Cinta Hati Mama Papa

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Monday, October 28, 2013

Cikgu Sakina







kalau balik sekolah budak tecik ni lah paling bizi bukakan tudung mama..

lepas tu mulut potpetpotpet suruh mama pakaikan kat dia pulak..

haiii anak nak jadi cikgu jugak ker??? ;p

Si Losyen Kenit!!


Sapa suka pakai losyen???cerrrr angkat tgn tinggi2!!haha..aku pun suka pakai losyen...feeling2 baby giteww.. Tapi tangan totap mengerutu..haha..




Barisssssss sedia!!!!senammmmmm    diri!!!


Nak kongsi dengan korang yg aku kalau pergi guardian mesti nak rembat losyen comel lote ni..bau dia mak aihhhhh sweet sgt..rasa mcm pakai perfume jer..tp xda lah bau dia over sgt..

Aku kalau lepas mkn atau lepas masuk toilet mesti kasi sapu ini losyen...konon2 nak wangi senantiasa... Hehe...


Comelkan saya???

Disebabkan losyen ni kecik ketot jer maka mudah nak angkut dalam handbeg..korang nak buh dalam poket pun boleh..haha..aku try jugak cari yg botol besar nak letak kat rumah..tapi xjumpa pulah yg jenis ni... Ke aku yg rabun xnampak..huhu..

Lagipun harga murah2 sahaja..tak silap aku dalam 89sen kot..aku selalu beli terus rembat 5botol..buat stok!!so kesimpulannya korang gi lah beli sbb losyen ni sgt comel, ketot, kenit dan wangi!!!
sekian ;p

Thursday, October 24, 2013

Ubat sembelit Nur Sakina yg berkesan

Assalammualaikum :)

Sebelum pergi KPJ Ipoh, aku dah bawa Nur Sakina ke kk dan 2 klinik swasta..semua doc ckp lain2..contohnya cairkan susu anak, bagi makan bubur nasi, tukar susu, guna ubat pam air setiap 12 jam dan mcm2 lg.. Tapi semua tu tak berkesan..

So kebetulan balik raya haji terus ke kpj..doc kata u bagi susu apa pun semua sama..skrg mslhnya u kne bt potty train kat dia..betullah kata doc tu..Nur Sakina ni kan mcm fobia..sakit sikit dia dah tak nak teran..lepas tu teran just kat mulut ngan muka jer..bila tgk cte best kat tv terus berhenti teran..sampaikan en suami tutup tv time nampak Nur Sakina nak popo..











Doc bagi 2 jenis ubat..satu ubat antibiotik..katanya usus Nur Sakina dah ada bakteria yg bg dia susah nak popo..dan satu lagi ubat melembutkan najis..mula2 kne bg 10ml..lepas tu klu cirit kita sndri kne kurangkan dos dia..wlupun dia dah cirit tetap doc suh bagi untuk bersihkan betul2 usus..


Alhamdullillah setakat ni Nur Sakina dah tak sembelit..popo kadang sehari 2 x..bucukkkk masyammmn pulak tu...haha...senang sikit hati mama...legaaa anak senang nak memerut...yeaaaaa...yeeeaaaahaaaa...membuanglah dengan aman yer nak :)

Wednesday, October 23, 2013

Kisah benar bukan lakonan






























Papa baru masuk hutan 2 hari nak oiiii..kesian tgk..mulut dok panggil papa!papa!papa!mama pun xmeroyan macam kamu..haha...



P/s : sapa tgk lap u mr arrogant smlm???masa babak mak dia kne pukul depan bapak dia pastu anak dia menanggis panggil mama!mama! Siyesssss menitik air mata keibuanku..sobsob..



Tuesday, October 22, 2013

Rumahku Syurgaku : Home Sweet Home!!

Sabtu lepas kitaorang saja2 round kawasan rumah yang kitaorg beli..selalunya tak boleh nak masuk taman tu sebab dia pasang pagar and ada guard jaga..berapa kali dah frust menonggeng sebab tak boleh nak tengok rumah..tapi kebetulan sabtu lepas tengok pagar terbukak luas...apa lagi en suami driff lah masuk dalam..kihkih..




InsyaAllah ni lah bakal rumah kami..





Rumah kami tengah2..taman perumahan ni atas bukit..kira rumah dia ni xsekata lah.. 





