipas..dah aim kdk sbb byk review kata kipas ni elok..tapi satu kedai pun xjuai brand ni..yg ada brand deka..dekat 4 kedai kami pi smu xjuai kipas kdk..deorg kata kalau cari kat sni mmg xjumpa..klu nak pergi seng heng..so balik dgn tgn kosong..cari kat seremban jer lah kot..tak pun mana taw hati en suami terbuka nak pi kedai glamer kat puchong nun..hehe..pernah pujuk tapi en suami kata kalu rosak susah..kedai jauh..huhuhu...along aku baru ble kipas kdk 5 blades dekat selayang..rm270 sebijik..aku nak ble 7kipas..mayb 4kipas kdk dan baki 3 tu ble kipas biasa jer..

Sebenarnya kitaorg blur sgt..rasa xtaw nak start dari mana..tak taw nak ble yg mana satu dulu..so dok godek2 balik blog kak aty dgn nana..tgk deorg start mcm mana..bincang2 dgn en suami gaji bulan ni kami nak ble kipas dulu..lampu hold dl sbb nak wat plaster ceilingkan..ke dah blh ble siap2 lampu tu..aku pun kompius...haha..pastu mak aku kata boleh dah tempah langsir..langsir tu paling penting..mak akulah kata..haha..tgk lah tu gaji next month pulak..kalau smu nak bt serentak..mau terberanak aku..huhuhu...


 
Aku berkenan plaster ceiling mcm ni...simple jer..ni plaster ceiling kedai mamak de'naina kat taman meru kg aku taw..jgn main2...hehe..



Ni bukan rumah aku..ni rumah abg chik aku..ble dekat ipoh..harga rumah kami lebih kurang sama tapi rumah abg chik aku lagi luas..22x85..tanah blkg dia dah blh buat main bola pulak..hehe..parking dia separuh jer tiles..bilik air master bedroom besar yang amat siap divide dgn pintu cermin lagi..kat dapur dah siap2 ada table top..dapur n toilet smu tiles penuh sampai atas..suis2 smu yg besar2 yg bentuk moden skrg ni..rumah aku harga sama tapi semua basic2 jer..tanah kat seremban ni lagi mahai kot dr ipoh..rumah abg aku ni pun dah siap..tunggu CF jugak..



Ni pun bukan rumah aku..ni jantung hati intan payung aku..kasi betoi skit spek..haha..oklah babai!!

Tuesday, September 24, 2013

Berkira2 bajet masuk rumah

Bila sebut bab bajet ni..uishhh kus betul semangat..kan syok kalau duit jatuh dari langit..menadah guni nak sambut..haha...

Rumah yg kitaorg beli alhamdullillah hampir siap..minggu lepas melawat tengok deorg tgh tar jalan...mayb hujung tahun ni dapat kunci kot..berharap sangat dapat masuk rumah sebelum bersalin..bersalin tahun depan bulan 3..

Bila rumah nak dekat siap mulalah berkira2 nak buat tu nak buat ni..semua rasa nak buat..tapi bila pikir bab duit..adoyaaaa...boleh muntah hijau..tidoq pun jadi xlena...haha...


Ni aku punya bajet..bajet ni namanya bajet suka hati ekau ajer...haha..sbb aku xda rujuk mana2 tukang...ikut sedap naluri hati aku jer...haha...yg kiraan bawah tu bajet yg btl2 bajet punya...kira semua yg ciput2..tergelak2 en suami tgk knp ada yg kurang ada yg tetap...ni semua rancangan awal kami jer dulu..aku dah start berkira2 kelajuan duit yg akan dikeluarkan...ini rancangan jer...kalau cukup bajet blh lah diteruskan..kalau idak cancelkan ajer...

Semalam alhamdullillah aku settlekan terus bayar duit kereta aku..patut hbs tahun 2017 tapi aku bagi settle semua...rasa kurang sikit beban sebab xpikir dah bab bayar duit kereta ni kan...

