Cinta Hati Mama Papa

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Wednesday, January 22, 2014

Rumahku Syurgaku : Renovation Progress (Kitchen Cabinet)


Bahagian besarkan belakang ni dah siap..cuma tingkap xpasang lagi..



Panjang kc ni dalam 18kaki..


Suka batu2 kecik yg kat tempat memasak ni..

Cina tu kata mayb dalam minggu ni siap pintu kc ni..kita tunggu dan lihat lah..
Tak tahu sempat ke tidak siap sebelum raya cina..
Grill pun baru jer tempah semalam..
Nnt kita up pasal grill pulak yer...
Daaaaaa...

Friday, January 17, 2014

Rumahku Syurgaku : Hob & Hood

Masa ada ekspo barang rumah kat ipoh hari tu aku dah booked siap2 hob dan hood ni..

Ble jenama fortile sbb promosi yang dibuat pun ok..

Design dia pun aku minat..





Design lengkung2 mcm ni lah aku minat..
Lagipun ni antara yang paling murah..



Untuk dapur aku amik yang ni.. Amik yg 2 tungku jer sbb ada terbaca review kalau amik yang 3 tungu api dia jadi slow..

Ikut hati nk ble pakej yg dgn oven skli..tapi mahai bonar lah pulak..so pendamkan shja perasaan itu..kita pakai jerlah oven comel hadiah kawen dolu2..


Minggu lepas pas settlekan bayaran terus diaorang hantar..nak buh dalam stor mmg dah xmuat..
Dah sepenuh-penuhnya dengan lampu dan kipas..
So sumbat dalam kereta en suami..haha..

Harga hob dengan hood ni masa promosi rm2200..
Tak tahu lah mmg harga mcm tu ataupun mmg murah sbb promosi..

InsyaAllah minggu depan dah boleh pasang kot sbb skrg kitchen cabinet on progress..yeaaa..yeaaa...

Wednesday, January 15, 2014

Rezeki Awal Tahun

Alhamdullillah.....
Akhirnyaaaaaaaaaaa...
Bersyukur padaMu Ya Allah...
Alhamdullillah..
Alhamdullillah..
Alhamdullillah..
Akhirnyaaaaaaaaaaa...




Alhamdullillah...
Dapat juga bertukar ke Seremban...
Semoga aku lebih positif..
Semoga aku lebih bersemangat..
Semoga aku lebih bermotivasi..
Dalam mendidik anak2 bangsa...
InsyaAllah...
Alhamdullillah..
Bersyukur padaMu Ya Allah..






P/s: aku dapat pindah ni pun ada jugak manusia up status kat fb dia xpuas hati..kadang2 kita kena muhasabah diri kita dulu..tgk balik kat mana2 ada silap kita..hati kena jaga..jangan asyik nak berhasad dengki sahaja...insyaAllah Allah permudahkan jalan..wallahualam..

Set Berpantang

Akhirnyaaaa..
Setelah 8bulan berfikir..
Set Tanamera menjadi pilihan hati..








Moga dapat dimanfaatkan sampai ke titisan terakhir...
Feeling2 retis pulak pakai produk ni.. Hahaha...

Thursday, January 9, 2014

Rumahku Syurgaku : Renovation Progress (Plaster Ceiling)

alhamdullillah plaster ceiling untuk ruang tamu dah siap..
cuma nak pasang lampu sahaja..
semalam baru beli lampu t5..
mak datuk mahainya lahhh..
pejam mata jer lahhh..
lampu untuk ruang tamu(downlight + t5 + 2 candilier) saja dah cecah ribu..
candilier yg paling murah aku amik kat kedai tu..
satu set siap mentol rm90...
memula xde nak buh2 candilier ni..
xminat tapi dah ruang tu mcm kosong jer so blelah yg simple2 jer..



mula2 datang ukur untuk dapatkan quatation




rumah aku ada beam kat tepi ni..
kiranya pembahagi untuk dining room n living room..
tapi kitaorg buat semua kawasan ni sbg living room..
dining room buat kat blkg..
so susahlah nak design plaster ceiling sbb gangguan beam tu..




gigih en suami mendesign



berapa kali tukar design..
sampai kena magrain en suami..
siap telan panadol lagi..
haha...





wiring start dulu..
org wiring dengan plaster ceiling ni org yg sama..







untuk bahagian kiri dan kanan kitaorg buat L-box biasa sahaja

















yang kat bahagian tengah kitaorang buat 3 petak pastu buh kayu tu..
memula xnak sbb nampak cam klasik..
tapi en suami kata xpe sbb nanti matching dengan kayu langsir tu..
haha...


sekarang deorg buat plaster ceiling  untuk bahagian dapur..
free gift dr org plaster ceiling ni adalah plaster ceiling untuk toilet..
sbb aku nak pasang exhaust fan kat dalam toilet kan..
oklah dr xde benda free..haha..












Monday, January 6, 2014

Rumahku Syurgaku : Langsir done!!

Alhamdullillah bab langsir dah settle..
Kitaorg tempah 12.12.13 haritu..semalam kedai dah call nak pasang..nak pasang apa nyer..rumah dah macam tongkang pecah sbb dalam proses renovation..





Ni langsir untuk tingkat bawah..ada diskaun 10% semeter..


Langsir cam kaler2 gold tu pulak untuk master bedroom..


Ni night curtain untuk tingkap bawah


Ni night curtain untuk bilik master bedroom..






Dua2 langsir buat pattern macam ni..satu   untuk master bedroom dan ruang tamu bawah..

Untuk2 bilik lain..kemudian cite..kita tempah jer lah kat jakel atau nagoya..xmampu den nak tempah semua kat sini..

Totally lost untuk dua set langsir ni rm1400..siap ukur, siap jahit dan siap pasang..