Depan rumah ada taman..yeaaa petang2 boleh bawa Nur Sakina main..





Pintu masuk utama..beso benor tingkap..mahai lah nak bt langsir dgn grill..huhu..





Ruang tamu..Nur Sakina sakan berlari masa ni..





Tangga tertutup..apa lah motif dia tutup hbs dinding tangga ni..golap lah jadi..





Ni kat blkg umah..kawasan ni lah nak extend tu..$$$$$$$





Ni stor..oklah..byk barang boleh sumbat ni..majuk2 dgn Nur Sakina pun boleh mama dia sorok dalam ni..kehkeh...





Ni gambar dari dapur.. Bilik sebelah kiri tu nak bt bilik mak ngan mentua kalau deorg dtg..kompem depa xlarat nak panjat tangga yer dak..en suami nak sumbat sekali komputer dlm bilik ni..





Tengok budak tecik ni..xreti dok diam dah..





Puan rumah pun harussss lah nak bergambar ye dakkk...hehehehe...



Habis jer sesi bergambar dtg lah pak guard..siap tnya ni cmne leh msk????kami jawab xda sapa pun jaga kat depan ..kompius jer muka pakcik tu..hehe...cepat2 kami blahhhh dari situuu...heeee...

pemaju kata bulan 11 boleh dapat kunci..pak guard tu kata bulan 1 tahun depan baru boleh dapat..ayooo lambatnya lagi..kaki dah ketaq2 ni panjat kuarters tingkat 3 tuuuuuu....wuaaaaa....




P/s : antara sebab nak cepat2 masuk rumah adalah disebabkan mak buyung ni dah xlarat panjat tangga yg halus2 tu sambil kendong Nur Sakina + adik Nur Sakina..azab sangat rasa nak sampai tingkat 3...ni bila en suami operasi lagilah hazabbbbbb!!! Selalu pagi2 mak buyung lengggang kangkung turun bawah..start keta..on air-cond..on johara..kang papa bawa Nur Sakina turun..ni bila papanya xda..mama kena hangkut sorang2..dengan musin hujannya sekarang..adoyaaa...siyessssss nak pindah cepat2 laju2!!




Monday, October 21, 2013

Tepat 5 bulan

Alhamdullillah..hari ni 21.10.2013 adik Nur Sakina kini berusia 5 bulan dalam kandungan..kejap jer rasa kan..pejam celik pejam celik kang dah sakit nak bersalin..hehe..

Ramai kata perut aku kecik kali ni..tapi aku raya lagi besar dri kandungan yg dulu..masa raya umah kawan2 en suami semua terkejut bila kata aku mengandung..xnmpk perut katanya..

Alhamdullillah perut dah start rasa bergolak..teringat Nur Sakina dalam perut dulu...ohhh semua tu kenangan...rindu!!







Hari ni sebenarnya ada checkup kat kk..tapi nak ponteng..xmau pi..haha..xsanggup dah nak tunggu 4jam..rasa takut jugak sbb xpernah miss checkup kat kk..harap2 baby ok..pasni bt checkup kat klinik swasta jer..xlah stress sgt menunggu...

Cuti raya haji hari tu dah pergi KPJ ipoh..tujuan pergi sbb nak check masalah sembelit Nur Sakina..alhamdulllillah sembelit dah kurang setakat ni..nnt aku cite pakai ubat apa..sambil cek Nur Sakina aku pun cek perut sekali..alhamdullillah baby sihat..aktif sgt..xdok diam..mngekek kami laki bini tgk..haha..xsabar nak tunggu kamu keluar anak oii..



P/s: en suami hari ni masuk hutan 2 minggu...sobsobsob..mak aku nak teman tapi aku kata xpa..nak berdikari kunun..tinggal lah kami 3 beranak T_T

Thursday, October 17, 2013

Meja study

Minggu lepas balik pahang rumah mentua..jalan2 kat cowboy temerloh ternampak meja dan kerusi comel ni..berkenan.. Pujuk en suami beli..yeaaa en suami setuju..


Mula2 pasang kat umah tok, dia panjat2...huhu..seriau pulak tgk...so kalau nak pasang meja ni kena pastikan kita dok dgn dia...jgn cuai dok tinggal takut budak ni dok panjat2 lompat..




"Kakak tengah study untuk exam akhir tahunlah mama..blh tak jgn kacau..dah2 lah tu tangkap gambar saya!!!"