Bab saving pun kena pikir..kang duit dok keluar jer xda masuk2 pun payah..aku mmg ada amik ASB so sesak2 blh lah guna duit dividen tu..aku rancang untuk ASB dgn insurans aku nak bayar siap2 dua tahun punya terus..so dlm masa dua tahun ni xpikir dah bab2 ni..kiraan aku ni dah termasuk insurans baby yg dlm perut ni tau..haha..

Untuk renovation umah aku ingat nak extend dapur..hari tu tgk blogger Nana kata dekat 20k dia bt..gulppp!!! Telan air liur aku...kalau ikutkan aku nak bt dapur tu jer dl...kitchen cabinet tu kemudian2 lah..tapi en suami xsetuju pulak..dia kata KC tu penting..ehhh sapa yg nak masak ni bang..haha...

Ni tak kira lagi barang2 dalam rumah macam perabut, katil dan barang letrik..sekarang kitaorg duk kuarters..makanya segala mak nenek dah tersedia..nnt klu pindah kami goyang kaki..angkut tv, peti ais, mesin basuh, baju dan badan ajorrr...haha..yg lain2 kne beli..adoi nampak dah duit terjun laju2...


Tuesday, September 17, 2013

Campur adukan sekali : ulangtahun perkahwinan: baby dalam perut : NurSakina

Kita tulis semua sekaligus lah yer..nak tulis satu2 kisah xmenyempat ajer..mood pun ke laut jer skrg ni..



Alhamdullillah 16.09.2011-16.09.2013 dah 2tahun aku menjadi seorang isteri..sekejap jer rasa..pejam celik pejam celik dah 2 tahun..rasa xhbs bercekau lagi dgn en suami...haha..semoga hubungan kami suami isteri diberkati Allah..semoga hubungan kami diredhai Allah.. Semoga hubungan kami berkekalan..semoga kami dikurniakan zuriat yg soleh dan solehah..semoga rezeki kami makin bertambah dengan kehadiran Nur Sakina dan baby comel dalam perut ni..amin..




Sekarang ni mood xberapa nak mari..hati berdebar2..en suami sejak hari isnin minggu lepas dok standby nak gi lahad datu..aduhai klu gi tu mahu 3bulan..dah lah tahu mengejut..tak sampai 24jam tahu terus nak berlepas..xsempat Nur Sakina nak manja2 dgn papanya..tapiiiii smpai skrg xbertolak2 lagi..dok status standby..rumah pun susah nak blk..beg semua dah siap kat pejabat..klu panglima kata pergi, dan2 tu en suami kena pergi..huhu..sobsob..berdoa sangat biar postpone sampai tahun depan..sampai kitaorg dah masuk rumah sendiri..


Bab baby dalam kandungan pulak, aku rasa masa cepat berjalan..tup2 nak masuk 4bulan dah...tup2 karang dah sakit nak beranak..ramai tanya aku xfobia ker? Kan aku susah sikit nak bersalin..masuk LR pun dekat 12 jam..tapi alhamdullillah xda pulak rasa serik atau fobia..rasa excited lagi adalah...hehehe...aku xdapat rasa lagi baby gerak2..myb lemak dah semakin tebal kan..haha..Nur Sakina dulu pun rasanya 5bulan baru rasa..jantina?? Lagi lah tak tahu..en suami ajak jugak gi scan kat private..tapi nnt dl lah kot sbb sllu 5bln baru nampak..kitaorg nak sang putera..tapi klu ada sorang lagi puteri pun tetap bersyukur asalkan baby membesar dengan sihat dan sempurna..


Pasal Nur Sakina pula..ayooooo masih mahu bf ini budak...sakit2 mama punya sbb susu pun ada sikit benor dalam tu..bila sampai jer rumah mesti dok kata "nakkk.. Mama nakkk"...berkali2 mintak baru aku bagi..kena tegas sikit..hehe..tapi dia bergayut dah x selama dulu...tang susu formula pula...ayooooo ni satu lagi susah bonar nak cari yang Nur Sakina suka..mula2 try ducth baby dia tak nak..try ducth lady cirit pulak..terus tukar isomil sbb doc sarankan..Nur Sakina sangattttttt suka isomil tapi malangnya jadi sembelit..setiap kali nak popo mesti meraung2..keras dan pernah terluka montot dia...so tukar ker s26 gold dia tak nak..tukar s26 pink pun tak nak..dugro n lactogen pun xnak..dah jadi lambakan susu pulak kat umah aku tu..last2 hari tu dok bertapa kat giant pikir nak ble susu apa..pikir punya pikir aku pilih sustagen perisa vanila creamy..alhamdullillah Nur Sakina suka sangat..tapi manisssss lah bagi aku...aku cairkan sikit bancuhannya...popo setakat ni okey2 lah..air masak dia kuat minum tapi tetap sembelit datang...sian anak mama...