Wednesday, October 16, 2013

Sama tak kami?





Ada macam kakak dengan adik tak??kihkih ;p

Friday, October 11, 2013

Bakal Ustazah

















Ustazah Nur Sakina Batrisya binti Sarin Nizam...insyaAllah...

Doa mama di pagi Jumaat..

•Semoga anak mama diberikan kesihatan yang baik..

•Menjadi anak yang solehah..

•Menjadi anak yang mendengar kata mama dan papa..

~Tetiba sebak pulak...sobsob T_T~

Thursday, October 10, 2013

Nur Sakina masih sembelit

Dekat 2 bulan dah Nur Sakina sembelit...susah hati dibuatnya...kalau nak membuang mesti kena pam air dl msk montot dia tu...kalau membuang mesti nangis2...sampai aku pun turut nangis bila Nur Sakina membuang...dapat bayangkan kesakitan yang ditanggung...setakat ni kami dan bawak gi kk dan 2 klinik swasta..

Kk suruh cairkan susu..aku dah cairkan da...cair sampai tahap aku pun xlalu nak minum...bila susu cair jadi Nur Sakina tak dapat nutrien yg mencukupi..dan hasilnya berat Nur Sakina tak naik...huhu...sembelit tetap juga ada...

Klinik swasta 1 cadangkan bagi makan bubur jer..jgn bagi nasi keras...ayam dengan daging holdkan dulu..alhamdullillah Nur Sakina mkn jer sayur yg mama dia ni suap...bubur pun laju dia makan..air masak pun banyak dia minum..aku bagi jugak minum vitagen...pastu doc bg ubat minum untuk lawaskan membuang dan satu ubat serbuk yg ala2 vitagen bila kita bancuh...tapi budak..mana nak minum air bancuh2 yg pelik rasanya...doc suruh pam setiap 12 jam..tapi sampai bila nak pam..xsampai hati tgk...huhu...dan hasilnya Nur Sakina masih sembelit...

Maka bawa ke klinik swasta 2..doc marah cairkan susu sebab Nur Sakina masih kecil dan masih bergantung dengan susu..doc suruh bagi sukatan yg betul..doc jugak suruh tukar susu...mayb susu punca sembelit ni..korang nak tau aku rasa hampir 7 jenis susu dah kot aku tukar sejak Nur Sakina sembelit ni..semua ni bermula bila aku stopkan susu badan...mula bagi susu ducth baby...bila dah hbs aku tersilap ble ducth lady 123..terus Nur Sakina cirit birit..bila dah cirit kak ipar aku cadangkan isomil...sejak dari tu sampai sekaranglah popo jd keras..

Lepas isomil aku try blk ducth baby...still keras..pastu tukar dugro buah...still keras...tukar pulak kpd lactogen..tetappppp jugak keras...lepas tu aku tukar pulak susu sustagen vanila creamy..totappppppppp keras...huhu...doc sarankan bagi susu similic LT...dan tetap tetap tetap anakku sembelit...

Sekarang still stick dengan susu sustagen..semalam google ada sarankan minum susu novalac it...nak try cari blk kje nnt...harap sangat Nur Sakina tak sembelit dah lepas ni..derita tgk woooooo....semalam jugak mak aku suruh beli buah pelam...bagi anak makan..cuba lah pulak cara ni mak aku kata...pisang memang dia xtakmau...anak aku geli benda lembik cam pisang...hahaha....

Raya haji ni mak aku suh balik ipoh sbb nak refer Nur Sakina ke kpj...takut luka dalam usus sbb dah lama sgt popo keras..kesian anak mama...fobia dia masuk hospital hari tu pun tak habis lagi..huhuhuhuhu...

Kawan2 ada pengalaman tak anak sembelit...cer syer2 sikit ngan kita...heeee....

P/s : aku rasa bukan 100% sbb susu Nur Sakina sembelit..aku rasa dia fobia..teran sikit sakit..so simpan dulu..esok try teran lagi sakit...so tunggu lagi esok sampailah poponya keras...cmno nak dibuek tuuuuuu.......

Wednesday, October 9, 2013

Mohon pandangan

Assalamualaikum kawan2 semua...
Mohon pencerahan...
Aku dah tak larat nak tunggu dekat kk yg selalunya akan amik masa hampir 4jam...
Siyes dah tak larat...ketar2 kaki tunggu..
21.10 ni ada checkup kt kk..start dr skrg aku dah terbayang2 kelenguhan kepenatan yg akan aku hadapi...huahua..
So aku brcadang nk pergi cek kat klinik swasta jer.