Dapat sampel susu masa gi giant hari tu..bagi Nur Sakina rasa terus berkerut2 muka dia..haha..mamil mama coklat tu bagi aku okeylah...aku sejak dari mengandung Nur Sakina tak lalu minum susu..ubat pun xlalu makan..kali ni nak paksa jugak minum susu mamil mama ni sbb tulang skrg lps bgn tido jer krakk krukk bunyinya..ayooo dasyat sudah...


P/s : berharap sangat en suami tak jadi pergi..tapi andaikata en suami pergi kenalah redha ye dak..demi menjaga negara tercinta T_T

Monday, September 9, 2013

Serangan jerawat

Ya ampunnn jerawat tumbuh masa mengandung kali kedua ni sangatlah dasyat..sampai aku takut nak tgk cermin..masa mengandung Nur Sakina taklah banyak sangat..cuma hidung mengembang bak jambu air..tapi kali ni....isssshhhh sampai aku hilang kompiden nak jumpa org..huhuhuhu...hari tu pergi klinik kulit dekat seremban..tapiiii mahai jer lebih..cakap xsampai 5min pun..cakap pun xbersemangat..bagi pencuci muka yg kat watson pun ada juai..dgn satu krim malam kne cas rm170..



siyes aku kecewa..huhu..dah pakai hampir seminggu lebih xda kesan yang +ve pun..makin banyak jerawatnya adalah...mama2 llain ada tak yang jenis klu mengandung jerawat tumbuh melangit? Pakai cream atau pencuci muka apa yer..kongsi2 yukkk...

Tuesday, September 3, 2013

Nur Sakina tiada di sisi


Sobsobsob T_T
Buat pertama kalinya Nur Sakina berjauhan dgn mama..semenjak lahir Nur Sakina tak pernah tidur dengan orang lain..sebaknya hati...huhu..hari jumaat lepas mak aku datang..mmg mak ada pujuk nak bawak balik Nur Sakina kejap..tapi aku tak pernah bagi..kesian pula kat mak nak kena bangun malam2 buat susu..lagi satu sebab tak pernah lagi berjauhan dengan anak..selama keja 2 thn ni aku tak pernah lagi kena anta kursus..maka tak penah lah lagi nak tinggal anak kat emak..tapi semalam Nur Sakina ikut jugak opahnya balik ipoh..selalunya pagi2 aku akan anta umah pengasuh..tapi semalam aku suruh en suami anta sbb bagi main puas2 dl dgn opahnya..bila opahnya dh blk br anta umah pengasuh..sekali en suami kol kata mak nak bawak balik..aku kata xyah lah..pastu along aku pulak kol kata bagi aje ler mak bawa balik..bila along dah berkata2 aku mmg xmelawan lah..lagi pun mak aku bawak balik bersebab..sebabnya kesian tgk aku dok menahan sakit bila Nur Sakina isap susu badan..susu aku dah xda tapi Nur Sakina  nak bergayut sepanjang malam..mcm2 dah letak nak bagi dia xnak..aku letak asam jawa xjalan..letak kopi xjalan..letak minyak cap kapak pun xjalan..selamber jer dia isap..hukhuk..kot lah kan kalau berpisah kejap Nur Sakina boleh lupa febret dia ni....kalau ikutkan mak suruh amik Nur Sakina cuti 1 msia nnt..ohh tapi tak ku tahan..hujung minggu ni jugak mama jemput awak yer nak..klu lah boleh lompat2 jer ke ipoh kan best!!






Rindu kakak kina T_T
Tak tido mama dibuatnya..