Soalan aku :

1) takpe ke aku cek kat swasta walhal nk beranak kat hospital kerajaan?

2) lepas cek di klinik swasta perlu ke aku ke kk pulak untuk maklumkan pihak kk tentang keputusan checkup tu?

3) bulan 12 kne minum air gula kat kk..kalau bt shja di klinik swasta blh x?

Sekian, tenkiu kawan2 :)

Monday, October 7, 2013

Rumahku Syurgaku : misi memcari kipas berjaya

Alhamdullilah...
misi mencari kipas sudah berjaya..
beres satu bab...
kosong skit 1/100 otak ni...
haha...

minggu lepas cari kipas kdk ni di nilai..
satu kedai pun tak juai..
round2 dekat senawang pulak...
5 kedai aku pergi 1 jer yg ada..
kedai Avalon..
harga satu kipas remote kdk rm278 yg warna grey..
yg kod kipas tu ada tulis GY..
tapi ada satu jer kipas..
xda stok..
so sabtu lepas round2 pulak ke seremban..
dari 10 kedai yg pergi ada lah dalam 3 kedai juai..
tu pun kena tunggu stoklah..
harga mahai sgt lah..
aku pun kompius knp byk kedai xnak juai brand kdk ni..
bila tnya sebab waranti setahun..
pastu spare part mahai..
dan bila rosak kne hantar kat main dia kat kl..
diaorg lbh suggestkan Deka..
Deka ni pusat baiki dia ada setiap negeri n waranti dia lebih lama..
xingat brpa thn..
tapi sbb dah dihantui dgn google ni..
byk review yg kata Deka cepat rosak..
jadi xberani amik..
sampai tahap satu masa bergaduh manja dgn en suami..
sbb dah xlarat nak pi tnya kdai mana juai brand kdk..
last2 aku kata beli jer lah bang kalau rosak kdk kang u salahkan i pulak...
terus semangat en suami cari kipas kdk jugak..
sebab binik dah mula muncungggg sejengkal..
hahaha..


alhamdullillah semalam pergi beli kipas lepas lak binik ni xtido malam berbincang..
mak aku dah bebel2 dah..
setakat beza 20 hengget pun berkira...
hukhuk..
mak ni kannnn T_T

kami beli di dua kedai..
untuk kipas kdk yg pakai remote kami beli di RAHANG TRADING SDN BHD..





KDK K14Y9 (MP)(metalik)  : RM 300
KDK K14Y9(GY) (grey) : RM 270x2  =  RM 540

beza GY dgn MP ni kaler dia..
tapi bila tgk macam lawa lagi MP ni..
nampak lagi gah..
haha..
so amik satu jer yg ni untuk letak kat ruang tamu..
aku pun masih kompius yg ruang tamu memerlukan satu atau dua kipas..

yang GY ni aku nak letak kat ruang makan dan bilik tidur utama..
harga mayb mahal dari kedai glamer di puchong yg aku idam2kan nak pergi..
tapi nak wat camno..
xberjaya goda sang suami untuk ke sana..
T_T

untuk 3 bilik lagi dan ruang keluarga tingkat atas semua aku beli kipas kdk putih 3 bilah tu..
aku beli kat kedai nama HUA THAI(xsure eja dia) kat seremban jugak..
ni kedai borong elektrik..
dapat harga satu kipas RM 129

so kipas putih kdk  RM129x4 = RM516


maka total lost untuk kipas = RM 1356

kipas pun sampai riban-riban kan..
huhu...
tapi alhamdullillah..
xyah pikir dah bab ni..
selamat dah kipas ni dok dalam stor..
semoga selamat ia dok dalam tu..
lagi satu rupanya kipas ni xleh nak tes2t elok ke tak..
dua2  kedai aku gi deorg kata mcm mana nak test kipas kak oii..
huhuhu..
ke korang beli deorg boleh jer cek elok ke x kipas tuu..
huhuhuhuhuhu...







p/s : pergi seng heng senawang...survey kipas..dilayan macam kita miskin papa kedana xlayak nak beli dalam tu...kompem xgi sana dah...mencikkk!!!!